Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Τι σημαίνουν οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων;
24 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Τι σημαίνουν οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων;

Διαβάστηκε από 19178 αναγνώστες - 27/7/2022

Η ποσότητα των φωτεινών ενδείξεων προειδοποίησης και ενημέρωσης στο πίνακα οργάνων αυξάνεται συνεχώς. Ξέρετε τι σημαίνουν όλα αυτά; Η AUTO BILD εξηγεί ποια προειδοποιητικά φώτα οφείλετε να γνωρίζετε σε κάθε περίπτωση και ποια σύμβολα απαιτούν άμεση δράση.

Οι προειδοποιητικές λυχνίες στο cockpit προβληματίζουν πολλούς οδηγούς: Τι σημαίνει αυτό τώρα; Μπορώ να συνεχίσω να οδηγώ χωρίς καμία ανησυχία; Δεν υπάρχει αμφιβολία, υπάρχουν περίπου 80 διαφορετικά σύμβολα, αλλά και διαφορετικού χρώματος ενδείξεις, οι οποίες μπορεί να ανάβουν ή να αναβοσβήνουν. Οι περισσότερες από αυτές δεν σημαίνουν οπωσδήποτε κίνδυνο, όπως οι ενδείξεις ελέγχου για τα φώτα ή τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού. Στην πραγματικότητα μόνο λίγες από τις ενδείξεις είναι προειδοποιήσεις, που μας ενημερώνουν για μία βλάβη. Ωστόσο, η σημασία τους, δεν μπορεί πάντα να αναγνωριστεί αμέσως με την πρώτη ματιά. Η AUTO BILD, λοιπόν, εξηγεί σε ποιες ενδεικτικές λυχνίες θα πρέπει να δράσετε όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »


Το χρώμα υποδηλώνει πιθανό κίνδυνο
Οι φωτεινές ενδείξεις ελέγχου στον πίνακα οργάνων έχουν συνήθως πράσινο, μπλε, κίτρινο/πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα. Κατά την εκκίνηση της λειτουργίας του κινητήρα, συνήθως ανάβουν για λίγο όλες μαζί και το αυτοκίνητο ελέγχεται από μόνο του. Φυσικά, από το χρώμα των ενδείξεων μπορεί να δει κανείς πολλά: Για παράδειγμα, οι πράσινες ενδείξεις δείχνουν ότι μια λειτουργία είναι ενεργή, όπως τα φώτα πορείας.

Ένα LED, μπλε χρώματος, υποδεικνύει ότι είναι ενεργοποιημένη η υψηλότερη δέσμη των φώτων. Πάντως, είτε βλέπετε το ένα είτε το άλλο χρώμα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Σε αντίθεση, ωστόσο, με τις κίτρινες/πορτοκαλί ή κόκκινες ενδείξεις, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις πρόκειται για προειδοποιητικές λυχνίες, οι οποίες υποδηλώνουν κάποια βλάβη ή μία δυσλειτουργία. Οι ενδείξεις κίτρινου/πορτοκαλί χρώματος είναι πληροφορίες ή συστάσεις για δράση, για παράδειγμα για την ασφάλεια (όπως με έναν απενεργοποιημένο/ελαττωματικό αερόσακο, ένα -άσκοπα- ενεργοποιημένο πίσω φως ομίχλης ή για φθαρμένα τακάκια φρένων).

Πιο επείγουσα είναι η κατάσταση αν ανάψει η κίτρινη λυχνία ελέγχου του κινητήρα. Αν συμβεί αυτό, συνιστάται να επισκεφτείτε ένα συνεργείο το συντομότερο δυνατό, παρότι είναι δυνατόν να συνεχίσετε την οδήγηση. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί αν ανάψει μια κόκκινη ένδειξη ή ακόμα κι αν αναβοσβήνει, αφού υποδεικνύει σοβαρή αστοχία ή επικείμενο κίνδυνο. Οι κόκκινες ενδείξεις συνήθως απαιτούν άμεση δράση και, ουσιαστικά, απαγορεύουν τη συνέχιση της οδήγησης!
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε