Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Πως φορτίζω σωστά μια μπαταρία αυτοκινήτου;
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Πως φορτίζω σωστά μια μπαταρία αυτοκινήτου;

Διαβάστηκε από 12058 αναγνώστες - 17/10/2022

Αν μια μπαταρία αυτοκινήτου χάσει τη δύναμη της ή αδειάσει δεν σημαίνει πάντα ότι έχει έρθει τέλος της! Πολλές φορές μια σύνδεση σε φορτιστή, μπορεί να της χαρίσει αρκετά χιλιάδες χιλιόμετρα ζωής. Ας δούμε πως φορτίζεις σωστά τη μπαταρία του αυτοκινήτου.

Φόρτωσε σωστά τη μπαταρία του

Οι μπαταρίες των αυτοκινήτων υποφέρουν αρκετά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Όχι μόνο οι χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και τα πολλά συστήματα που τραβάνε αρκετό ρεύμα, όπως τα θερμαινόμενα καθίσματα και το θερμαινόμενο πίσω παράθυρο, εξαντλούν την ισχύ της. Ειδικά οι μικρές αποστάσεις μπορούν να «τελειώσουν»  πολύ πιο γρήγορα την μπαταρία του αυτοκινήτου, αφού δεν προλαβαίνει να φορτιστεί πλήρως και με την πάροδο του χρόνου «πεθαίνει». Αλλά μια άδεια μπαταρία δεν χρειάζεται πάντα να αντικατασταθεί, αφού συνήθως μπορεί να επαναφορτιστεί με φορτιστή. Σου εξηγούμε πώς λειτουργεί και γιατί είναι σημαντικό να φορτίζεις την μπαταρία ανά τακτικά χρονικά διαστήματα.

 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Φόρτιση της μπαταρίας του αυτοκινήτου: οδηγίες βήμα προς βήμα

Συνήθως λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τον τρόπο φόρτισης μπορείς να βρεις στις οδηγίες του κατασκευαστή της μπαταρίας ή του φορτιστή. Η ανάφλεξη, ο κινητήρας και άλλες πηγές ισχύος πρέπει να είναι απενεργοποιημένες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας φόρτισης της μπαταρίας

• Βήμα 1: Αποσύνδεσε την μπαταρία από το αυτοκίνητο και ιδανικά αφαίρεσε την από το όχημα. Βγάλτε πρώτα τον αρνητικό πόλο (μαύρο) και μετά στον θετικό πόλο (κόκκινο).

• Βήμα 2: Σύνδεσε τον φορτιστή χωρίς να τον έχεις ενεργοποιήσει. Πρώτα το κόκκινο καλώδιο στον θετικό πόλο, μετά τον αρνητικό πόλο της μπαταρίας. Αν δεν έχεις αφαιρέσει την μπαταρία από το αυτοκίνητο, βάλε το μαύρο καλώδιο σε κάποιο σημείο γείωσης του αυτοκινήτου. Πάντως όπως προαναφέραμε το ιδανικό είναι να βγει η μπαταρία από το αυτοκίνητο για λόγους ασφαλείας, αφού θα αερίζεται καλύτερα και θα μπορεί να «απελευθερωθεί» πιο ομοιόμορφα η θερμότητα που θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια φόρτισης.  

• Βήμα 3: Ενεργοποίησε το φορτιστή. Προσοχή: Ο φορτιστής πρέπει να μπει σε λειτουργία αφού πραγματοποιηθούν όλες οι συνδέσεις, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος ζημιάς.

• Βήμα 4: Τερμάτισε τη διαδικασία. Οι σύγχρονοι φορτιστές απενεργοποιούνται αυτόματα ή μπαίνουν σε λειτουργία διατήρησης φόρτισης όταν η μπαταρία είναι γεμάτη.
 

Είναι όλοι οι φορτιστές μπαταρίας ίδιοι;

Όχι δεν είναι όλοι οι φορτιστές μπαταρίας ίδιοι. Πριν αγοράσεις ή ξεκινήσεις τη διαδικασία, θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι ο φορτιστής είναι κατάλληλος για τον τύπο μπαταρίας του οχήματος σου (π.χ. μολύβδου-οξέος ή gel). Συνιστάται η χρήση φορτιστή μπαταριών αυτοκινήτου που διαθέτει μηχανισμό αυτόματης απενεργοποίησης και τερματίζουν τη διαδικασία μόλις τη φορτίσει πλήρως.



Μάλιστα στην αγορά υπάρχουν φορτιστές με μικροεπεξεργαστή που όταν συνδεθούν με την εκάστοτε μπαταρία, αναγνωρίζουν αυτόματα τον τύπο και την τάση της, φορτίζοντας της βέλτιστα. Αν παρόλο αυτά οι ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν χειροκίνητα, είναι καλύτερο να ξεκινήσεις τη φόρτιση με χαμηλό ρυθμό, ο οποίος θα αυξάνεται αργά μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό ρεύμα. Όπως αναφέραμε, η μπαταρία πρέπει να αερίζεται καλά, καθώς θερμαίνεται κατά τη φόρτιση και σε περίπτωση που αντιληφθείς υψηλή θερμοκρασία ή διαρροή κάποιου υγρού πρέπει να σταματήσεις άμεσα τη διαδικασία.
 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις