Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
9 φωτογραφίες »

Οκτώ BT hands free: ποιο επιλέγουμε;

22/10/2020

Κλήση στο αυτοκίνητο; Αποστολή εύκολη για το κατάλληλο gagdet. Οκτώ Bluetooth hands free μπαίνουν στο… μίξερ, αξιολογούνται και μας προσφέρουν ασφάλεια και ποιοτική επικοινωνία ταυτόχρονα.

Συμφωνούμε πριν... καν αρχίσουμε την συζήτηση. Τα διαρκώς αυξανόμενα gadgets που βρίσκει κανείς σε ένα αυτοκίνητο είναι πειρασμός για κάθε οδηγό. Όσο και να θέλεις να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος στο τιμόνι, οι αφορμές για διάσπαση προσοχής δεν σου το επιτρέπουν. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι ένα Bluetooth hands-free σύστημα από gadgets στο αυτοκίνητο δίνει την δυνατότητα κλήσεως ενώ οδηγούμε χωρίς καν να χρειαστεί να σηκώσουμε το τηλέφωνο. Εκτός από την ασφάλειά μας άλλωστε, τα πρόστιμα σε τέτοιες παραβάσεις του ΚΟΚ είναι κάτι παραπάνω από... τσουχτερά. Δεν υπάρχει η δικαιολογία του κόκκινου φαναριού ή του σταματημένου αυτοκινήτου σε κίνηση. Το αδίκημα παραμένει και ο παράς... πέφτει.
 
Δυστυχώς, δεν περιλαμβάνει κάθε αυτοκίνητο σύγχρονο multimedia system το οποίο να επιτρέπει την σύνδεση του smartphone με το αυτοκίνητο μέσω Bluetooth.
 
Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις; Οι Bluetooth hands free συσκευές δίνουν την λύση και βοηθούν κάθε οδηγό να έχει το βλέμμα και την συγκέντρωσή του εκεί που πραγματικά πρέπει: στον δρόμο! Στην προκειμένη, οκτώ συγκεκριμένα gadgets μπαίνουν στην... ζυγαριά και αξιολογούνται.
 
Τα BT hands-free ηχεία δίνουν πρόσβαση σε «έξυπνες» λειτουργίες μέσα στο αυτοκίνητο. Ουσιαστικά, τα ενσωματωμένα εξαρτήματα ανοιχτής ακρόασης είναι μικρά κουτιά Bluetooth με μικρόφωνα τα οποία τοποθετούνται στο προστατευτικό τον ήλιο πάνω στην οροφή. Δεν αρκούν μόνο για την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων, αλλά επιπροσθέτως μπορούν να παίξουν μουσική και να πλοηγήσουν λαμβάνοντας τις πληροφορίες από το ενεργό GPS. Ο έλεγχος γίνεται χωρίς καν να πατήσουμε ένα κουμπί, χάρη σε φωνητικές εντολές μέσω των Siri ή Google Assistant. Μερικές συσκευές, όπως η κορυφαία βάσει των δοκιμών Callstel BFX-550.st ή το Soaiy S-61, λειτουργούν και με τις δικές τους εντολές χάρη στις οποίες απαντάμε ή απορρίπτουμε μία κλήση δίχως την χρήση του όγκου δεδομένων του κινητού τηλεφώνου.


 
Επειδή και το συγκεκριμένο gadget ενδέχεται να αποσπάσει την προσοχή του οδηγού, υπάρχει κίνδυνος να γυρίσουμε στο αρχικό σημείο. Συνεπώς, η υπηρεσία πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο «διακριτική» και να μην απορροφά τον οδηγό. Στο test που έγινε Jabra Drive εμφανίστηκε ελαφρώς δυσλειτουργικό μιας και τα κουμπιά έντασης δεν ανταποκρίνονταν, το μικρόφωνο απενεργοποιήθηκε ακούσια και η κλήση αναγκαστικά απορρίφθηκε. Επιπροσθέτως, καμία έκπτωση δεν πρέπει να γίνει όσον αφορά την ποιότητα. Το σύστημα ανοιχτής συνομιλίας Bluetooth πρέπει να εξασφαλίζει ότι ο καλών και εκείνος που απαντά συνομιλούν χωρίς καμία δυσκολία. Σχεδόν όλες οι συσκευές έχουν καταστολή θορύβου και μπορούν να υπερκεράσουν τους ήχους των τριών κυλίνδρων ντίζελ στο δοκιμαστικό αυτοκίνητο που επιλέχθηκε. Μόνο ο φθηνότερος υποψήφιος, Vingo, αντιμετώπισε μερικές δυσκολίες. Ελαττωματική ήταν η επικοινωνία μέσω του Jabra Drive εξαιτίας μίας ενοχλητικής ηχούς στο βάθος.
 
Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η θέση που τοποθετούμε το gadget, διότι το hands-free πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμο, αλλά αντίστοιχα να μην περιορίζει το οπτικό πεδίο του οδηγού. Και στις οκτώ υπό δοκιμή συσκευές, δεν αντιμετωπίστηκε σχετικό πρόβλημα.
 
Συμπέρασμα
Όλα σχεδόν τα συστήματα hands free Bluetooth αποδίδουν, χάρη στην εύκολη χρήση και την άνετη συνομιλία που εξασφαλίζουν. Οι μικρές συσκευές δεν είναι το ίδιο αποδοτικές. Ακόμα κι αν μπορούν να παίξουν μουσική, ο συγκριτικά επίπεδος ήχος τους δεν αντικαθιστά τη ποιότητα που προσφέρει ένα ηχοσύστημα. Όσον αφορά τις συνθήκες της δοκιμής των οκτώ gadgets, πραγματοποιήθηκε σε συγκεκριμένη  διαδρομή με σταθερή ταχύτητα, μία φορά στα 50 και μία φορά στα 100χλμ/ώρα διάστημα στο οποίο έγιναν διάφορες δοκιμαστικές κλήσεις.
 
Ακολουθούν τα οκτώ συνολικά gadgets που δοκιμάστηκαν στην αξιολόγηση της AUTOBILD με ενδεικτικές τιμές στην διαδικτυακή αγορά.







 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις