Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Πώς γίνεται σωστά η διαδικασία της προσπέρασης
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Πώς γίνεται σωστά η διαδικασία της προσπέρασης

14/6/2022

Από τη στιγμή που επιτρέπεται και είναι ασφαλές να προσπεράσουμε, πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο ελέγχουμε τον καθρέπτη μας, αφού είναι πιθανό να έρχεται από πίσω κάποιο άλλο πιο γρήγορο όχημα το οποίο προσπερνά εμάς. Επιπλέον προσοχή πρέπει να δοθεί στη νεκρή γωνία, για τυχόν διερχόμενες μοτοσικλέτες. Αντίστοιχα, εάν το προπορευόμενο όχημα έχει ενεργοποιήσει το φλας και προτίθεται να προσπεράσει, περιμένουμε μέχρι να ολοκληρώσει τη διαδικασία, και ελέγχουμε ξανά πριν κάνουμε κι εμείς το ίδιο.

Κοινοποίησέ το »


Από τη στιγμή που το πεδίο είναι ελεύθερο, τόσο από απέναντι όσο και από πίσω, ενεργοποιούμε το αριστερό φλας, το οποίο δηλώνει πρόθεση και όχι «απαίτηση». Υπενθυμίζουμε πως η νόμιμη προσπέραση γίνεται μόνο από αριστερά.

Προκειμένου να επιταχύνουμε γρήγορα, πρέπει οι στροφές του κινητήρα να είναι στην αρχή του φάσματος μέγιστης ροπής, έτσι ώστε να έχει τη μέγιστη απόδοση. Αν το αυτοκίνητό μας διαθέτει χειροκίνητο κιβώτιο, μία σχέση πιο χαμηλά συνήθως αρκεί. Στην περίπτωση που το όχημα είναι υπερφορτωμένο, ενδέχεται να χρειαστεί να κατεβάσουμε 2η σχέση. Χρειάζεται προσοχή για να μην αυξηθούν υπερβολικά οι στροφές του μοτέρ και προκαλέσουμε υπερστροφία. Σε περίπτωση που πλησιάζουμε τον «κόφτη», ανεβάζουμε μία σχέση και συνεχίζουμε αποφασιστικά τη διαδικασία.

Αν το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με αυτόματο κιβώτιο, τα πράγματα είναι πιο απλά: Πατώντας γκάζι, το σασμάν κάνει το λεγόμενο «kickdown», και ως εκ τούτου επιτυγχάνονται ταχύτατες ρεπρίζ.
Καλό είναι να ξεκινήσουμε την επιτάχυνση όταν ακόμα βρισκόμαστε στη λωρίδα μας, με προσοχή βέβαια να μην πλησιάσουμε υπερβολικά κοντά στο προπορευόμενο όχημα. Κάνοντας αυτό, περιορίζουμε τον χρόνο που βρισκόμαστε στο αντίθετο ρεύμα.



Προσπέρασα. Τι κάνω τώρα;
Δεν σταματάμε να επιταχύνουμε μέχρι να περάσουμε το ύψος του προπορευόμενου οχήματος. Από τη στιγμή που γίνει αυτό, πρέπει να ολοκληρώσουμε με ασφάλεια την προσπέραση. Δεν επιστρέφουμε απότομα στη λωρίδα μας, αλλά ενεργοποιούμε το δεξί φλας και παραμένουμε στο αντίθετο ρεύμα μέχρι να δούμε το είδωλο του οχήματος που μόλις περάσαμε στον κεντρικό καθρέπτη. Όταν γίνει αυτό, έχουμε την απαιτούμενη απόσταση και επιστρέφουμε στη λωρίδα μας.

Πώς συμπεριφερόμαστε εάν μας προσπερνούν;
Πάντα υπάρχει κάποιος πιο γρήγορος από εμάς στο δρόμο, και έτσι είναι φυσικό να προσπερνά εμάς κάποιος άλλος. Όταν συμβαίνει αυτό, πρέπει να διευκολύνουμε το έτερο όχημα, διατηρώντας σταθερή την ταχύτητά μας, χωρίς να επιταχύνουμε. Εάν περάσει μπροστά μας, αν θέλουμε μπορούμε να επιβραδύνουμε ελαφρώς, ούτως ώστε να δημιουργηθεί πιο εύκολα ο ασφαλής χώρος και να εισέλθει ξανά γρήγορα το αυτοκίνητο στη λωρίδα μας.