Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Πώς να συντηρήσετε τη μπαταρία σας το χειμώνα
7 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Πώς να συντηρήσετε τη μπαταρία σας το χειμώνα

Διαβάστηκε από 6756 αναγνώστες - 21/2/2022
Στις κρύες συνθήκες, η απόδοσης της μπαταρίας πέφτει, ενώ παράλληλα ο κινητήρας εκκινείται με μεγαλύτερη δυσκολία. Αν συνδυάσουμε αυτά τα 2 δεδομένα, καταλαβαίνουμε πως αν η μπαταρία δεν είναι καλοσυντηρημένη, το χειμώνα μπορεί να μείνουμε ένα πρωί χωρίς αυτοκίνητο. Βλέπουμε πως μπορούμε να αποφύγουμε κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τις στατιστικές της γερμανικής ADAC, η προβληματική μπαταρία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα αίτια βλαβών των αυτοκινήτων. Ενώ η συνήθης διάρκεια ζωής της είναι 5 με 6 χρόνια, οι κρύες θερμοκρασίες το χειμώνα αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για αυτή. Γιατί όμως γίνεται αυτό, και πώς μπορούμε να το αποφύγουμε;

Κοινοποίησέ το »



Γιατί οι μπαταρίες χαλάνε τόσο συχνά το Χειμώνα;
Ο Χειμώνας αποτελεί μία ιδιαίτερη πρόκληση για τις μπαταρίες των αυτοκινήτων, αφού το κρύο τις κάνει να χάσουν την ισχύ τους. Σε θερμοκρασία -10°C, αυτές χάνουν περίπου το 1/3 της χωρητικότητάς τους. Στους -20°C, η διαθέσιμη χωρητικότητα είναι ακριβώς η μισή. Εκτός αυτού, ο κινητήρας απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να εκκινήσει σε κρύες θερμοκρασίες, αφού τα λάδια του είναι πολύ πυκνά. Στους -20°C, η κατανάλωση ισχύος του κινητήρα κατά την κρύα εκκίνηση διπλασιάζεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον τα κρύα μοτέρ «παίρνουν εμπρός» πιο δύσκολα σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός.

Στην περίπτωση που το αυτοκίνητο διανύει συχνά μικρές αποστάσεις, καραδοκεί και άλλος κίνδυνος: Αν η καθημερινή διαδρομή προς τη δουλειά σας είναι λίγα χιλιόμετρα, κατά τα οποία δουλεύει η αντίσταση του πίσω παρμπρίζ και τα θερμαινόμενα καθίσματα, το δυναμό δεν προλαβαίνει να φορτίσει επαρκώς τη μπαταρία, και η αποτυχία είναι προγραμματισμένη από πριν: Κάποια μέρα ο κινητήρας δεν θα μπορέσει να εκκινήσει.



Τι μπορώ να κάνω για να συντηρήσω σωστά τη μπαταρία;
Προκειμένου να διατηρηθεί η καλή κατάσταση της μπαταρίας σας και ο κύκλος ζωής να είναι μεγάλος, πρέπει να λάβετε μερικά μέτρα προστασίας. Το γεγονός πως οι σύγχρονες μπαταρίες κλειστού τύπου αναφέρουν πως είναι «maintenance free», δηλαδή πως δεν χρειάζονται συντήρηση, δεν σημαίνει πως τις τοποθετούμε στο αυτοκίνητο και ξενοιάζουμε. Αυτό που δεν χρειάζεται να κάνουμε με αυτές είναι να ελέγχουμε τα υγρά της μπαταρίας και να τα συμπληρώνουμε, αν αυτά έχουν μειωθεί. Κατά τα άλλα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια καλή λειτουργία της μπαταρίας, πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω.

Αποφύγετε τις σύντομες διαδρομές: Κάνετε όσο το δυνατόν λιγότερες, ή και καθόλου αν μπορείτε, σύντομες μετακινήσεις. Αν η αποφυγή τους δεν είναι δυνατή, ελέγξτε την τάση της μπαταρίας και συνδέστε την τακτικά σε ένα φορτιστή.
  ...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Κοινοποίησέ το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις