Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
3 φωτογραφίες »

Πώς να αποφύγετε το θάμπωμα του παρμπριζ

Διαβάστηκε από 10381 αναγνώστες - 21/10/2020

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι κάθε χειμώνα είναι το θόλωμα των παραθύρων. Ένα απλό φαινόμενο που μπορεί όμως να αποβεί μοιραίο. Πώς θα δώσετε τέλος μια και καλή;

Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε πως το φθινόπωρο και τον χειμώνα τα τζάμια των αυτοκινήτων θολώνουν, κάνοντας δύσκολη την ζωή κυρίως οδηγού αλλά και επιβατών. Η φυσική εξήγηση του φαινομένου έχει να κάνει με την συγκέντρωση της υγρασίας του αέρα στα τζάμια και την διαφορά θερμοκρασίας εντός με εκτός αυτοκινήτου. Η υγρασία λοιπόν που ευθύνεται, μεταφέρεται εντός της καμπίνας είτε μέσω του αέρα των επιβατών, είτε των ρούχων, είτε ακόμα και από μπλοκαρισμένα λούκια του αυτοκινήτου που δεν επιτρέπουν την ανανέωση του αέρα.
 
Αντιμετώπιση του προβλήματος
  • Ακόμα και όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα χαμηλή, βοηθάει πολύ να ανοίξετε λίγο ένα παράθυρο. Έτσι ο ο ζεστός αέρα που εκπνέουν οι επιβάτες, έχει δίοδο διαφυγής και δεν θα προκαλέσει θολότητα στα τζάμια.
  • Ρυθμίστε τη θερμοκρασία και την ένταση του ανεμιστήρα στο maximum με αποκλειστική κατεύθυνση στο παρμπρίζ. Καλό είναι να κλέισετε χειροκίνητα εντελώς τα ακροφύσια αερισμού που βρίσκονται στη κονσόλα, ώστε να μειώσετε την απώλεια του αέρα που φτάνει στο τζάμι, άρα και τον χρόνο που θα χρειαστεί για να ξεθολώσει.
  • Η ενεργοποίηση του κλιματισμού ίσως είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, επειδή κατά την λειτουργία του, ο αέρας που κυκλοφορεί στεγνώνει, αφαιρόντας την υγρασία του και τα παράθυρα μένουν ανεπηρέαστα. Προσοχή, μην έχετε ενεργοποιημένη την ανακύκλωση του αέρα, καθώς τότε παραμένει η ίδια ποσότητα υγρασίας στο αυτοκίνητο.



Για όσο διάστημα ο κινητήρας είναι ακόμα κρύος, μπορείτε να σκουπίζετε τα τζάμια με ένα κατάλληλο σφουγγάρι. Εδώ πρέπει να δώσετε προσοχή και να επιλέξετε να έχετε στο αυτοκίνητο σας πάντα ένα προϊόν υψηλής ποιότητας (ειδικά σφουγγαράκια παραθύρων, πανιά μικροϊνών), ενώ τέλος, να σκουπίζετε πάντα προς μία κατεύθυνση.
 
Καθάρισμα για να μην βρείτε νερό μέσα στη καμπίνα
Κυρίως το φθινόπωρο αλλά και τον χειμώνα, πολλά φύλλα μπορούν να συσσωρευτούν ανάμεσα στο παρμπρίζ και το καπό. Φρονστίστε να καθαρίζετε την συγκεκριμένη περιοχή σχολαστικά καθώς εμποδίζουν τόσο την απόδραση του νερού αλλά δυσκολεύουν και την κυκλοφορία του αέρα. Εάν μάλιστα είναι φραγμένοι πλήρως οι αγωγοί αποστράγγισης, τότε το νερό μπορεί να εισέλθει μέχρι και μέσα στην καμπίνα του οχήματος από κενά σε καλωδιώσεις και όχι μόνο. Εάν δυστυχώς αντικρύσετε νερό στο αυτοκίνητο (συνήθως στα πόδια του συνοδηγού), τότε ναι μεν φροντίστε για την αποκάμρυνση του, όμως μεριμνείστε άμεσα για να διορθώσετε το μέρος που του επέτρεψε να περάσει μέσα.

Ένα ακόμας συνήθης ύποπτος για τα θολά τζάμια από υγρασία, είναι το φίλτρο της καμπίνας. Το συγκεκριμένο, πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 15.000χλμ. και παίζει σημαντικό ρόλο στην ατμόσφαιρα του εσωτερικού του αυτοκινήτου, άρα και της υγρασίας. Ένα βρώμικο φίλτρο μειώνει την παροχή αέρα στον εξαερισμό και τον κλιματισμό. Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε φίλτρο ενεργού άνθρακα, το οποίο εκτός από τη γύρη, εξουδετερώνει και τα βλαβερά μικροσωματίδια.



Πώς να αποτρέψετε το θόλωμα των τζαμιών
Στην αγορά υπάρχουν ειδικά μικρά τσαντάκια – αφυγραντήρες που μπορείτε να τοποθετείτε πάνω στο ταμπλό και προλαμβάνουν την υγρασία. Μάλιστα μπορείτε να δημιουργήσετε και το δικό σας με απλά υλικά από το σπίτι σας όπως μία μάλλινη κάλτσα γεμισμένη με χώμα που χρησιμοποιούμε για τις γάτες.  Επίσης πολύ σημαντικός είναι και ο τακτικός καθαρισμός του παραθύρου καθώς ένα βρώμικο παράθυρο θολώνει πολύ ταχύτερα από ένα καθαρό.

Μην οδηγείτε ποτέ με θολωμένα τζάμια! Είναι άκρως επικίνδυνο και σε περιπτώση ατυχήματος όπου βεβαιωθεί πως είχατε μερική όραση εξαιτίας θολωμένου τζαμιού, μπορεί να θεωρηθεί και υπαιτιότητα.
 

 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις