
Ηλεκτροκίνηση: θα «λυγίσουν» κάποια στιγμή και οι petrolheads;
Ηλεκτροκίνηση: θα «λυγίσουν» κάποια στιγμή και οι petrolheads;
Παλιότερα η διένεξη ήταν μεταξύ οπαδών βενζίνης-πετρελαίου
«Αδύνατον να είναι σπορ τα diesel» ώσπου κέρδισε στο Le Mans το Audi R10 TDi
Αρνητικοί οι παραδοσιακοί της Αυτοκίνησης, τους λείπει ο θόρυβος μηχανής και εξάτμισης
Όμως αν δοκιμάσουν ηλεκτρικό, θα τους κερδίσουν οι επιδόσεις και το «ζύγισμα»
Παλιότερα η διένεξη ήταν μεταξύ οπαδών βενζίνης-πετρελαίου
Στην Αυτοκίνηση, βρισκόμαστε εν μέσω μιας μεγάλης μετάβασης, αυτής της ηλεκτροκίνησης. Οι νομοθεσίες και οι διορίες πιέζουν τα εργοστάσια για να υιοθετήσουν στις προϊοντικές τους γκάμες αυτοκίνητα που θα κινούνται αποκλειστικά με μπαταρία. Οι αγοραστές αντιδρούν με ποικίλους τρόπους ως τώρα: άλλοι, οι πιο προοδευτικοί, έχουν αγκαλιάσει τη νέα τεχνολογία, όμως οι πιο... συντηρητικοί ακόμη δεν έχουν πειστεί. Οι δε παραδοσιακοί οπαδοί της αυτοκίνησης - οι επονομαζόμενοι και petrolheads - δεν φαίνεται να «ψήνονται» με τίποτα. Παλαιότερα μάλιστα, η εν λόγω συμπαθής κατηγορία είχε αντίστοιχη διένεξη και με τους υποστηρικτές του πετρελαίου.
«Αδύνατον να είναι σπορ τα diesel» ώσπου κέρδισε στο Le Mans το Audi R10 TDi
Όταν οι πετρελαιοκινητήρες επιτράπηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το 2011, οι petrolheads απλά δεν μπορούσαν να χωνέψουν το γεγονός ότι ένα πετρελαιοκίνητο μοντέλο μπορεί να είναι... σπορ και γρήγορο. Μέχρι ένα σημείο και ειδικά παλαιότερα, η φήμη τους ήταν συγκεκριμένη και η αλήθεια είναι ότι οι κινητήρες diesel, δεν ήταν πάντα ότι… έβαζαν φωτιά στο δρόμο. Μέχρι λίγα χρόνια πριν δεν ήταν καν υπερτροφοδοτούμενοι. Αυτό σήμαινε - σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλότερες στροφές λειτουργίας - ότι ήταν ιδιαίτερα αργοί και με σημαντικό έλλειμμα στην ιπποδύναμη. Τη λύση είχαν δώσει όμως με τον καιρό, τεχνολογίες όπως το common rail και τα turbo. Έτσι, οι συσχετισμοί άλλαξαν και τα diesel μοντέλα άρχισαν να κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Επίσης, κάποιες αγωνιστικές επιτυχίες της συγκεκριμένης τεχνολογίας στους αγώνες, όπως η νίκη του Audi R10 TDi στο Le Mans, εδραίωσαν για τα καλά πλέον στη συνείδηση των - περισσότερων τουλάχιστον - αγοραστών ότι οι diesel είχαν έρθει... για να μείνουν.
Αρνητικοί οι παραδοσιακοί της Αυτοκίνησης, τους λείπει ο θόρυβος μηχανής και εξάτμισης
Μοναδικοί αρνητές ακόμη και τότε, ήταν οι - ως συνήθως - «ρομαντικοί» petrolheads. Στην περίοδο που διανύουμε, οι οπαδοί του «τσίτα τα γκάζια» πάντως, τα... έχουν βάλει με τα ηλεκτρικά. Τους λείπει, σαφώς, ο θόρυβος που παράγει ένα σπορ αυτοκίνητο. Η μουσική από εναν - 6κύλινδρο τουλάχιστον - κινητήρα, ή οι ομοβροντίες από την εξάτμιση, είναι στοιχεία που - σύμφωνοι - λείπουν σε όλους μας. Κανένας από εμάς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι προτιμά να οδηγεί στα σιωπηλά, ή ότι του αρέσει να βασίζεται σε… υποκατάστατα όπως οι τεχνητοί ήχοι και οι «ψεύτικες» αλλαγές ταχυτήτων για να νιώσει την αδρεναλίνη της σπορ οδήγησης.
Όμως αν δοκιμάσουν ηλεκτρικό, θα τους κερδίσουν οι επιδόσεις και το «ζύγισμα»
Όμως, ας μην παραγνωρίζουμε και την υπόλοιπη αλήθεια. Το μέσο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ακόμη και στις πιο μικρές κατηγορίες - όπως τα B segment hatchback - έχει εκρηκτικές επιδόσεις και ως εκ τούτου είναι πολύ απολαυστικότερο για να διανύσεις μαζί του ακόμη και την απλούστερη διαδρομή μέσα στην πόλη. Το δε «μελετημένο» ζύγισμα - αναγκαστικά λόγω ύπαρξης συστοιχίας μπαταριών χαμηλά στο πάτωμα - θα σου δίνει σχεδόν πάντα μια ικανοποιητική αίσθηση σε κάθε περίπτωση που θα το συγκρίνεις με ένα συμβατικό μοντέλο.
Σχολιάστε |