Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Πώς προσπερνώ με ασφάλεια;
5 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Πώς προσπερνώ με ασφάλεια;

14/6/2022

Η προσπέραση είναι μία διαδικασία που πολλοί κάνουμε αυτόματα, βασιζόμενοι στην εμπειρία μας. Μία λανθασμένη προσπέραση μπορεί να είναι αιτία σοβαρού ατυχήματος. Αναλύουμε πώς γίνεται σωστά, και οδηγούμε με ασφάλεια.

Πολλές φορές όταν κινούμαστε στο δρόμο, δεν διατηρούμε την ίδια ταχύτητα με το προπορευόμενο όχημα. Στην περίπτωση που επιθυμούμε να ταξιδέψουμε πιο γρήγορα, θα χρειαστεί να προσπεράσουμε. Η διαδικασία της προσπέρασης είναι ρουτίνα σχεδόν για όλους μας, αφού από συνήθεια την κάνουμε αυτόματα. Την κάνουμε όμως σωστά;

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »


Μία λανθασμένη, ή αποτυχημένη προσπέραση είναι συχνά η αιτία για αρκετά σοβαρά ατυχήματα στο δρόμο, αφού πολλές φορές εμφανίζεται όχημα στην αντίθετη λωρίδα, το οποίο προσκρούει στο αυτοκίνητο που έχει ξεκινήσει τη διαδικασία και δεν έχει προλάβει να επιστρέψει στη λωρίδα του. Πώς θα κινηθούμε με ασφάλεια στο δρόμο και θα προσπερνούμε σωστά;



Επιτρέπεται να προσπεράσω;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας, είναι εάν επιτρέπεται η προσπέραση στο σημείο του δρόμου που βρισκόμαστε. Αν η διαγράμμιση στο οδόστρωμα είναι συνεχόμενη, αυτό σημαίνει πως απαγορεύεται να εισέλθουμε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, επομένως δεν μπορούμε να προσπεράσουμε. Εκτός αυτού, η σήμανση με απαγορευτικές πινακίδες μας ενημερώνει αντίστοιχα ότι δεν επιτρέπεται η προσπέραση.

Αυτές οι πινακίδες και διαγραμμίσεις πρέπει να τηρούνται ευλαβικά, αφού η απαγόρευση γίνεται για την ασφάλειά μας, επειδή το συγκεκριμένο σημείο του δρόμου εγκυμονεί κινδύνους.



Είναι ασφαλές να προσπεράσω;
Αν βρισκόμαστε σε σημείο που επιτρέπεται η προσπέραση, πρέπει πάντα να ελέγξουμε κατά πόσο είναι ασφαλές να «βγούμε» στο αντίθετο ρεύμα. Είναι ελεύθερος ο δρόμος απέναντι, ή έρχονται αυτοκίνητα; Πρέπει να υπάρχει επαρκής ορατότητα, χάρη στην οποία θα είμαστε βέβαιοι πως δεν θα εμφανιστεί απότομα όχημα στο αντίθετο ρεύμα. Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίον απαγορεύεται να προσπεράσουμε πριν από στροφή, ή σε σημείο που ξεκινά κατηφόρα και δεν έχουμε πλήρη ορατότητα.

Προκειμένου να είναι ασφαλής μία προσπέραση, πρέπει να παραμείνουμε στο αντίθετο ρεύμα όσο το δυνατόν λιγότερο γίνεται. Για αυτό το λόγο, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το κατά πόσο μπορεί το αυτοκίνητό μας να επιταχύνει γρήγορα. Σε περίπτωση που ο κινητήρας είναι αδύναμος και το όχημα είναι αρκετά φορτωμένο, τότε η διαδικασία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, κατά τον οποίον θα βρισκόμαστε «εκτεθειμένοι» στην απέναντι λωρίδα κυκλοφορίας. Ένα αυτοκίνητο με 4 επιβάτες και αποσκευές χρειάζεται κατά μέσο όρο 60 μέτρα παραπάνω προκειμένου να προσπεράσει, συγκριτικά με το ίδιο αυτοκίνητο μόνο με τον οδηγό.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε