Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Θα αλλάξει η αγορά αυτοκινήτου με την επέλαση των Κινέζων;

Θα αλλάξει η αγορά αυτοκινήτου με την επέλαση των Κινέζων;

2/2/2024

Μεγάλες ανακατατάξεις λόγω Κινέζων κατασκευαστών. CHERY, BYD, MG και ZEEKR ήδη αποβιβάστηκαν στην Ευρώπη. Διόρθωση τιμών λόγω ανταγωνισμού; Θα αλλάξει ο τρόπος που επιλέγουμε αυτοκίνητο;

Μεγάλες ανακατατάξεις λόγω Κινέζων κατασκευαστών

Η πορεία προς τον εξηλεκτρισμό καλά κρατεί και όπως όλα δείχνουν στην πορεία αυτή θα έχουμε και συνοδοιπόρους κάποιους που πριν την νέα εποχή της πράσινης ανάπτυξης θεωρούσαμε outsiders. Οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν πλέον ξεκινήσει για τα καλά την απόβαση τους στην Ευρωπαϊκή αγορά και ήδη πολλά εργοστάσια από τη χώρα των «Κόκκινων Δράκων» έχουν εξάγει τα πρώτα μοντέλα, κυρίως ηλεκτρικά, αν και όχι μόνο.

CHERY, BYD, MG και ZEEKR ήδη αποβιβάστηκαν στην Ευρώπη

Εταιρίες όπως η CHERY, η BYD, η MG και η ZEEKR έχουν ήδη ξεκινήσει να φέρνουν τα μοντέλα τους στη Γηραιά Ήπειρο και με συνολικές εξαγωγές που ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια οχήματα για το 2023, οι Κινέζοι πήραν πλέον από την Ιαπωνία τα σκήπτρα του μεγαλυτέρου εξαγωγέα αυτοκινήτων στον κόσμο.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι Κινέζοι κατασκευαστές εξάγουν αποκλειστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στοχεύουν να παίξουν ενεργό ρολό την επόμενη ημέρα της αυτοκίνησης στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν οι εξαιρέσεις όπως αυτή της γνωστής μας MG, όπου λάνσαρε το αμιγώς θερμικό cross της με την ονομασία ZS, με εξαιρετική μάλιστα αναλόγια ποιότητας-τιμής.

Διόρθωση τιμών λόγω ανταγωνισμού;

Οι Κινέζοι κατασκευαστές δείχνουν να έχουν σοβαρές βλέψεις για αύξηση των εξαγωγών τους σε παγκόσμιο επίπεδο και για όλο και μεγαλύτερη παρουσία στην Ευρώπη, και το αποδεικνύουν συνεχώς με τις διαθέσεις τους. Έχουν προαναγγέλλει την κατασκευή δικών τους πλοίων για την μεταφορά των αυτοκινήτων τους στις ξένες αγορές, και όλα δείχνουν ότι τα μεγέθη πωλήσεων που πρόκειται να πραγματοποιήσουν θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στον ανταγωνισμό και στο να αντιμετωπιστεί το κυριότερο ζήτημα που απασχολεί όλους στην πορεία για την ηλεκτροκίνηση: αυτό του υψηλότερου κόστους απόκτησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Θα αλλάξει ο τρόπος που επιλέγουμε αυτοκίνητο

Όταν συμβαίνουν τόσο σημαντικές και τόσο εκτεταμένες αλλαγές στην αγορά, επόμενο είναι ότι θα αλλάξει ως ένα σημείο και η συμπεριφορά των πελατών. Είναι σίγουρο-σχεδόν νομοτελειακό εκ των πραγμάτων-ότι οι αγοραστές αυτοκινήτων στην Ευρώπη θα αλλάξουν τρόπο με τον οποίο επιλέγουν αυτοκίνητο. Μέχρι τώρα στην επιλογή τους έπαιζαν ρόλο διάφοροι παράγοντες όπως για παράδειγμα το συναισθηματικό δέσιμο με μια μάρκα-γιατί αυτή ενδεχομένως αποτέλεσε στο παρελθόν την επιλογή της οικογένειας. Η ύπαρξη άποψης λόγω προηγούμενης συνύπαρξης με ένα μοντέλο αποτελεί σοβαρό κριτήριο για να επιλέξεις ξανά την ίδια μάρκα και η φήμη ενός κατασκευαστή που υπάρχει για πολλές δεκαετίες στην αγορά-άσχετα αν τον έχεις ξανά προτιμήσει στο παρελθόν-έχει και αυτή τεραστία σημασία. Επιλέγοντας όμως ένα Κινέζικο ηλεκτρικό, άλλα κριτήρια θα λαμβάνεις πιθανόν υπόψη. Δεδομένου του σύγχρονου σχεδιασμού που θα χαρακτηρίζει όλα τα μοντέλα-αν και η αισθητική θα παραμείνει ως ένα σημείο υποκειμενική-οι επιλογές θα γίνονται περισσότερο βάσει τεχνικών χαρακτηριστικών και οικονομικών όρων.

Εσύ τι λες, θα αρχίσουμε να διαλέγουμε αυτοκίνητα όπως διαλέγουμε ηλεκτρικές συσκευές; Θα χαθεί η μαγεία της εμπειρίας της αγοράς; Θα συνεχίσεις να επιλέγεις αυτοκίνητο σε ένα σημείο και βάσει συναισθήματος η μόνο βάσει ψυχρής λογικής;

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις