Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Πώς δουλεύει το Immobilizer;

Πώς δουλεύει το Immobilizer;

Διαβάστηκε από 31875 αναγνώστες - 4/2/2023

Δεν νοείται αυτοκίνητο πλέον που να μην είναι εξοπλισμένο με σύστημα Immobilizer. Ένας αθόρυβος φρουρός με πολύ απλή λειτουργία που έχει αποτρέψει πολλούς επίδοξους ληστές. Πως λειτουργεί όμως;

Η λέξη Immobilizer μας έρχεται από την Γαλλία και σημαίνει ακινητοποιώ. Απλά λιτά και κατανοητά προσδιορίζει τον σκοπό του, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να απαγορέψει την εκκίνηση του κινητήρα από μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα. Πώς λειτουργεί όμως;

Κοινοποίησέ το »


Το συγκεκριμένο σύστημα έχει τη δυνατότητα να επεμβαίνει στο κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα του αυτοκινήτου και να επιτρέπει την έναρξη του κινητήρα, μόνο όταν το ίδιο επιβεβαιώσει την ύπαρξη γνήσιου κλειδιού. Με απλά λόγια, αν δεν έχεις το δικό του επίσημο κλειδί, δεν μπορείς να βάλεις μπρος το αυτοκίνητο.


Αρχή λειτουργίας
Η αρχή λειτουργίας του βασίζεται στην παρουσία κωδικών σε κλειδί και εγκέφαλο. Τοποθετώντας το σωστό κλειδί στη μίζα, αστραπιαία ένας κωδικός στέλνετε στην κεραία και από κει στον εγκέφαλο. Εάν ο κωδικός ταιριάζει και τον αναγνωρίσει ο τελευταίος ως τον γνήσιο, τίθεται σε λειτουργία το αυτοκίνητο. Σε οποιαδήποτε διαφορετική περίπτωση στο αμάξι κόβεται η παροχή ρεύματος δύο δευτερόλεπτα μετά την προσπάθεια εκκίνησης, ( τόσο χρειάζεται το σύστημα για να γίνει ανάκτηση και σύγκριση πληροφοριών).


Υπάρχουν δύο είδη
 Στο πιο παλιό ( που πλέον αποφεύγεται λόγω της ευκολίας παραβίασης) το κλειδί είναι «φορτωμένο» με έναν κωδικό ο οποίος μέσω μίας ειδικής κεραίας εντός του τιμονιού,μεταφέρεται στο immobilizer, το οποίο εάν αναγνώσει τον σωστό κωδικό εκκινεί τον κινητήρα.

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται μία πιο πολύπλοκη διαδικασία στην οποία το σύστημα ακινητοποίησης είναι εγκατεστημένο εντός του εγκεφάλου και από κει εκπέμπεται ο κωδικός. Μόλις το κλειδί μπει στη μίζα, διαβάζει αυτό τον κωδικό, δημιουργεί έναν δικό του και τον στέλνει πίσω για επιβεβαίωση. Εάν το immobilizer τον εγκρίνει και συνδυάσει τους δύο κωδικούς, τότε το αμάξι είναι έτοιμο για εκκίνηση. Φυσικά μιλάμε για λειτουργίες που εκτελούνται εντός κλασμάτων δευτερολέπτου και δεν γίνεται γίνονται αντιληπτές από τον οδηγό.
Για να απενεργοποιηθεί ένα immobilizer τελευταίας τεχνολογίας, πρέπει ο κλέφτης να έχει στην κατοχή του συγκεκριμένο λογισμικό, που χρησιμοποιούν οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Ωστόσο σύμφωνα με όσα λένε οι ειδικοί «στην πιάτσα», υπάρχουν παρόμοια παράνομα προγράμματα, τα οποία βέβαια διαθέτουν μόνο οι «επαγγελματίες» ληστές
 
Immobilizer και μπαταρία
Υπάρχει ένας μύθος πως το Immobilizer καταναλώνει ρεύμα και μπορεί να αποφορτίσει την μπαταρία. Κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί σε καμία περίπτωση, καθώς το σύστημα ενεργοποιείται μόνο όταν τοποθετηθεί το κλειδί στην μίζα και ανοίξει ο διακόπτης. Ακόμα και τότε θα καταναλωθεί ελάχιστη μπαταρία για πραγματικά πολύ μικρό διάστημα, αφήνοντας την μπαταρία ανεπηρέαστη.
 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις