Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Νυχτερινή οδήγηση: Ποια είναι τα σωστά φώτα;

Νυχτερινή οδήγηση: Ποια είναι τα σωστά φώτα;

24/11/2022

Και ποια φώτα να ανάψω όταν οδηγώ νύχτα; Μεσαία, μεγάλα ή ομίχλης;

Τα μάτια αλλά και ο τρόπος να φαίνεσαι στο σκοτάδι!

Τα φώτα στο αυτοκίνητο είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία ασφαλείας του, καθώς εκτός από το να μας προσφέρουν την απαραίτητη ορατότητα στο σκοτάδι, είναι και ο τρόπος να μας βλέπουν οι υπόλοιποι οδηγοί. Μπορούμε πχ. να προειδοποιούμε -χωρίς να εμποδίζουμε- τους υπόλοιπους οδηγούς, που βρίσκονται στο ίδιο ή στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει ξεκάθαρους κανόνες για τη σωστή χρήση όλων των φωτιστικών σωμάτων του οχήματος από τον οδηγό.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Φώτα πορείας: Τα «μεγάλα»

Η χρήση των φώτων πορείας απαγορεύεται εντός κατοικημένων περιοχών, όπου υπάρχει επαρκής φωτισμός στους δρόμους και όταν είμαστε παρκαρισμένοι. Συνεχή χρήση τους γίνεται μόνο εκτός πόλεων, σε επαρχιακό δίκτυο ή αυτοκινητόδρομο, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή ορατότητα.

Φώτα διασταύρωσης: Τα «μεσαία»

Όταν οδηγούμε και βλέπουμε να έρχεται αμάξι από το αντίθετο ρεύμα, ακόμα κι αν βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση, σβήνουμε τα φώτα πορείας και ανάβουμε τα φώτα διασταύρωσης. Ακριβώς  το ίδιο κάνουμε και όταν πλησιάζουμε κάποιο όχημα, μπροστά μας στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας, γιατί παρόλο που είμαστε πίσω του, η αντανάκλαση από τα φώτα μας στους καθρέφτες του τυφλώνει τον οδηγό, με αποτέλεσμα να του μειώνουμε την ορατότητα. Σε περίπτωση που θέλουμε να τον προσπεράσουμε, μπορούμε να του κάνουμε στιγμιαία σινιάλο με τη μεγάλη σκάλα για να τον ενημερώσουμε. Γενικότερα, τα φώτα διασταύρωσης τα χρησιμοποιούμε οπουδήποτε απαγορεύεται η χρήση των φώτων πορείας, όπως πχ. όταν κινούμαστε στην πόλη.

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε