
Μην «σκοτώνεις» την μπαταρία σου!
Αν μένεις συχνά από μπαταρία, δεν παίζει να φταίνε πάντα οι καιρικές συνθήκες! Δες τα πιο κοινά λάθη που κάνουν αρκετοί οδηγοί και απόφυγε τα !
Σώσε την μπαταρία σου
Όλοι γνωρίζουν ότι το κρύο είναι ο νούμερο 1 εχθρός της μπαταρίας. Σε συνθήκες ψύχους η χωρητικότητα της μειώνεται κατά 1/3, τη στιγμή που το μοτέρ θέλει περισσότερη ενέργεια για να πάρει μπροστά. Ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε πιο πολλά συστήματα, κυρίως θερμικά, που απαιτούν περισσότερη ενέργεια. Όλα αυτά εξαντλούν τη μπαταρία πολύ πιο γρήγορα και μειώνουν τη διάρκεια της ζωής της.Μπορεί τα παραπάνω να οφείλονται στις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το καλοκαίρι δεν διατρέχουμε κίνδυνο. Δες τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως.
Απόφυγε τις μικρές διαδρομές
Αν η κύρια μετακίνηση σου είναι σπίτι-φούρνος-mini market-σπίτι και η συγκεκριμένη απόσταση περιορίζεται εντός της γειτονίας, τότε έχουμε να σου πούμε ότι απλά «στραγγαλίζεις» την μπαταρία σου. Η εκκίνηση του μοτέρ τραβάει μεγάλες ποσότητες ενέργειας από τη μπαταρία, οι οποίες δεν προλαβαίνουν να «ξαναγεμίσουν» από το δυναμό αν κάνεις σύντομες διαδρομές. Μάλιστα αν σε αυτές τις μετακινήσεις ανοίγεις ραδιόφωνο, κλιματισμό κτλ. κάνεις τα πράγματα ακόμα χειρότερο και είναι βέβαιο ότι θα αλλάξεις την μπαταρία σου πολύ πιο σύντομα από όσο υπολόγιζες. Για να γλιτώσεις από αυτό το δυσάρεστο γεγονός, φρόντισε να κάνεις μια μεγάλη βόλτα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ή αγόρασε ένα φορτιστή.
Το νου σου στα συστήματα που καταναλώνουν ρεύμα
Συναγερμοί, συστήματα απώθησης τρωκτικών ή συσκευές που είναι συνδεδεμένα σε 12volt βύσμα πολλές φορές είναι οι υπαίτιοι για την πτώση της τάσης της μπαταρίες. Μπορεί να μην τραβάνε τεράστιες ποσότητες ρεύματος, αλλά σε μακροχρόνια στάθμευση του αυτοκινήτου είναι ικανά να τελειώσουν την μπαταρία. Επίσης έχε το νου σου ώστε να μην ξεχνάς ανοιχτό το εσωτερικό φως ή τους προβολείς (αν και στα σύγχρονα αυτοκίνητα σβήνουν αυτόματα) γιατί είναι πραγματικά θάνατος.
Καθάρισε την μπαταρία
Προσοχή, δεν εννοούμε να αρχίσεις να την πλένεις με το λάστιχο, αλλά αν δεις να εμφανίζονται άλατα στους πόλους έχε το νου σου. Μέσω της υγροποιημένης βρώμιας μπορεί να υπάρξει διαρροή ρεύματος, αποφορτίζοντας την μπαταρία σταδιακά. Ευτυχώς ο καθαρισμός της είναι εύκολος και το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγη μαγειρική σόδα σε νερό και ένα γυαλόχαρτο για να την τρίψεις ελαφρά.
Τα σημάδια σου μιλάνε
Αν δεις φώτα να τρεμοπαίζουν ή δυσκολία κατά την εκκίνηση τότε τα νέα δεν είναι πολλά ενθαρρυντικά για τη ζωή της μπαταρίας. Ένας τρόπος για την ελέγξεις είναι να βάλεις μπροστά, έχοντας ανοιχτά τα φώτα διασταυρώσεως. Αν η ένταση τους μειωθεί, τότε η μπαταρία «πεθαίνει». Για να γλιτώσεις μια γρήγορη αλλαγή, σύνδεσε την σε φορτιστή και ίσως καταφέρεις να την σώσεις.
Πρόσεχε την μπαταρία σου για να μην σε αφήσει τη χειρότερη στιγμή!
Αν κάνεις αποκλειστικά μικρές αποστάσεις την στραγγαλίζεις.
Μην ξεχνάς να σβήνεις τα φώτα και διάφορες συσκευές.
Η καθαριότητα της δίνει ζωή
Μην κλείνεις τα μάτια στα προειδοποιητικά σημάδια, δεν φτιάχνει μόνη της!
Πόσο καιρό σου κρατάει η μπαταρία;
Σχολιάστε |