Test Συνεργείων
NEO ΤΙΜΕΣ LEASING Short Videos
Ποιο είναι το χρώμα σου στα αυτοκίνητα?

Ποιο είναι το χρώμα σου στα αυτοκίνητα?

15/5/2024

Ασημένιο για... καμουφλάρισμα ζημιών, λευκό για προστασία από τον ήλιο
Μαύρο και σκούρο μπλε τα επίσημα και σοβαρά
Κόκκινο και έντονα χρώματα για να γινόμαστε αντιληπτοί στους δρόμους
Σκέφτεσαι την μεταπώληση, κάνεις μια εμπορική επιλογή

Ήρθε η ώρα να επιλέξεις χρώμα για το αυτοκίνητο που θα αγοράσεις. Αν οι επιλογές που έχεις είναι περισσότερες από δύο, τότε, ετοιμάσου για διλήμματα! Στην περίπτωση αγοράς καινούργιου, το site της εταιρίας σου δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσεις όλα τα στοιχεία που θα χαρακτηρίζουν το νέο σου αυτοκίνητο.

Ασημένιο για... καμουφλάρισμα ζημιών, λευκό για προστασία από τον ήλιο

Διάλεξες κινητήρα, εξοπλισμό, εσωτερικό, τροχούς, σχεδιαστικό εξοπλισμό, έμεινε το χρώμα του αυτοκινήτου. Πώς όμως πρόκειται να κάνεις την επιλογή σου; Θα βασιστείς αποκλειστικά στο δικό σου γούστο ή έχεις κατά νου το χρώμα με το οποίο λανσάρει η φίρμα το συγκεκριμένο μοντέλο; Η απόφασή σου θα στηριχθεί αποκλειστικά στην αισθητική ή στην πρακτικότητα; Για παράδειγμα, το ασημί χρώμα σου εξασφαλίζει αραιότερα πλυσίματα, αφού η βρώμια «κρύβεται» ευκολότερα, όπως και οι γρατσουνιές και τα μικρο-χτυπήματα. Διαλέγοντας αντίστοιχα λευκό, διαλέγεις το ιδανικό - από πρακτικής πλευράς - χρώμα αυτοκινήτου για τη χωρά μας, αφού η συχνή και έντονη ηλιοφάνεια που επικρατεί θα αντανακλάται, με αποτέλεσμα να μην ανεβαίνει η θερμοκρασία της καμπίνας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μαύρο και σκούρο μπλε τα επίσημα και σοβαρά

Αν από την άλλη πρόκειται να αγοράσεις μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, το χρώμα θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να σε απασχολήσει. Η κατάστασή του, η σωστή τιμή, ο εξοπλισμός και τα μηχανικά του χαρακτηριστικά θα πρέπει να είναι αυτά που θα αξιολογηθούν σε πρώτη φάση και όχι το χρώμα του αμαξώματος. Αν για παράδειγμα, έχεις να διαλέξεις μεταξύ δυο Seat Ιbiza πενταετίας, θα είναι λάθος να επιλέξεις αυτό που έχει το αγαπημένο σου χρώμα, έναντι αυτού που έχει αισθητά λιγότερα χιλιόμετρα. Παρόλα αυτά, η αλήθεια είναι πως ένα μαύρο ή ένα σκούρο μπλε, όντας πιο επίσημα και σοβαρά χρώματα,  θα μπορούσαν να προσδώσουν αξία στην επιλογή ενός μεταχειρισμένου αυτοκίνητου και να το «φρεσκάρουν».

Κόκκινο και έντονα χρώματα για να γινόμαστε αντιληπτοί στους δρόμους

Αν ξεφύγουμε από την υποκειμενική αισθητική που ο καθένας μας διαθέτει και γυρίσουμε σε πιο αντικειμενικά κριτήρια, όπως η πρακτικότητα ή η ασφάλεια, το κόκκινο (και γενικότερα τα έντονα από τονικής πλευράς χρώματα) θεωρούνται τα πιο ασφαλή στο δρόμο. Ο χρόνος αντίδρασης του οδηγού σε μια δύσκολη στιγμή είναι πολύ σημαντικός και κρίνεται σε κλάσματα του δευτερόλεπτου, λόγω της ταχύτητας που μπορεί να έχει αναπτύξει. Συνεπώς και ο χρόνος που θα χρειαστεί για να «αναγνωριστεί» ένας κίνδυνος (όπως ένα άλλο όχημα) έχει και αυτός σημασία: Ένα έντονα χρωματισμένο αμάξωμα βοηθάει  να γίνει ορατό πιο γρήγορο, σε αντίθεση για παράδειγμα με ένα αυτοκίνητο βαμμένο σε κάποια απόχρωση του γκρι, που δεν ξεχωρίζει εύκολα από την άσφαλτο.

...>>>Συνεχίστε το άρθρο
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις