Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Το κόλπο με το Google Maps που σου γλιτώνει καύσιμα

Το κόλπο με το Google Maps που σου γλιτώνει καύσιμα

13/3/2024

Παρόλο που αποτελεί περισπασμό, το κινητό τηλέφωνο μπορεί να γίνει πολύτιμος σύμμαχος για την τσέπη του οδηγού. Αξιοποιώντας μία εφαρμογή που όλοι έχουμε στο κινητό μας, και με δύο απλές κινήσεις, η οδήγηση κοστίζει λιγότερο.

Το GPS εντοπίζει τις διαδρομές με τη χαμηλότερη κατανάλωση

Η πιο γνωστή υπηρεσία που παρέχουν στον οδηγό οι εφαρμογές πλοήγησης είναι να τον βοηθούν να πηγαίνει από το σημείο Α στο σημείο Β. Υπάρχουν ορισμένες επιλογές διαδρομής που μπορούν να κάνουν αυτή τη μετακίνηση ευκολότερη. Για παράδειγμα, υπάρχει η επιλογή «αποφυγή διοδίων» ή η επιλογή διαδρομής με την «αποδοτικότερη κατανάλωση καυσίμων». Μία από αυτές τις επιλογές είναι και οι λεγόμενες «οικολογικές διαδρομές», με την οποία οι οδηγοί έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διαδρομή με τη χαμηλότερη κατανάλωση.
 

Πώς επιλέγω τη διαδρομή με τη χαμηλότερη κατανάλωση;

Στο Google Maps, αφού επιλέξετε τον προορισμό σας, πατήστε πάνω στις τρεις οριζόντιες τελίτσες στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης. Πατήστε «Επιλογές Διαδρομής», και στη συνέχεια «Διαδρομές με αποδοτικότερη κατανάλωση καυσίμου». Επίσης η εφαρμογή δίνει την επιλογή στον χρήστη να επιλέξει τον τύπο κινητήρα του αυτοκινήτου του, δηλαδή μεταξύ βενζίνης, diesel, ηλεκτρικού και υβριδικού. Έτσι εμφανίζεται στον χάρτη η διαδρομή με τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου.
 

Ο τύπος κινητήρα παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή διαδρομής

Ο τύπος κινητήρα είναι βασική παράμετρος για την επιλογή διαδρομής. Για ένα diesel αυτοκίνητο λόγου χάρη, η διαδρομή που θα επιλέξει η εφαρμογή θα περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομο. Από την άλλη, για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, η διαδρομή θα περιλαμβάνει κίνηση στην πόλη, ώστε να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ανάκτηση ενέργειας.
 

Μπορείς να εντοπίσεις το βενζινάδικο με το φθηνότερο καύσιμο

Το Google Maps δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να εντοπίσει τα κοντινότερα βενζινάδικα και να συγκρίνει τις τιμές μεταξύ τους. Επιλέγοντας την αναζήτηση διαδρομής, αναδύεται μία νέα καρτέλα όπου εμφανίζονται τα σημεία ενδιαφέροντος, όπως καφετέριες, ΣΕΑ, ξενοδοχεία κτλ. Εκεί βρίσκονται και τα πρατήρια βενζίνης. Στην οθόνη θα αναγράφονται και οι τρέχουσες τιμές τους.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε