Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Πως κατάφερε 1.000 χιλιόμετρα αυτονομίας η Mercedes;

Πως κατάφερε 1.000 χιλιόμετρα αυτονομίας η Mercedes;

5/8/2022

Η Mercedes παρουσίασε λίγες μέρες πριν, ένα ακόμα τεχνολογικό φαινόμενο, την Mercedes Vision EQXX, η οποία μπορεί να μετακινηθεί για 1.000 χιλιόμετρα με 1 μόνο φόρτιση. Είναι αυτή η μπαταρία η λύση στο πρόβλημα αυτονομίας των ηλεκτρικών;

Το Vision EQXX της Mercedes είναι ένα sport πρωτότυπο μοντέλο της Γερμανικής βιομηχανίας, γεμάτο από τεχνολογικά και μηχανικά χαρακτηριστικά που εντυπωσιάζουν. Αυτό που ξεχωρίζει είναι το σύστημα παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, που καταφέρνει να σπάσει το φράγμα των 1000 χλμ. αυτονομίας σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Το 95% της παραγόμενης ενέργειας πηγαίνει στους τροχούς

Οι τεχνικοί της Mercedes κατάφεραν να αξιοποιήσουν το 95% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να είναι το πιο αποδοτικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Εδώ να προσθέσουμε πως ένα κανονικό αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης, αξιοποιεί το 30% στην καλύτερη των περιπτώσεων. Η νέου τύπου μπαταρία των 900V που ανέπτυξαν οι Γερμανοί μαζί με την Κινέζικη εταιρία CATL, περιορίζει τις μέσες απαιτήσεις της σε ηλεκτρική ενέργεια, κάτω από τις 10 kWh ανά 100 χλμ., γεγονός που διασφαλίζει αυτονομία με μία φόρτιση άνω των 1.000 χλμ. χάρη και στην προηγμένη μπαταρία ιόντων λιθίου, η οποία δεν υπερβαίνει σε χωρητικότητα τις 100 KWh. Κι αν εδώ θεωρήσει κάποιος πως η μπαταρία αυτή είναι τεράστια, με μεγάλο βάρος, θα του απαντήσουμε πως η συγκεκριμένη μπαταρία είναι 50% μικρότερη και 30% ελαφρύτερη από την μπαταρία της EQS.

Ο χαμηλότερος αεροδυναμικός συντελεστής 

Το Vision EQXX δεν θα βγει ποτέ στην παραγωγή, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στα επιτεύγματα του. Το νέο πρωτότυπο της Mercedes, καταφέρνει να συμμορφώνεται πλήρως με όλους τους υφιστάμενους κανονισμούς, αλλά παράλληλα να προσφέρει τεράστιους χώρους για 4 επιβάτες και να σημειώνει και ρεκόρ αεροδυναμικού συντελεστή. Συγκεκριμένα, το Vision EQXX καταφέρνει να έχει σαν παράσημο τον συντελεστή οπισθέλκουσας (Cd) στο 0.17

Μπαταρία με καπάκι από ζαχαροκάλαμο και ανθρακόνημα

Η πρωτοποριακή αυτή μπαταρία συγκεντρώνει αρκετά εντυπωσιακά στοιχεία στην κατασκευή της. Ένα από αυτά είναι, το ελαφρύ καπάκι της που είναι κατασκευασμένο από ένα βιώσιμο σύνθετο υλικό που προέρχεται από υπολείμματα ζαχαροκάλαμου, και ανθρακονήματα. Εξαιρετική είναι και η ενεργή εξισορρόπηση κυψελών, που σημαίνει ότι αντλεί την ενέργεια ομοιόμορφα από τις κυψέλες, ενώ το αυτοκίνητο είναι εν κινήσει. Ίσως όμως η πιο σημαντική καινοτομία της μπαταρίας είναι η νέας τεχνολογίας χημεία των ανοδίων της. Χάρη στην υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε πυρίτιο και την προηγμένη σύνθεσή τους, μπορούν και διατηρούν πολύ περισσότερη ενέργεια από τα κοινά χρησιμοποιούμενα ανόδια, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν ενεργειακή πυκνότητα κοντά στα 400 Wh/l.

Φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της Mercedes Vision EQXX, είναι πως στον ουρανό του αυτοκινήτου, έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά πάνελ που μπορούν σε ιδανικές συνθήκες να προσφέρουν επιπλέον ενέργεια για περίπου 25 χιλιόμετρα ακόμα. 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε