Test Συνεργείων
NEO ΤΙΜΕΣ LEASING Short Videos
Καλύτερα φρέσκος αέρας από έξω ή ανακύκλωση αυτού της καμπίνας;
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Καλύτερα φρέσκος αέρας από έξω ή ανακύκλωση αυτού της καμπίνας;

24/7/2024

Όλα τα αυτοκίνητα έχουν σύστημα ανακύκλωσης αέρα
Το καλοκαίρι τη χρειάζεσαι περισσότερο, αλλά όχι όταν μπαίνεις στην καυτή καμπίνα
Και όταν βρίσκεσαι μέσα στα καυσαέρια; Απαραίτητη!
​​​​​​​Υπάρχει και η αυτόματη ανακύκλωση που ανοίγει/κλείνει όποτε χρειάζεται

Όλα τα αυτοκίνητα έχουν σύστημα ανακύκλωσης αέρα

Για αρχή πρέπει να γνωρίζουμε πως στα περισσότερα αυτοκίνητα υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης του αέρα της καμπίνας. Αυτή γίνεται είτε χειροκίνητα με κάποιο μοχλό (κυρίως στα παλιότερα μοντέλα), είτε αυτόματα με κάποιο κουμπί. Πότε όμως πρέπει να μπαίνει φρέσκος αέρας στην καμπίνα και πότε πρέπει να είναι ενεργοποιημένη η ανακύκλωση; Όταν οδηγείς στην εξοχή, μέσα στο δάσος, εφόσον δεν έχεις τα παράθυρα κατεβασμένα λογικό είναι να έχεις την επιλογή φρέσκου αέρα από έξω και να απολαμβάνεις τις μυρωδιές της φύσης. Μέσα στην πόλη και τα καυσαέρια όμως αυτό αλλάζει ενώ έχει σημασία αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι τη χρειάζεσαι περισσότερο

Η βασική αρχή είναι το καλοκαίρι να δουλεύεις περισσότερο την ανακύκλωση για να αποδίδει γρηγορότερα ο κλιματισμός και να ψύχεται η καμπίνα, γλιτώνοντας έτσι και κόστος σε καύσιμο. Προσοχή να μην βάζεις την ανακύκλωση με το που ξεκινάς, γιατί ο καυτός αέρας της καμπίνας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο να παγώσει. Επίσης πρέπει να ανοίξεις πόρτες και παράθυρα πριν μπεις ώστε να φύγει ο καυτός αέρας.

Τον χειμώνα από την άλλη η χρήση της ανακύκλωσης δεν απαιτείται τόσο συχνά και αποφεύγεται όταν τα τζάμια αρχίζουν να θαμπώνουν.Σκεφτείται ότι τα τζάμια θαμπώνουν λόγω της υγρασίας που υπάρχει στην καμπίνα, οπότε η ανακλύκλωση του αέρα αυτού δεν βοηθά στο γρήγορο ξεθάμπωμα.

Tip: μερικές φορές αν δείτε τα τζάμια να θολώνουν, μπορείτε να ανοίξετε για λίγο το aircondition.


Σε συνθήκες πυκνής κίνησης με καυσαέρια στην ατμόσφαιρα πρέπει να βάζεις ανακύκλωση.

Σε συνθήκες πυκνής κίνησης με καυσαέρια στην ατμόσφαιρα πρέπει να βάζεις ανακύκλωση.

Και όταν βρίσκεσαι μέσα στα καυσαέρια; Απαραίτητη

Όταν οδηγείς πίσω από ένα φορτηγό που βγάζει ντουμάνια, η ανακύκλωση είναι απαραίτητη. Κρατάς έξω από την καμπίνα σου τα καυσαέρια, και όσο καλύτερο το φίλτρο του κλιματισμού, τόσο καλύτερη η ποιότητα του αέρα που αναπνέεις. Πρόσεχε πάντως γιατί μελέτες δείχνουν πως η συνεχής χρήση της ανακύκλωσης μειώνει την ποιότητα του αέρα της καμπίνας (λιγότερο οξυγόνο, περισσότερο CO2), κάτι που μπορεί να επηρεάσει τους επιβάτες και σε κάποιες περιπτώσεις να φέρει ζαλάδα, δύσπνοια ή μείωση των αντανακλαστικών. Καλό λοιπόν να αποφεύγεται.

Υπάρχει και η αυτόματη ανακύκλωση που ανοίγει/κλείνει όποτε χρειάζεται

Πολλοί κατασκευαστές έχουν υπολογίσει ήδη για τα παραπάνω και για αυτό το σύστημα κλιματισμού έχει  αυτόματη λειτουργία η οποία ενεργοποιείται μετά από συγκεκριμένο και προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Πάντως σε κάθε περίπτωση, οι οδηγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν το σύστημα κλιματισμού με προσοχή και να θυμούνται να το κλείνουν όταν δεν θεωρούν τη χρήση του απαραίτητη.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις