autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Γιατί η μηχανή πρέπει να έχει αναμμένα φώτα ακόμα και με ήλιο;

Γιατί η μηχανή πρέπει να έχει αναμμένα φώτα ακόμα και με ήλιο;

23/10/2026

Ο ελληνικός ΚΟΚ απαιτεί αναμμένα φώτα στις μηχανές ακόμη και το μεσημέρι.
Υποχρεωτικά τουλάχιστον ένα εμπρός φως διασταύρωσης και ένα πίσω κόκκινο.
Πρόστιμο 30 ευρώ προβλέπεται για την παράβαση.
Τα αναμμένα φώτα βοηθούν τους οδηγούς αυτοκινήτων να εντοπίζουν ευκολότερα τις μηχανές.

autoagora Team

Ο ΚΟΚ απαιτεί αναμμένα φώτα στη μηχανή ακόμα και με ήλιο

Γιατί μια μοτοσυκλέτα πρέπει να έχει αναμμένα τα φώτα της ακόμη και το μεσημέρι, όταν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια και ο δρόμος είναι φωτισμένος; Η απάντηση δεν έχει να κάνει με το να βλέπει καλύτερα ο αναβάτης, αλλά με το να μπορούν να τον διακρίνουν ευκολότερα οι υπόλοιποι οδηγοί. Μάλιστα, ο ελληνικός Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας απαιτεί από τις μοτοσυκλέτες και τα μοτοποδήλατα να κινούνται με αναμμένα φώτα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και όταν η ορατότητα είναι εξαιρετική. Η συγκεκριμένη υποχρέωση προβλέπεται ρητά στο άρθρο 39 του Ν. 5209/2025, ενώ η παράβασή της επισύρει διοικητικό πρόστιμο.

Ο λόγος είναι απλός: Μια μοτοσυκλέτα καταλαμβάνει πολύ μικρότερο οπτικό χώρο από ένα αυτοκίνητο και μπορεί να γίνει δυσκολότερα αντιληπτή μέσα στην κυκλοφορία.

Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία όταν ένας οδηγός ΙΧ ετοιμάζεται να στρίψει, να αλλάξει λωρίδα ή να βγει από έναν κάθετο δρόμο.

Τι προβλέπει ακριβώς ο νέος ΚΟΚ για τα φώτα των μοτοσυκλετών;
Το άρθρο 39, παράγραφος 4, του Ν. 5209/2025 καθορίζει την υποχρέωση των αναβατών για τη χρήση των φώτων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι οι οδηγοί μοτοποδηλάτων και μοτοσυκλετών πρέπει να κινούνται με αναμμένο:

  • Τουλάχιστον ένα εμπρόσθιο φως διασταύρωσης, δηλαδή τη μεσαία σκάλα.
  • Ένα οπίσθιο ερυθρό φως, ώστε το δίκυκλο να γίνεται αντιληπτό και από πίσω.
Η υποχρέωση ισχύει ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ήλιος, συννεφιά ή πολύ καλή ορατότητα.

Επομένως, ο αναβάτης δεν μπορεί να θεωρήσει ότι επιτρέπεται να σβήσει τα φώτα του επειδή κινείται το μεσημέρι σε έναν καλά φωτισμένο δρόμο.

Ο συγκεκριμένος κανόνας αφορά τόσο τις μεγάλες μοτοσυκλέτες όσο και τα scooter και τα μοτοποδήλατα.

Τη νύχτα εφαρμόζονται επιπλέον οι γενικοί κανόνες του ΚΟΚ για τον φωτισμό των οχημάτων και τη χρήση των προβολέων.

Γιατί μια μηχανή με αναμμένα φώτα φαίνεται ευκολότερα στους οδηγούς αυτοκινήτων;

Το γεγονός ότι μια μοτοσυκλέτα είναι μικρότερη από ένα αυτοκίνητο επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο την αντιλαμβάνονται οι υπόλοιποι οδηγοί.

Όταν ένα ΙΧ πλησιάζει σε μια διασταύρωση, ο οδηγός προσπαθεί να εκτιμήσει αν έρχεται κάποιο άλλο όχημα, από ποια κατεύθυνση και με ποια ταχύτητα.

Μια μοτοσυκλέτα που πλησιάζει από μακριά μπορεί να καταλαμβάνει περιορισμένο μέρος του οπτικού πεδίου του οδηγού, ιδιαίτερα όταν στο φόντο υπάρχουν άλλα οχήματα, κτίρια ή έντονες αντιθέσεις φωτισμού.

Το αναμμένο εμπρός φως κάνει τη μοτοσυκλέτα πιο ευδιάκριτη, αυξάνοντας τις πιθανότητες να την προσέξει εγκαίρως κάποιος άλλος χρήστης του δρόμου.

Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες οδικής ασφάλειας που έχει συγκεντρώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χρήση φώτων ημέρας από δίκυκλα έχει συνδεθεί με μείωση περίπου 10% έως 16% σε συγκεκριμένες κατηγορίες συγκρούσεων που σχετίζονται με την ορατότητα.

Τα ποσοστά προέρχονται από διεθνείς έρευνες και δεν αποτελούν μέτρηση για τα σημερινά ελληνικά τροχαία.

Δείχνουν, ωστόσο, γιατί η συγκεκριμένη πρακτική θεωρείται σημαντικό μέτρο πρόληψης. Ακόμη κι έτσι, τα αναμμένα φώτα δεν εξασφαλίζουν ότι ένας οδηγός θα δει οπωσδήποτε τη μηχανή. Για αυτό, ειδικά στις διασταυρώσεις, χρειάζεται προσοχή και από τις δύο πλευρές.

Γιατί δεν αρκεί μόνο να ανάβει ένα φωτάκι LED μπροστά;
Τα τελευταία χρόνια, πολλές μοτοσυκλέτες και scooter διαθέτουν σύγχρονα φωτιστικά σώματα LED και ειδικά φώτα ημέρας, γνωστά ως DRL.

Αυτά έχουν σχεδιαστεί ώστε το όχημα να ξεχωρίζει καλύτερα στο φως της ημέρας, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα η ίδια ένταση φωτισμού που χρησιμοποιείται τη νύχτα.

Ωστόσο, τα φώτα ημέρας και τα φώτα διασταύρωσης δεν είναι τεχνικά το ίδιο πράγμα. Ο ελληνικός ΚΟΚ αναφέρει ρητά τη χρήση εμπρόσθιου φωτός διασταύρωσης και οπίσθιου ερυθρού φωτός κατά την ημέρα.

Για αυτό, ο αναβάτης πρέπει να γνωρίζει ποια φώτα ενεργοποιούνται στη μοτοσυκλέτα του όταν γυρίζει τον διακόπτη και αν η λειτουργία τους ανταποκρίνεται στις εγκεκριμένες προδιαγραφές του οχήματος.

Ειδικά το πίσω κόκκινο φως δεν πρέπει να παραβλέπεται. Ένα δίκυκλο πρέπει να γίνεται αντιληπτό όχι μόνο από τους οδηγούς που έρχονται απέναντι, αλλά και από όσους κινούνται πίσω του.

Παρόμοια ανάγκη υπάρχει και στα αυτοκίνητα όταν η ορατότητα μειώνεται. Όπως έχουμε εξηγήσει στο Autoagora, όταν οδηγείς στη βροχή δεν πρέπει να βασίζεσαι αποκλειστικά στα φώτα ημέρας, καθώς σε πολλά αυτοκίνητα αυτά δεν ενεργοποιούν τον πίσω φωτισμό.

Πόσο είναι το πρόστιμο αν η μηχανή κινείται με σβηστά φώτα;

Η παράβαση της υποχρέωσης που προβλέπει το άρθρο 39 κατατάσσεται στην κατηγορία Ε1-Α του νέου ΚΟΚ.

Σύμφωνα με το άρθρο 108 του Ν. 5209/2025, η συγκεκριμένη κατηγορία προβλέπει διοικητικό πρόστιμο 30 ευρώ. Για τη συγκεκριμένη παράβαση, η κατηγορία Ε1-Α δεν προβλέπει αφαίρεση της άδειας οδήγησης.

Αυτό σημαίνει ότι ένας αναβάτης που κινείται χωρίς τον προβλεπόμενο φωτισμό μπορεί να βεβαιωθεί για παράβαση ακόμη κι αν οδηγεί το μεσημέρι, σε δρόμο με καλή ορατότητα. Φυσικά, όταν υπάρχουν πρόσθετες παραβάσεις, όπως ακατάλληλος ή ελαττωματικός φωτιστικός εξοπλισμός, μπορεί να εφαρμόζονται και άλλες διατάξεις.

Το σημαντικότερο, όμως, δεν είναι το ύψος του προστίμου. Είναι ότι τα αναμμένα φώτα αποτελούν ένα απλό μέτρο για να μειώνεται η πιθανότητα ένας άλλος οδηγός να μην προσέξει τη μοτοσυκλέτα.

Τι πρέπει να προσέχει ο οδηγός αυτοκινήτου όταν βλέπει μια μηχανή;
Ο κανόνας για τα αναμμένα φώτα αφορά άμεσα τον μοτοσυκλετιστή, αλλά ο λόγος που υπάρχει συνδέεται με την ασφάλεια όλων των οδηγών.

Για παράδειγμα, όταν ένας οδηγός ΙΧ ετοιμάζεται να στρίψει αριστερά, πρέπει να ελέγχει προσεκτικά τα οχήματα που πλησιάζουν από το αντίθετο ρεύμα.

Το ίδιο ισχύει πριν από μια αλλαγή λωρίδας ή πριν από την έξοδο από μια θέση στάθμευσης. Μια μοτοσυκλέτα μπορεί να βρίσκεται σε σημείο που δεν φαίνεται εύκολα από τους καθρέφτες του αυτοκινήτου.

Η ύπαρξη αναμμένου προβολέα βοηθά στην αναγνώρισή της, αλλά δεν αντικαθιστά τον σωστό έλεγχο της κυκλοφορίας.

Από την πλευρά του, ο οδηγός αυτοκινήτου πρέπει να ελέγχει καθρέφτες και τυφλά σημεία, να χρησιμοποιεί εγκαίρως τα φλας και να αποφεύγει απότομους ελιγμούς χωρίς προηγούμενο έλεγχο.

Το συμπέρασμα είναι απλό: Τα φώτα της μηχανής δεν είναι αναμμένα την ημέρα για να βλέπει ο αναβάτης τον δρόμο. Είναι αναμμένα κυρίως για να μπορούν να τον βλέπουν καλύτερα οι υπόλοιποι. Και αυτός είναι ο λόγος που ο ΚΟΚ τα απαιτεί ακόμη και όταν ο ήλιος λάμπει.