Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Οι οθόνες infotainment πιο επικίνδυνες από το αλκοόλ

Οι οθόνες infotainment πιο επικίνδυνες από το αλκοόλ

Διαβάστηκε από 36521 αναγνώστες - 16/10/2023

Μπορεί να φαίνονται αθώες και να έχουν εκατοντάδες λειτουργίες που διευκολύνουν τη ζωή μας, αλλά κρύβουν μεγάλους κινδύνους. Απόσπαση προσοχής από το δρόμο και πιο αργή αντίδραση οι μεγαλύτερες παγίδες των infotainment!

Το 90% των νέων μοντέλων που πωλείται σε Ευρώπη και Αμερική έχουν οθόνες αφής, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες στο βωμό του ανταγωνισμού και στη μάχη του εξοπλισμού να μεγαλώνουν όλο και περισσότερο τις διαστάσεις τους και να αυξάνουν τις δυνατότητες τους. Αν και κάνουν σε αρκετές περιπτώσεις τη ζωή των επιβατών πολύ πιο εύκολη, η διαδικασία ενεργοποίησης του κλιματισμού ή η αλλαγή ενός σταθμού μπορεί να τραβήξει τα μάτια του οδηγού από το δρόμο για αρκετά δευτερόλεπτα, που μπορεί να αποβούν μοιραία. 

Ο οδηγός αντιδρά 2 φορές πιο αργά, σε σχέση με αν έχει πιεί 2 ποτήρια μπύρας

Σύμφωνα με έρευνα δύο μεγάλων οργανισμών οδικής ασφάλειας της Μεγάλη Βρετανία, του IAM RoadSmart και του TRL, o οδηγός που ασχολείται με την οθόνη του infotainment, θα αργήσει να αντιληφθεί και να αντιδράσει σε ενδεχόμενο κίνδυνο, 2 φορές περισσότερο από κάποιον που είχε πιεί μπύρες και είναι μέσα στο ανώτατο νόμιμο όριο. Το εντυπωσιακό είναι ότι θα αντιδράσει ακόμα πιο αργά ακόμα και από κάποιον που έχει κάνει χρήση κάνναβης. 

Κάνεις μέχρι 500 μέτρα χωρίς να κοιτάς στο δρόμο, αν ρυθμίζεις το infotainment

Στην ίδια έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι οδηγοί έκαναν 500 μέτρα χωρίς να κοιτάνε το δρόμο! Τα περισσότερα μέτρα, οι οδηγοί τα έκαναν στο αυτοκινητόδρομο, όπου μπορεί μεν να έχουν καθαρότερο οπτικό πεδίο για την κατάσταση που επικρατεί μπροστά τους, αλλά οι ταχύτητες είναι σαφώς μεγαλύτερες και ο χρόνος αντίδρασης αρκετά μικρότερος. 

Μέχρι και 30 δευτερόλεπτα μπορεί να ασχολείται ο οδηγός με την οθόνη για μια απλή διαδικασία.

Oι εταιρίες έχουν αρχίσει να περνάνε τις περισσότερες λειτουργίες μέσα από το infotainment.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ακόμα και μια απλή λειτουργία όπως το άνοιγμα του κλιματισμού να γίνεται περίπλοκη και να τρώει αρκετά δευτερόλεπτα μέχρι να ολοκληρωθεί. Σαν συνέπεια, ο οδηγός δεν βλέπει το δρόμο μέχρι και 30 δευτερόλεπτα όταν ασχολείται με το infotainment, με όσες καταστροφικές συνέπειες μπορεί να έχει αυτό. Το πιο ακραίο στοιχείο, σύμφωνα με την έρευνα του IAM RoadSmart, είναι ότι οι περισσότεροι οδηγοί έχαναν την αίσθηση του χρόνου όταν ασχολούνταν με την οθόνη αφής.  Πίστευαν ότι δεν κοιτούσαν το δρόμο μόνο για 5 δευτερόλεπτα, ενώ στη πραγματικότητα είχαν στραμμένη τη προσοχή τους στην οθόνη πάνω από 20 δευτερόλεπτα. 

30% αυξήθηκαν τα ατυχήματα από απόσπαση προσοχής τα τελευταία χρόνια, με βασικό ύποπτο τις οθόνες αφής.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι ξεκάθαρα. Σχεδόν σε όλο το κόσμο έχουν αυξηθεί τα ατυχήματα λόγω απόσπασης προσοχής τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότεροι ερευνητές των ατυχημάτων καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση των οθονών αφής στα αυτοκίνητα. Οι περισσότεροι οδηγοί θεωρούν ότι η ενασχόληση με το infotainment είναι λιγότερο επικίνδυνη σε σχέση με το κινητό, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει.
 
Η αλήθεια είναι ότι πολλές εταιρίες έχουν καταλάβει τους κινδύνους που κρύβει η οθόνη του infotainment για τους οδηγούς και προσπαθούν να τους περιορίσουν. Η Mazda καταργεί το touch, όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κίνηση, ενώ πολλές εταιρίες απενεργοποιούν κάποιες λειτουργίες του infotainment, όταν η ταχύτητα ξεπεράσει τα 20χλμ/ώρα. Σίγουρα είναι μια λύση για να μην αποσπάτε η προσοχή των οδηγών, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν «μπαμπούλες» και περιορισμοί για να μην πέφτουμε σε τόσα σοβαρά σφάλματα? 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις