Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
16 φωτογραφίες »

Η Βίβλος του καντράν: Τι σημαίνει κάθε λαμπάκι και το χρώμα του;

Διαβάστηκε από 107167 αναγνώστες - 16/9/2020

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ξενέρα από την στιγμή που ανάβει κάποια προειδοποιητική λυχνία στο καντράν του αυτοκινήτου. Αμέσως σκέφτεσαι, συνεργεία, λεφτά ή μονωτική ταινία να το καλύψεις. Για να μην υπάρχει τζάμπα πανικός, εξηγούμε τι συμβολίζει η κάθε λυχνία.

Οι πίνακες οργάνων τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει αρκετά με τεχνολογίες που εντυπωσιάζουν. Ψηφιακά, τμηματικά, ακόμα και 3D που αλλάζουν και ενημερώνουν από την στάθμη του καυσίμου μέχρι και την απόδοση του turbo. Όμως, ο κυριότερος σκοπός τους είναι να ενημερώνουν τον οδηγό όταν κατά τον έλεγχο που πραγματοποιεί ο εγκέφαλος συνεχώς, κάτι δεν ανταποκρίνεται στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Υπάρχουν συνολικά 80 λυχνίες που χρησιμοποιούνται σε κάθε όχημα, ανάλογα και με τον εξοπλισμό που φέρει. Τα πρότυπα ISO καθορίζουν το χρώμα και το σχήμα.
  • Πράσινο: Πληροφορίες για τον οδηγό.
  • Κίτρινο: Σφάλμα που χρειάζεται έλεγχο σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Κόκκινο: Πρέπει να σβήσετε το κινητήρα και να απευθυνθείτε στο κοντινότερο συνεργείο.
 
Ας δούμε μία μία τις πιο συνήθεις λυχνίες:

 
Όταν είναι αναμμένη η συγκεκριμένη λυχνία σημαίνει πως το λογισμικό Start/Stop έχει απενεργοποιήση τον κινητήρα αυτόματα για εξοικονόμηση καυσίμου και ρύπων. Μόλις ακουμπήσετε το συμπλέκτη ή αφήσετε το φρένο, θα σβήσει και ο κινητήρας θα πάρει μπροστά.


To cruise control είναι σε λειτουργία έχοντας περασμένη μία σταθερή ταχύτητα. Με το πάτημα του φρένου μπαίνει σε αναμονή.


Λυχνία που διαθέτουν μόνο οι diesel κινητήρες. Εάν είναι αναμμένο μόλις δώσετε ρεύμα στο αυτοκίνητο, περιμένετε να σβήσει και βάλτε μετά μπροστά. Ουσιαστικά ένα ειδικό σύστημα, βοηθάει τον κινητήρα να «πιάσει» θερμοκρασία λειτουργίας, όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πολύ χαμηλή. Εάν αναβοσβήνει ενώ οδηγάτε, τότε πρέπει να επισκεφθείτε ένα συνεργείο.


Λαμπάκι μηχανής: Σε αυτή τη περίπτωση οδηγείστε αργά και με προσοχή στο κοντινότερο συνεργείο καθώς αυτή η λυχνία ανάβει όταν υπάρχουν σοβαρές ζημιές σε καίρια μέρη του αυτοκινήτου. Δεν πρέπει ποτέ να την αγνοήσετε.


Οι προβολείς ομίχλης είναι ενεργοποιημένοι.


Ένδειξη πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τους αερόσακους ή τις ζώνες ασφαλείας. Απευθυνθείτε το συντομότερο σε ένα συνεργείο. Εξαίρεση, η χειροκίνητη απενεργοποίηση του αερόσακου για να τοποθετηθεί παιδικό κάθισμα.


Κάποιο από τα λάστιχα του οχήματος έχει χαμηλή πίεση. Ελέγξτε άμεσαστο κοντινότερο βενζινάδικο καθώς εκτός από παραπάνω κατανάλωση, μειώνεται δραματικά και η ασφάλεια του αυτοκινήτου.


Έχει ενεργοποιηθεί το ESP καθώς δεν επιτυγχάνεται η απόλυτη επαφή ρόδα και οοδοστρώματος. Προσαρμόστε την ταχύτητα σας σύμφωνα με τις συνθήκες του δρόμου και του περιβάλλοντος. Το ESP και βοηθάει και προειδοποιεί.


Ρεζέρβα καυσίμου: Απομένουν συνήθως 30 με 40 χιλιόμετρα καυσίμου ( νούμερο που ποικίλει από εταιρία σε εταιρία) ενώ καλό θα είναι να αποφεύγετε να βλέπετε αυτό το λαμπάκι, καθώς, όταν τα καύσιμα είναι χαμηλά, η τρόμπα τραβάει και τυχόν σκουπίδια.


Είτε το χειρόφρενο χρειάζεται ρύθμιση, είτε τα υγρά φρένων είναι πολύ χαμηλά, είτε χρειάζεστε νέα τακάκια. Δεν υπάρχει λόγος πανικού, παρά μια προγραμαμτισμένη επίσκεψη στο συνεργείο.


Κάποιος επιβάτης δεν έχει δέσει τη ζώνη του. Επειδή οι αισθητήρες λειτουργούν με το βάρος, ένα σακίδιο μπορεί να θεωρηθεί επιβάτης και να ενεργοποιήσει το λαμπάκι.


Η στάθμη του λαδιού είναι χαμηλή. Σταματήστε αμέσως, συμπληρώστε τουλάχιστον 1 λίτρο και οδηγήστε μέχρι το κοντινότερο συνεργείο.


Σε αυτή τη περίπτωση υπάρχει απλά απώλεια λαδιού. Συνιστάται έλεγχος.


Εάν είναι μπλε, σημαίνει πως η θερμοκρασία του κινητήρα, είναι ακόμα χαμηλή, οπότε οδηγείστε συνετά. Εάν είναι κόκκινο όπως στη φωτογραφία, τότε υπάρχει υπερθέρμαση και πρέπει να κάνετε άμεσα στάση. Ανοίξτε χαλαρά τη τάπα να απελευθερωθεί η θερμοκρασία μέχρι να σβήσει η λυχνία. Απευθυνθείτε σε συνεργείο για περαιτέρω διερεύνηση.


Υπάρχει βλάβη είτε στο σύστημα ABS είτε στο σύστημα ESP. Επειδή πρόκειται για θέματα ασφάλειας, απευθυνθείτε χωρίς άγχος, στο συνεργείο σας.


Στα πιο νέα μοντέλα, με τους αισθητήρες, αυτή η ένδειξη σας προειδοποιεί πως πλησιάζετε πολύ κοντά στο προπορευόμενο όχημα.
 
 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις