Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
Ένας έμπειρος και υπομονετικός συνοδηγός μπορεί να βοηθήσει ένα νέο οδηγό να απαλλαγεί από το άγχος του.
4 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Ένας έμπειρος και υπομονετικός συνοδηγός μπορεί να βοηθήσει ένα νέο οδηγό να απαλλαγεί από το άγχος του.

Πήρες μόλις το δίπλωμα; Έτσι θα ξεψαρώσεις!

Διαβάστηκε από 1892 αναγνώστες - 23/2/2023

Είσαι νέος οδηγός και ακόμα δεν έχεις πάρει τον αέρα του δρόμου και σε πιάνει άγχος; Δες μερικές σημαντικές συμβουλές, αλλά και διάφορα τρικ που θα κάνουν πιο ασφαλείς και χαλαρές τις βόλτες σου.

Οι περισσότερες δυσκολίες που θα βρει βγαίνοντας στο δρόμο ένας νέος οδηγός οφείλονται στην κακή ψυχολογία του. Το άγχος του πρωτάρη και η απειρία μπορούν να οδηγήσουν σε λάθη που με τη σειρά τους θα προκαλέσουν εκνευρισμό σε γύρω οδηγούς, επηρεάζοντας ακόμα περισσότερο την ψυχολογία του.

Δες τις πιο δύσκολες καταστάσεις στις οποίες θα βρεθείς τον πρώτο καιρό, αφού πάρεις το δίπλωμά σου.

Το παρκάρισμα

Το νούμερο «1» πρόβλημα για όλους τους νέους οδηγούς είναι το παρκάρισμα. Η εξάσκηση σε περιοχές χωρίς κίνηση μπορεί να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Τοποθετώντας δύο κορίνες ιδανικά ή άλλα ευμεγέθη αντικείμενα σε μεγάλη απόσταση και παρκάροντας το αυτοκίνητο ανάμεσά τους θα σε βοηθήσει πολύ. Συνέχισε την εξάσκηση μειώνοντας συνεχώς την απόσταση και εν συνεχεία δοκίμασε να παρκάρεις σε κανονικές συνθήκες.

Το «Ν»

Η παρουσία του γράμματος «Ν» στο πίσω παρμπρίζ του αυτοκινήτου ενός νέου οδηγού προβλέπεται από τον Κ.Ο.Κ. και μόνον υποτιμητική δεν πρέπει να θεωρείται. Ακόμη και αν ντρέπεσαι ή νιώθεις άβολα με αυτό, έχει διαπιστωθεί πως οι περισσότεροι οδηγοί ανέχονται κάποια μικρά λάθη στους νέους οδηγούς. Γι αυτό, μην το σκέφτεσαι. Στην τελική έχουν υποχρέωση να είναι πιο υπομονετικοί μαζί σου.


Νόμος απαράβατος: Smartphone, tablet και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή, μακριά.

Νόμος απαράβατος: Smartphone, tablet και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή, μακριά.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Οι διασταυρώσεις

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεις στις διασταυρώσεις, ανεξαρτήτως σήμανσης και προτεραιότητας. Η ακινητοποίηση του αυτοκινήτου, όπου υπάρχει «STOP», επιβάλλεται, ενώ, ακόμη και όταν έχεις προτεραιότητα, καλό είναι να κόβεις ταχύτητα. Έτσι, δίνεις στον εαυτό σου το περιθώριο αντίδρασης, στην περίπτωση παραβίασης από κάποιον άλλο οδηγό.

Οι στροφές

Μεγάλη δυσκολία αντιμετωπίζουν οι νέοι οδηγοί στην οδήγηση σε δρόμους με στροφές. Ο σημαντικός κανόνας -που πάντα θα πρέπει να έχεις κατά νου είναι: Οι δεξιές στροφές κλειστά και οι αριστερές ανοιχτά. Με αυτόν τον τρόπο δεν κινδυνεύεις να βρεθείς στο αντίθετο ρεύμα. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και στο φρενάρισμα. Έχε πάντα υπόψιν σου, πως πρέπει να πατήσεις φρένο πριν την στροφή και όχι μέσα σε αυτή, προκειμένου να μη βρεθείς αντιμέτωπος με κάποια απότομη αντίδραση του αυτοκινήτου.

Κλείστο τώρα!

Νούμερο ένα κίνδυνος για τους νέους οδηγούς και συχνότερη αιτία ατυχήματος είναι η χρήση smartphone. Νόμος απαράβατος λοιπόν, smartphone, tablet και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή, μακριά.

Η παρέα

Γενικότερα καλό είναι στις βόλτες σου να έχεις μαζί κάποιον έμπειρο οδηγό, ή έστω κάποιον φίλο/η σας που θα μπορέσει να σε προειδοποιήσει για μια επικίνδυνη κατάσταση που δεν έχεις αντιληφθεί. Ωστόσο πρόσεξε μη φτάσεις στο άλλο άκρο, να πάρεις όλη την παρέα μαζί σου. Η καλή διάθεση ανάμεσα σε φίλους δε θα ήταν καλό να μετατρέψει την καμπίνα του αυτοκινήτου σε πάρτι. Η δυνατή μουσική και η φασαρία από τους επιβάτες δε θα σε βοηθήσουν καθόλου.

 Μην το παίρνεις πάνω σου

Οι πρώτες βόλτες θα γεμίσουν το νέο οδηγό με αυτοπεποίθηση. Αυτό είναι θετικό αλλά δεν πρέπει να οδηγήσει σε υπερβολική σιγουριά. Ακριβώς εκεί που νομίζεις ότι έχεις κατακτήσει τη γνώση, εκεί ακριβώς παραμονεύει ο κίνδυνος. Δεν χαλαρώνουμε λοιπόν, δεν κάνουμε μαγκιές, δεν κάνουμε επίδειξη, δεν τρέχουμε υπερβολικά και γενικώς δεν υπερεκτιμούμε δυνατότητες (μας), συνθήκες (του δρόμου και του καιρού), αλλά και προδιαγραφές (του οχήματος). 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε