Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Αντλία θερμότητας: Το επόμενο βήμα για αύξηση της αυτονομίας στα ηλεκτρικά
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Αντλία θερμότητας: Το επόμενο βήμα για αύξηση της αυτονομίας στα ηλεκτρικά

8/12/2021

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν σκληρά να μειώσουν το άγχος της αυτονομίας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι αντλίες θερμότητας ίσως να είναι ένα από τα καλύτερα βήματα που μπορούν να κάνουν!

«Κάθε δεκάρα που σώζεται είναι μια κερδισμένη δεκάρα», λέει μια αγγλική παροιμία και ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της αυτονομίας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Δεδομένου ότι το άγχος της αυτονομίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των ηλεκτρικών οχημάτων, οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι έτοιμες να καλοδεχτούν οποιοδήποτε τρόπο θα τους εξοικονομήσει μερικά χιλιόμετρα επιπλέον. Ένα τέτοιο σύστημα είναι οι αντλίες θερμότητας, που υπόσχονται να ζεσταίνουν τους επιβάτες χωρίς τη χρήση υπερβολικής ενέργειας που απαιτούν τα συστήματα θέρμανσης με ηλεκτρική αντίσταση.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

 

Ουσιαστικά η αντλία εκμεταλλεύεται τη θερμότητα των εξαρτημάτων  

Η βασική δουλειά μιας αντλίας θερμότητας είναι να μεταφέρει θερμική ενέργεια από μια πηγή θερμότητας σε μια θερμική δεξαμενή. Η πηγή θερμότητας σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι τα εξαρτήματα των αυτοκινήτων, όπως οι μπαταρίες κι ουσιαστικά η αντλία θερμότητας πρέπει απλά να ανακατευθύνει τη θερμότητα που θα χάνονταν στην καμπίνα.  
 

Η θερμοκρασία των εξαρτημάτων ζεσταίνει το ψυκτικό υγρό παράγοντας επιπλέον θερμότητα.

Η λειτουργία του είναι σχετικά απλή. Το σύστημα «μαζεύει» τη θερμότητα που παράγεται από τα εξαρτήματα του αυτοκινήτου και στην συνέχεια τη χρησιμοποιεί για να ζεστάνει το ψυκτικό υγρό μέσα στον εξατμιστήρα. Έπειτα το αέριο περνά μέσα από έναν συμπιεστή και καταλήγει στο συμπυκνωτή  όπου μετατρέπεται ξανά σε υγρό. Αυτή η διαδικασία παράγει επιπλέον θερμότητα που ανακτάται από την αντλία και χρησιμοποιείται για τη θέρμανση της καμπίνας.


 

40% λιγότερη ενέργεια χρειάζεται για να ζεσταθεί η «καμπίνα» με αντλία θερμότητας

Όλη η παραπάνω διαδικασία βελτιώνει την απόδοση του συστήματος HVAC (Heating, Ventilation & Air Condition) των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση. Συγκεκριμένα μια αντλία θερμότητας μπορεί να παράγει 3 kW θερμικής ενέργειας για κάθε 1 kW ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να έχει απόδοση 300%. Δεδομένου ότι η αντλία θερμότητας καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για τη θέρμανση της καμπίνας, αφού αξιοποιεί την υπάρχουσα θερμότητα, οδηγεί σε μεγαλύτερη συνολικά αυτονομία.
 

Μέχρι και πρόσφατα δεν μπορούσε να δουλέψει σε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν

Αν και η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν είναι καινούργια, Jaguar I-Pace και Nissan Leaf που κατασκευάζονται από το 2013 είναι εξοπλισμένα με αντλίες θερμότητας, ο λόγος για τον οποίο δεν είναι ευρέως δημοφιλείς είναι ότι δεν λειτουργούσαν σωστά σε θερμοκρασίες κάτω του 1 βαθμού κελσίου. Όμως με την τεχνολογία να κάνει άλματα, πλέον τα πράγματα έχουν βελτιωθεί κι οι εταιρείες έχουν καταφέρνει να τις κάνουν να λειτουργούν σε θερμοκρασίες ακόμα και -20 βαθμών κελσίου.
 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε