Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Πόσο καιρό πρέπει να μείνει το «Ν» στο αυτοκίνητο;

Πόσο καιρό πρέπει να μείνει το «Ν» στο αυτοκίνητο;

26/9/2022

H σήμανση του νέου οδηγού με το χαρακτηριστικό «Ν» είναι υποχρεωτική από το νόμο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και σε περίπτωση γρηγορότερης αφαίρεσης του σήματος υπάρχει ο κίνδυνος προστίμου.

Πόσο καιρό πρέπει να έχω «Ν» σαν νέος οδηγός;

Έκανες όλες τις διαδικασίες για να βγάλεις δίπλωμα αυτοκινήτου και πλέον έχει έρθει η ώρα να βγεις στους δρόμους και να ξεκινήσεις το «οδηγικό» σου ταξίδι μαζεύοντας εμπειρίες; Μπράβο, αλλά πριν όμως βάλεις το κλειδί στη μίζα πρέπει να κάνεις δυο βασικά πράγματα.

Το πρώτο είναι να ενημερώσεις την ασφάλεια σου ότι το αυτοκίνητο οδηγείται από νέο οδηγό, ώστε να μπει το επασφάλιστρο. Πρόκειται για μια προσαύξηση στο ασφάλιστρο, επειδή θεωρείται πιθανότερο να εμπλακεί σε ατύχημα ένας άπειρος οδηγός. Είναι μια πολύ σημαντική κίνηση που πρέπει να γίνει γιατί σε περίπτωση που γίνει η στραβή με τον νέο οδηγό στο τιμόνι και δεν είναι δηλωμένος, το όχημα θεωρείται ανασφάλιστο κι ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου θα πρέπει να πληρώσει όλες τις ζημιές από την τσέπη του, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξουν ποινικές συνέπειες για τον οδηγό.
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Πρέπει να έχεις για ένα χρόνο το «Ν» αλλιώς πληρώνεις πρόστιμο 20 ευρώ!

Το δεύτερο είναι να τοποθετήσεις το γνωστό σήμα «Ν», το οποίο θα πρέπει να μπει στο πίσω παρμπρίζ ώστε να το βλέπουν όλοι οι υπόλοιποι οδηγοί που σε ακολουθούν και να παραμείνει εκεί για 1 χρόνο από την ημερομηνία έκδοσης του διπλώματος. Αν το αφαιρέσεις νωρίτερα μπορεί να σου επιβληθεί πρόστιμο 20 ευρώ σε περίπτωση ελέγχου.
 

Ποιο «Ν» είναι νόμιμο;

Ο νόμος δεν αναφέρει συγκεκριμένων προδιαγραφών σήμα! Αποδεκτά είναι τα πλαστικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο με τη βεντούζα, τα αυτοκόλλητα καθώς και τα ιδιόχειρα κατασκευασμένα από ταινία. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει το σήμα να είναι εμφανές και να ξεχωρίζει το «Ν»

Τώρα σε περίπτωση που ο οδηγός του αυτοκίνητου δεν έχει συμπληρώσει την ηλικία των δεκαοκτώ ετών, αλλά είναι κάτοχος προσωρινής άδειας οδήγησης και κινείται με συνοδό θα πρέπει να φέρει στο πίσω παρμπρίζ το διακριτικό σήμα «Σ» σε μαύρο χρώμα, που θα είναι εκτυπωμένο σε επιφάνεια λευκού χρώματος και πρέπει να έχει διαστάσεις 12 x15 εκατοστά. Μόλις συμπληρώσει την ηλικία των 18 ετών, ανεξαρτήτως αν εξακολουθεί να επιβαίνει ή όχι συνοδός στο όχημα, αφαιρείται το «Σ» και τοποθετείται το διακριτικό σήμα «Ν».

Μπορεί  πολύ να θεωρούν ότι βάζοντας «Ν» πίσω θα γίνουν αντικείμενο χλευασμού και οδηγικού «bullying», αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει ακριβώς στην πραγματικότητα. Αντιθέτως οι πιο έμπειροι οδηγοί θα προσέξουν το νέο οδηγό, δίνοντας του τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να κινηθεί με ασφάλεια, ενώ θα δείξουν και την απαραίτητη ανοχή σε περίπτωση μικρολαθών.
 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε