Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
4 φωτογραφίες »

Να πάρω τώρα ηλεκτρικό ή να περιμένω;

Διαβάστηκε από 37307 αναγνώστες - 2/8/2021

Η ηλεκτροκίνηση καλπάζει και ήδη σε πολλές χώρες στην Ευρώπη τα ηλεκτρικά είναι πρώτα στις πωλήσεις, καθώς έχουν ήδη όλες τις απαραίτητες υποδομές για να τα φορτίζουν. Είναι όμως για τους Έλληνες, το κατάλληλο χρονικό διάστημα να αγοράσουν σήμερα ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Να μην ξεχνάμε ότι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) έχει δαιμονοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αφού η αύξηση των ποσοστών του στην ατμόσφαιρα, έχει βάλει σε κίνδυνο την επιβίωση του πλανήτη. Η βιομηχανική εξέλιξη και η χρήση αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης, αυξάνουν συνεχώς το ποσοστό του στον αέρα, ενισχύοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με άμεσες συνέπειες στο κλίμα της Γης, που οδηγεί στην υπερθέρμανση του πλανήτη μας.

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το »


Για ποιον λόγο να πάρω τώρα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;
Ξέχωρα όμως από την περιβαντολογική μας «υποχρέωση», η απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, προσφέρει αρκετά στην καθημερινότητα του ιδιοκτήτη. Κυριότερο όφελος για τον ιδιοκτήτη ηλεκτρικού αυτοκινήτου, είναι το ελάχιστο κόστος χρήσης. Ειδικά σε συνθήκες κίνησης μέσα στην πόλη, ένα ηλεκτρικό μοντέλο, σε κάνει να ξεχνάς τα ημερήσια έξοδα κίνησης.
Η επιθετική προώθηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τις βιομηχανίες αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι προς όφελος του υποψήφιου αγοραστή, αφού έχει επιδότηση/έκπτωση έως και 6.000 ευρώ για την αγορά του.



Οι μπαταρίες κοστίζουν ακριβά
Είναι γεγονός πως αυτή την στιγμή που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, τα ηλεκτρικά μοντέλα είναι κατά μέσο όρο 10.000 ευρώ ακριβότερα, από τα αντίστοιχα μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Την ευθύνη για το αυξημένο κόστος τους, την έχουν οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που αποθηκεύουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε, ώστε να μετακινηθούμε.

Δεν υπάρχουν σημεία φόρτισης
Ένας ακόμα αρνητικός παράγοντας για την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου σήμερα, είναι το πρόβλημα φόρτισης στην Ελλάδα. Στην χώρα μας, τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ακόμα λιγοστά, με αποτέλεσμα να αποτελεί πρόβλημα η μετακίνηση έξω από την πόλη.
Σταδιακά βέβαια, περιμένουμε το δίκτυο αυτό να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια, ώστε να μπορούμε να φορτίζουμε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μας, με την ίδια ευκολία που γεμίζουμε σήμερα βενζίνη.
Παράλληλα, την ίδια περίπου περίοδο, περιμένουμε από τις μπαταρίες να έχουν μικρότερο κόστος, ταχύτερη φόρτιση, αλλά και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ώστε να λύσουν μια και καλή το πρόβλημα της απρόσκοπτης μετακίνησης.



Πότε με συμφέρει να αγοράσω ηλεκτρικό αυτοκίνητο;
Νεότερες έρευνες αναφέρουν πως, τέλος του 2024 με αρχές του 2025, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουν την ίδια τιμή με την τιμή που έχουν σήμερα τα μοντέλα που είναι εφοδιασμένα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, την μείωση των τιμών κατά 10.000 περίπου.

Παράλληλα, η έρευνα και ανάπτυξη της τεχνολογίας των μπαταριών, θα μειώσει το κόστος τους, και θα αυξήσει την ταχύτητα φόρτισης, αυτονομία κίνησης και διάρκεια ζωής.

Να πάρω τώρα ηλεκτρικό ή να περιμένω;
Με την τεχνολογία των ηλεκτρικών μοντέλων να «καλπάζει» καθημερινά, το καταλληλότερο διάστημα να αγοράσει κανείς ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην χώρα μας, είναι σε τρία χρόνια από σήμερα. Οι τιμές θα έχουν πέσει στο επίπεδο που αγοράζουμε σήμερα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, οι μπαταρίες θα έχουν βελτιωθεί και η φόρτιση τους θα είναι πολύ εύκολη και γρήγορη.



Εκτός και αν…
Εδώ βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος που λέει, αν κάποιος σήμερα διανύει πολλά χιλιόμετρα σε αστικές μετακινήσεις καθημερινά, είναι μονόδρομος η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Δεν είναι τυχαίο που η ηλεκτροκίνηση στα επαγγελματικά αυτοκίνητα που δουλεύουν μέσα σε πόλεις, προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, αφού συμφέρει ακόμα και σήμερα.
Και στα επιβατικά όμως με επιλογές όπως το Peugeot e-208, ή και το νέο Smart, μπορεί αυτός που κινείται αποκλειστικά μέσα στην πόλη, να απολαμβάνει από σήμερα, τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης.
Εσείς πότε πιστεύετε πως θα αγοράσετε το πρώτο σας, ηλεκτρικό;
 

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε