Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Το πρώτο πράγμα που θα βοηθήσει να διατηρηθεί το αυτοκίνητό μας είναι η σωστή καθαριότητα.

Καθάρισμα και γυάλισμα

Διαβάστηκε από 5178 αναγνώστες - 7/7/2016

Με τη συνεχή έκθεση στον ήλιο και τα στοιχεία της φύσης, το χρώμα του αυτοκινήτου μας δεν αργεί να χάσει τη γυαλάδα και τη λάμψη του καινούργιου, υποβαθμίζοντας τόσο την αισθητική του όσο και τη μεταπωλητική του αξία. Η λύση μπορεί να βρεθεί στις αλοιφές περιποίησης και τα σωστά καθαριστικά.

Τα χρώματα των σύγχρονων αυτοκινήτων είναι υδατοδιαλυτά, κάτι που τα κάνει πιο φιλικά στο περιβάλλον αλλά δυστυχώς και πιο ευπαθή. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο ταλαιπωρούνται παραπάνω από τα στοιχεία της φύσης, αλλά και πως το λάθος πλύσιμο αντί για φροντίδα μπορεί επί της ουσίας να προξενήσει παραπάνω φθορά. Προσθέστε στην εξίσωση τις κουτσουλιές, τα ρετσίνια και τα άλλα χαρακτηριστικά της ζωής ενός αυτοκινήτου στην Ελλάδα και το αποτέλεσμα είναι εμφανές: Αν μας ενδιαφέρει η εμφάνιση του αυτοκινήτου μας, πρέπει να το προσέχουμε.

Το πρώτο πράγμα που θα βοηθήσει να διατηρηθεί το αυτοκίνητό μας είναι η σωστή καθαριότητα. Αποφεύγουμε τα αυτόματα πλυντήρια με τις βούρτσες που γδέρνουν το χρώμα καθώς και τα σφουγγάρια για τον ίδιο λόγο. Ξεπλένουμε πρώτα το αυτοκίνητο με πιεστικό για να φύγει η πολύ βρώμα και πλένουμε με ειδικό σαμπουάν αυτοκινήτου χρησιμοποιώντας γάντια sheepwhool microfibre που κατακρατούν τη βρώμα αντί να τη σέρνουν πάνω στο χρώμα του αυτοκινήτου. Ο λόγος που προτιμούμε ειδικά σαμπουάν είναι ότι είναι σχεδιασμένα για να προστατεύουν το χρώμα του αυτοκινήτου προσφέροντας ταυτόχρονα καλό καθάρισμα, σε αντίθεση με φτηνότερες ανώνυμες λύσεις που ναι μεν καθαρίζουν αλλά το κάνουν αφαιρώντας σιγά σιγά τα προστατευτικά στρώματα από το χρώμα.

Αν αγαπάτε το αυτοκίνητό σας λίγο παραπάνω, το επόμενο βήμα είναι οι προστατευτικές αλοιφές τελευταίας τεχνολογίας με υδροφοβικά νανοσωματίδια που απωθούν το νερό και τη βρώμα κάνοντας το καθάρισμα πιο εύκολο, ή σε περίπτωση που το χρώμα έχει ήδη ταλαιπωρηθεί ένα κέρωμα. Σε κάθε περίπτωση φροντίστε το αμάξωμα να είναι απολύτως καθαρό και στεγνό, αλλιώς θα παγιδέψετε ότι προσπαθείτε να αποφύγετε κάτω από ένα...προστατευτικό σώμα.

Τα κεριά αυτοκινήτου χωρίζονται σε δύο γενικές κατηγορίες. Συνθετικά και τύπου carnauba. Τα πρώτα δίνουν γυάλισμα που αντέχει περισσότερο, ενώ τα τελευταία κρατούν περίπου 4-6 εβδομάδες αλλά με πολύ πιο βαθύ γυάλισμα.

Αντίστοιχη προσοχή πρέπει να δίνουμε και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, αν και εκεί δε χρειάζεται τόσο μεγάλη ταλαιπωρία. Τόσο το ταμπλό όσο και τα καθίσματα είναι ευπαθή στον ήλιο και πρέπει να καθαρίζονται συχνά, ενώ αν τα τελευταία είναι δερμάτινα τότε οι ανάγκες τους γίνονται ακόμα πιο επιτακτικές: Καθάρισμα και πέρασμα με την αντίστοιχη του υλικού κατασκευής αλοιφή και θα διατηρήσουν την ελαστικότητά τους, ενώ αν τα αφήσετε στη μοίρα τους το δέρμα θα 'ραγίσει' και θα ανοίξει απαιτώντας αντικατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τα σπρέι σιλικόνης στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, καθώς κάνουν τα πεντάλ να γλιστρούν και οι γυαλάδες δημιουργούν περιττές αντανακλάσεις στο παρμπρίζ.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις