
Διήθηση ή αλλιώς «σφήνα», ο επικίνδυνος ελιγμός των δίτροχων.
Οι σφήνες που κάνουν οι μοτοσικλέτες ανάμεσα από τα αυτοκίνητα αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Πολλοί εκνευρίζονται, άλλοι αδιαφορούν και αρκετοί δικυκλιστές κινδυνεύουν με ατυχήματα. Μήπως η καλύτερη λύση είναι να νομιμοποιηθεί με κανόνες η διήθηση;
Πώς θα αντιμετωπιστούν οι σφήνες με τις μοτοσικλέτες ανάμεσα από τα αυτοκίνητα;
Η διήθηση, ή αλλιώς η σφήνα που περνούν τα δίκυκλα ανάμεσα από τα αυτοκίνητα είναι ένα φαινόμενο που συναντούμε καθημερινά σε μεγάλο βαθμό και προσφέρει τόσο λύσεις, όσο και προβλήματα.
Η Ελλάδα διαθέτει τις περισσότερες μοτοσικλέτες ανά 1.000 άτομα στην Ευρώπη, και πιο συγκεκριμένα 160. Για να έχουμε μια εικόνα σύγκρισης, ο μέσος όρος στη Γηραιά Ήπειρο είναι 67 μοτοσικλέτες ανά 1.000 άτομα. Στη χώρα μας κυκλοφορούν περισσότερα από ένα εκατομμύριο δίκυκλα, ενώ παραπάνω από τα μισά βρίσκονται στην Αττική.
Σύμφωνα με έρευνα στο Βέλγιο, αν αντικατασταθεί το 10% των αυτοκινήτων από δίκυκλα που κάνουν σφήνες ανάμεσα από τις λωρίδες, ο χρόνος μετακίνησης θα μειωθεί στο 63%. Επιπλέον, κάθε 8 μοτοσικλέτες που κυκλοφορούν ανάμεσα από τα αυτοκίνητα, έχει ως αποτέλεσμα οι οδηγοί των τετράτροχων να γλυτώνουν ένα κόκκινο φανάρι. Φανταζόμαστε λοιπόν την επίδραση που έχουν οι σφήνες των μοτοσικλετών σε μια πόλη με περισσότερα δίκυκλα, όπως η Αθήνα.
Η διήθηση δεν έχει μόνο θετικά όμως, αλλά δυστυχώς συνοδεύεται και από αρνητικά, στα οποία έχουν ευθύνη και τα αυτοκίνητα. Τα ατυχήματα που προκαλούνται έχουν ως συνήθη αίτια αυτοκίνητα που αλλάζουν λωρίδα χωρίς να έχουν ελέγξει τους καθρέπτες. Μήπως θα βελτιωθούν τα πράγματα αν επιτραπούν υπό προϋποθέσεις οι σφήνες των μοτοσικλετών ανάμεσα από τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα;