Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Πως θα μεγαλώσει η διάρκεια ζωής των αμορτισέρ μου?

Διαβάστηκε από 7299 αναγνώστες - 23/10/2020

Μάθε τώρα ότι πρέπει να γνωρίζεις για τα είδη των αμορτισέρ, τι λειτουργία τους, την προσφορά τους αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα τους δώσεις περισσότερη διάρκεια ζωής.

Σημαντική και πολύπλευρή είναι η προσφορά των αμορτισέρ για τη λειτουργία του αυτοκινήτου. Οι αποσβεστήρες κραδασμών όπως λέγονται στην ελληνική γλώσσα, είναι υπεύθυνοι τόσο για την άνεση του επιβατικού κοινού, όσο και για την ασφάλεια μιας και παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση του ΙΧ μας.

Πως λειτουργούν τα αμορτισέρ και τι προσφέρουν 

Η λειτουργία των αμορτισέρ είναι φαινομενικά απλή, αν όμως σκεφτούμε ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία περιέχουν λάδι, τότε τα πράγματα περιπλέκονται, αφού οι τριβές που παρουσιάζει το υγρό είναι αυτές που συγκεντρώνουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά, ώστε να γίνει η απόσβεση των ταλαντώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, το εσωτερικό των αμορτισέρ αποτελείται από ένα κεντρικό εξάρτημα με τη μορφή κυλίνδρου και μικρούς διαφορετικούς θαλάμους, οι οποίοι χωρίζονται με οπές. Όταν το αυτοκίνητο κινείται αργά και συναντήσει μικρή ανωμαλία, το αμορτισέρ κινείται σχετικά αργά προς τα πάνω. Έτσι υπάρχει μικρή παροχή υγρού (όγκος υγρού ανά μονάδα χρόνου), συνεπώς μειωμένες τριβές, άρα και μειωμένη αντίσταση.



Όσο η ταχύτητα μεγαλώνει, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα υγρού μετακινείται, αυξάνοντας και τις αντιστάσεις. Η τριβή κατά τη δίοδο του υγρού από τις οπές παρέχει την απόσβεση, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε θερμική.

Σε ότι αφορά την προσφορά τους αρχικά τα αμορτισέρ φροντίζουν, ώστε η ταλάντωση του ελατηρίου, που συμβαίνει όταν ο τροχός συναντήσει μια ανωμαλία στο έδαφος, να παραμείνει ελεγχόμενη, προκειμένου να μην παρουσιαστούν ανεπιθύμητα φαινόμενα συμπεριφοράς του αμαξώματος.

Επιπλέον ένας ακόμα σημαντικός ρόλος του αμορτισέρ είναι η παρεχόμενη προς τους επιβάτες άνεση. Σε συνεργασία με το ελατήριο (κάποιες φορές δεν υπάρχει ελατήριο μαζί), απορροφά την ενέργεια που παράγεται από την επαφή με τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και μεταφέρει στο πλαίσιο και στην καμπίνα των επιβατών μικρότερο ποσοστό κραδασμών. 

Τέλος σημαντική συμβολή έχουν τα αμορτισέρ, ακόμη και στη διαδικασία της πέδησης. Η σωστή λειτουργία τους και η αρμονική συνεργασία με τα ελατήρια βελτιώνουν την κατανομή του βάρους και την απόσταση φρεναρίσματος.
 
 -Τα είδη των αμορτισέρ που υπάρχουν

Τα περισσότερα αμορτισέρ είναι υδραυλικά, δηλαδή λαδιού. Εναλλακτικά, υπάρχουν και αέρος - λαδιού, που λειτουργούν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο, είναι όμως λίγο πιο σκληρά. Επίσης, υπάρχουν και τα αμορτισέρ αζώτου - λαδιού τα οποία παρέχουν καλύτερη απόσβεση και απόδοση μετά από συνεχή καταπόνηση (π.χ. σε διαδοχικές ανωμαλίες του οδοστρώματος), καθώς το άζωτο βοηθά ώστε να μην αναπτυχθούν μεγάλες θερμοκρασίες στο λάδι, με αποτέλεσμα να μην αλλάζει σημαντικά ο όγκος του, ωστόσο η τιμή τους είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή των άλλων δύο τύπων.

Από την άλλη, σε πολύ γρήγορα και σε αγωνιστικά αυτοκίνητα, χρησιμοποιούνται αμορτισέρ αέρος μόνο. Τέλος, υπάρχουν και τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ που απευθύνονται κατά βάση σε πιο απαιτητικών προδιαγραφών αυτοκίνητα και οδηγούς που θέλουν να συνδυάζουν το καλύτερο κράτημα σε γρήγορες διαδρομές και τη μέγιστη άνεση σε πιο χαλαρούς ρυθμούς.

Οι βασικές επιλογές που υπάρχουν σε αυτή την περίπτωση είναι τα αμορτισέρ που ρυθμίζονται πριν τοποθετηθούν και κοστίζουν φθηνότερα, τα πιο διαδεδομένα που ρυθμίζονται εξωτερικά, συνήθως από το πάνω μέρος του αμορτισέρ και τα ακριβότερα, τα οποία ρυθμίζονται ηλεκτρονικά μέσω διακόπτη από το εσωτερικό του αυτοκινήτου.



-Τρόποι για να δώσεις μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα αμορτισέρ 

Καλό θα είναι να γνωρίζουμε κάποιους τρόπους οδήγησης, ώστε να φθείρουμε όσο το δυνατόν λιγότερο τα αμορτισέρ. Έτσι θα τους προσφέρουμε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, που θα μας εξοικονομήσει ταυτόχρονα χρήματα, τα οποία θα χρειάζονταν για την αντικατάστασή τους. 

Οι γεμάτοι σαμαράκια ελληνικοί δρόμοι είναι ο πρωταρχικός εχθρός για τα αμορτισέρ μας, για αυτό όταν τα βρίσκουμε πρέπει να τα υπερπεράσουμε όσο το δυνατόν ομαλότερα.

Επιπλέον ένα σημείο που κάνει τα αμορτισέρ του αυτοκινήτου μας να υποφέρουν είναι τα πεζοδρόμια, όπου από λανθασμένες κινήσεις στο παρκάρισμα, ο τροχός του αυτοκινήτου μας μπορεί να χτυπήσει με δύναμη πάνω σε αυτά. Έτσι προσέχουμε τον τρόπο που παρκάρουμε και ποτέ δεν αφήνουμε το αμάξι μας με τη μια ρόδα ελαφρώς ανεβασμένη στο πεζοδρόμιο.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι, ενώ βρισκόμαστε εν κινήσει να αποφεύγουμε τις βαθιές λακκούβες, εφόσον είναι εφικτό και να μην βάζουμε μεγαλύτερο φορτίο από αυτό που μπορεί να σηκώσει το αυτοκίνητό μας.  
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις