Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Το τραγικό λάθος που γίνεται στα βενζινάδικα και σου καίνε τον diesel κινητήρα

Το τραγικό λάθος που γίνεται στα βενζινάδικα και σου καίνε τον diesel κινητήρα

3/3/2024

Πολλά μπορούν να πάνε στραβά κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού στο βενζινάδικο. Εκτός από την έγχυση λάθος καυσίμου, ακόμη ένα λάθος μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τον diesel κινητήρα σου. Ποιο είναι αυτό;

Ολέθριο λάθος η ανάμειξη diesel και AdBlue

Το AdBlue είναι ένα υγρό που χρησιμοποιείται στα diesel αυτοκίνητα και στην ουσία διασπά τα βλαβερά για την ατμόσφαιρα οξείδια του αζώτου σε αβλαβές άζωτο και υδρατμούς. Ένα σοβαρό λάθος που συμβαίνει από απροσεξία ή από άγνοια στα πρατήρια καυσίμων μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τον κινητήρα diesel. Αυτό το λάθος είναι η έγχυση AdBlue στη δεξαμενή καυσίμου.
 

Τι πρέπει να κάνεις στην περίπτωση που συμβεί το κακό

Στα αυτοκίνητα με κινητήρα diesel που έχουν δυνατότητα προσθήκης AdBlue, το στόμιο της δεξαμενής του υγρού βρίσκεται συνήθως δίπλα στο ντεπόζιτο του καυσίμου. Έτσι λοιπόν, από άγνοια ή απροσεξία, θα μπορούσε εύκολα να αναμειχθεί καύσιμο με AdBlue. Αν συμβεί αυτό το λάθος, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ρισκάρει ο οδηγός να βάλει μπρος τον κινητήρα. Το πρωτόκολλο που οφείλει να ακολουθήσει είναι ίδιο με αυτό που τηρείται όταν το ντεπόζιτο γεμίζει με λάθος καύσιμο. Το αυτοκίνητο μεταφέρεται με γερανοφόρο όχημα σε συνεργείο και εκεί το ντεπόζιτο αδειάζει εντελώς.
 

Μέχρι και αντικατάσταση μπεκ και αντλίας καυσίμου

Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκληθεί μεγάλη ζημιά στο σύστημα τροφοδοσίας του κινητήρα diesel. Αν ο κινητήρας ενεργοποιηθεί με AdBlue στο ντεπόζιτο του diesel, στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστούν καθάρισμα τα μπεκ και η αντλία καυσίμου. Στη χειρότερη περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αντικατάστασής τους.
 

Πώς δρα το AdBlue αν αναμειχθεί με το καύσιμο

Το AdBlue μπορεί να διαβρώσει τη δεξαμενή του καυσίμου, ενώ ευνοεί και τη διαμόρφωση κρυστάλλων, οι οποίοι προκαλούν τη δυσλειτουργία του καταλύτη. Στα περισσότερα diesel αυτοκίνητα, σε περίπτωση που η δεξαμενή με το υγρό AdBlue αδειάσει, ο κινητήρας δεν ενεργοποιείται. Ανάλογα με τη χωρητικότητά της, η αυτονομία μιας γεμάτης δεξαμενής AdBlue μπορεί να διαρκέσει από 2.000 έως 3.000 χιλιόμετρα.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε