Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
4 φωτογραφίες »

Toyota Yaris GRMN: Meister of the Nurburgring

20/9/2021

Το σηματάκι GR πλέον έχει αρχίσει να εμφανίζεται και σε σπορ μοντέλα παραγωγής όπως τα GR Supra, GR86 και τελευταίο το ισχυρό Yaris GR, το οποίο είναι ένα από τα πιο τρελά project που η Toyota, ή οποιαδήποτε άλλη αυτοκινητοβιομηχανία ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια. Μια ακόμα πιο περιορισμένη έκδοση, το GRMN είναι απο οτι φαίνεται στα σκαριά.

Η Gazoo Racing (GR)  ιδρύθηκε το 2007 και ήταν αρχικά συσχετισμένη με τις αγωνιστικές φιλοδοξίες του Akio Toyoda. Στη συνέχεια όμως μετατράπηκε σε κάτι ευρύτερο από απλά ένα ακόμα αγωνιστικό τμήμα, το οποίο εκτός από  δραστηριότητες μηχανοκίνητου αθλητισμού αναλαμβάνει και εξέλιξη μοντέλων με ιδιαίτερα οδηγικά χαρακτηριστικά τόσο για την Toyota όσο και για την Lexus.

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το »

 
Το Toyota Yaris GR ,πρόκειται για ένα αυτοκίνητο Rally για τον δρόμο, αφού λίγα κοινά στοιχεία έχει με το μικρό αυτοκίνητο πόλης στο οποίο βασίζεται. To hot hatch αυτό κατασκευάζεται σε μία ειδική γραμμή συναρμολόγησης στο Motomachi, το οποίο η Toyota αποκαλεί GR Factory. Χρησιμοποιώντας έναν τρικύλινδρο κινητήρα 1,6 λίτρων που εξελίχθηκε και κατασκευάστηκε από την Gazoo Racing, το Toyota Yaris GR αποδίδει έως και 272 ίππους και 370 Nm ροπής ανάλογα με την αγορά στην οποία θα διατεθεί, με την κίνηση να μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω ενός εξατάχυτου χειροκίνητου κιβωτίου ταχυτήτων.
 
Στην εξέλιξη του Toyota Yaris GR συνέβαλε και ο θρύλος των ράλι Tommi Makinen ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας ανάπτυξης, με το Yaris GR να κατασκευάζεται αρχικά σαν ένα ομολογκασιον όχημα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι, το οποίο απαιτούσε 25.000 μονάδες να κατασκευαστούν μέσα σε περίοδο ενός έτους. Και παρότι οι κανόνες του WRC άλλαξαν, ο Aiko Toyoda αποφάσισε να συνεχίσει το project που είχε ξεκινήσει, δίνοντας έτσι στο αγοραστικό κοινό την δυνατότητα να μπορεί να αγοράσει, αυτό που στην πραγματικότητα είναι ένα χειροποίητο WRC για τον δρόμο, σε τιμή παρόμοια με αυτή ενός hot hatch μαζικής παραγωγής.
 
Και επειδή το Yaris GR δεν ήταν αρκετά ακραίο, ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που βλέπουμε στις φωτογραφίες είναι το Toyota Yaris GRMN ( Gazoo Racing Masters of Nurburgring) με το ήδη ελαφρύ Yaris GR να έχει υποβληθεί σε ακόμα αυστηρότερη δίαιτα. Πολλά κομμάτια αλουμινίου έχουν αντικατασταθεί με carbon fiber και τα πίσω καθίσματα έχουν «πάρει δρόμο».
 
Το ακόμα πιο επιθετικό BodyKit περιλαμβάνει ένα ζεύγος με απαγωγούς αέρα πίσω από τους δύο μπροστινούς τροχούς και μία μεγάλη αεροτομή πίσω η οποία όμως δεν μοιάζει με την αντίστοιχη του WRC. Περισσότερες πληροφορίες για την ακόμη πιο περιορισμένη έκδοση GRMN του Yaris  μέσα στο 2022
 
 

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε