Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Παίζει ρόλο η κατανάλωση καυσίμου στην επιλογή του αυτοκίνητου σου;

Παίζει ρόλο η κατανάλωση καυσίμου στην επιλογή του αυτοκίνητου σου;

Διαβάστηκε από 25752 αναγνώστες - 17/4/2024

Ένα από τα κριτήρια επιλογής αυτοκινήτου είναι η χαμηλή κατανάλωση. Πόσο ρόλο παίζει για εσένα; Θα αγόραζες κάποιο μοντέλο που καίει αρκετά λιγότερα από τον ανταγωνισμό και ας μην σου αρέσει ο σχεδιασμός ή η συμπεριφορά του στο δρόμο;

Το αυτοκίνητο που σου αρέσει καίει παραπάνω από τον ανταγωνισμό. Θα το αγόραζες;

Οι τιμές των αυτοκινήτων, καινούργιων και μεταχειρισμένων, έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα, κάτι που ισχύει παράλληλα και για τις τιμές των καυσίμων. Κάποτε ρωτούσαμε «πόσο γρήγορο είναι» ένα αυτοκίνητο, ενώ πλέον η πιο συχνή ερώτηση που γίνεται είναι «πόσο καίει». Αυτό κάνει την διαδικασία αγοράς ενός οχήματος ακόμα πιο πολύπλοκη σε σχέση με το παρελθόν. Τα κριτήρια επιλογής είναι πολλά και η κατανάλωση φαντάζει ως η πιο επίκαιρη, ίσως και η πιο σοφή. Θα την λάμβανες τόσο σοβαρά υπόψη όμως, ώστε να αποκλείσεις κάποιο μοντέλο του γούστου σου επειδή καίει παραπάνω; Ακόμα χειρότερα, θα αγόραζες ένα αυτοκίνητο που δεν σου αρέσει, μόνο και μόνο επειδή είναι top σε χαμηλή κατανάλωση;

Τα νούμερα της κατανάλωσης ακούγονται μικρά, όμως δεν είναι!

Ο σοφός λαός αναφέρει πως «φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι». Η πείρα μας έχει δείξει πως το ίδιο εύκολα αδειάζει. Ένα αυτοκίνητο που καίει σε μικτό κύκλο 3 λτ/100 χλμ παραπάνω από ένα άλλο, το χρόνο θα σου έχει κοστίσει σχεδόν 700 ευρώ περισσότερα, αν υπολογίσουμε πως η αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων έχει μέση τιμή 1,9 ευρώ/λίτρο και ένα αυτοκίνητο διανύει κατά μέσο όρο 1.000 χιλιόμετρα το μήνα.

«Σιγά, 700 ευρώ το χρόνο είναι 1,9 ευρώ την ημέρα, ούτε ένας καφές δεν κοστίζει πλέον τόσο» θα πείτε πολλοί. Και δεν θα σας αδικήσω. Σε βάθος δεκαετίας όμως, το αυτοκίνητο που καίει 3 λτ/100 χλμ παραπάνω θα έχει κοστίσει 7.000 ευρώ περισσότερο. Μήπως θα έπρεπε να δίνουμε λοιπόν περισσότερη προσοχή στην χαμηλή κατανάλωση;

Θα αγόραζες αυτοκίνητο που δεν σου αρέσει επειδή καίει λίγο;

Δεν μετριούνται τα πάντα σε αριθμούς, ειδικά όσον αφορά την αυτοκίνηση. Ειδάλλως δεν θα παίζαμε Gran Turismo και Assetto Corsa, αλλά θα βάζαμε νούμερα σε κουτάκια στο Excel. Ο σχεδιασμός, η οδική συμπεριφορά, ο εξοπλισμός ασφαλείας και άνεσης, η ποιότητα κατασκευής, η ευρυχωρία, οι επιδόσεις, τα πάντα παίζουν το ρόλο τους κατά την επιλογή αυτοκινήτου. Το πόσο σημαντικό ή όχι είναι το κάθε κριτήριο εξαρτάται φυσικά από το προφίλ, τις προτιμήσεις και τα «θέλω» του εκάστοτε αγοραστή. Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν δίνεις μια περιουσία για να αγοράσεις αυτοκίνητο, θα πρέπει να σου αρέσει συνολικά, προκειμένου να είσαι ευχαριστημένος με την επένδυση σου.

Η κατανάλωση δεν είναι πάντα πρώτη στα κριτήρια αγοραστών αυτοκινήτων

Η χρονιά που πέρασε, καθώς και αυτή που διανύουμε, είναι διαβόητες για την παγκόσμια αύξηση των τιμών των καυσίμων. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε η γερμανική Statista το Μάρτη του 2023 η κατανάλωση είναι το 4ο πιο σημαντικό κριτήριο για αγορά νέου αυτοκινήτου στη Γερμανία, πίσω από την ασφάλεια, την καταλληλότητα για καθημερινή χρήση και την υψηλή ποιότητα.
Για την ίδια περίοδο στη Γαλλία τα 2 κορυφαία κριτήρια ήταν η ασφάλεια και η χαμηλή τιμή, ενώ η χαμηλή κατανάλωση αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα επιλογής αυτοκινήτου για τους αγοραστές στις Η.Π.Α, με την ασφάλεια να έρχεται δεύτερη.

Σίγουρα η λογική θα πρέπει να κυριαρχεί κατά τη διαδικασία αγοράς οποιουδήποτε προϊόντος, όμως το αυτοκίνητο δεν είναι απλά μια συσκευή. Ή καλύτερα, δεν θα έπρεπε να είναι. Πόσο ρόλο θα πρέπει να παίζει το συναίσθημα όμως στους δύσκολους καιρούς που βρισκόμαστε; Θα άντεχες να δώσεις ένα σκασμό λεφτά για ένα αυτοκίνητο που δεν θα γυρίζεις να κοιτάξεις δυο-τρεις φορές αφού το παρκάρεις, ή δεν θα σου προσφέρει χαμόγελο όταν το οδηγείς, μόνο και μόνο επειδή καίει τα λιγότερα από τον ανταγωνισμό; Εγώ πάντως όχι.
 
3 λτ/100 χλμ παραπάνω είναι σχεδόν 700 ευρώ/χρόνο.
Στα 10 χρόνια έχεις βάλει στην άκρη 7.000 ευρώ.
Θα οδηγούσες κάτι που δεν σΆαρέσει αν έκαιγε λιγότερο;
Έχουμε 2023. Βάζεις ακόμα την εμφάνιση και τη συμπεριφορά πάνω από τα έξοδα;

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις