Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Πώς να καταλάβεις ότι τα αμορτισέρ σου θέλουν αλλαγή!
6 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Πώς να καταλάβεις ότι τα αμορτισέρ σου θέλουν αλλαγή!

11/2/2022

Τα αμορτισέρ παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην ασφάλεια, όσο και στην άνεση!Γνωρίζεις όμως ποια σημάδια δείχνουν πως είναι ώρα για την αντικατάστασή τους; Μάθε πώς λειτουργούν και πώς θα καταλάβεις αν χρήζουν ή όχι αλλαγής.

Ένα από τα σημαντικότερα εξαρτήματα για τη διατήρηση της οδικής συμπεριφοράς του αυτοκινήτου σε άριστο επίπεδο είναι τα αμορτισέρ. Μπορεί τα ελαστικά να είναι αυτά που έρχονται σε επαφή με το οδόστρωμα, αλλά τα ποιοτικά αμορτισέρ θα εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πρόσφυση, ώστε το όχημα να αλλάζει κατεύθυνση με ασφάλεια και να φρενάρει αποτελεσματικά.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »


Παρ όλα αυτά, έχει επικρατήσει μία σύγχυση σχετικά με το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αντικατασταθούν τα αμορτισέρ. Μπορεί για την απόφαση της αντικατάστασης των ελαστικών να αρκεί ο έλεγχος της ημερομηνίας παραγωγής ή μία οπτική εκτίμηση της κατάστασής τους, αλλά στην περίπτωση των αμορτισέρ τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Βλέπετε, είναι ένα εξάρτημα που σπανίως θα παρουσιάσει οπτικές ενδείξεις που «μαρτυρούν» ότι έχει φτάσει η ώρα της αντικατάστασης. Πριν δούμε, όμως, πότε πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγή των αμορτισέρ, αξίζει να αναλύσουμε συνοπτικά τον τρόπο λειτουργίας τους.



Τρόπος λειτουργίας των αμορτισέρ
Το αμορτισέρ αποτελεί το σημαντικότερο μέρος της ανάρτησης και υπάρχει ένα για τον έλεγχο της κίνησης του κάθε τροχού. Σκοπός του είναι να αποσβένει τις ταλαντώσεις που δημιουργούνται λόγω των ανωμαλιών του οδοστρώματος, αυτός είναι ο λόγος που ονομάζεται και «αποσβεστήρας». Πώς γίνεται, όμως, κάτι τέτοιο; Στη σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί κανείς να συναντήσει πολλών ειδών αμορτισέρ, ας περιοριστούμε όμως σε αυτά που λειτουργούν με λάδι, τα οποία ονομάζονται υδραυλικά. Στο εσωτερικό του αμορτισέρ υπάρχει λάδι, αλλά και ένα έμβολο που κινείται μέσα στο λιπαντικό όταν το αυτοκίνητο περνά από μία ανωμαλία. Μόλις το αυτοκίνητο περάσει από μία λακκούβα, για παράδειγμα, το έμβολο θα αναγκαστεί να κινηθεί μέσα στον στεγανοποιημένο θάλαμο του αμορτισέρ. Το λάδι είναι εκεί για να εμποδίσει την κίνηση του εμβόλου και να το «φρενάρει», με αποτέλεσμα να σταματήσει άμεσα η ταλάντωση του οχήματος. Αν δεν υπήρχε το λάδι, το έμβολο θα κινούνταν ελεύθερα μέσα στο αμορτισέρ, χωρίς να συναντά κάποια αντίσταση και η ταλάντωση θα συνεχιζόταν. Κάτι τέτοιο θα γινόταν εξαιρετικά επικίνδυνο και η ταλάντωση θα συνεχιζόταν και μετά το πέρασμα από τη λακκούβα.

Πότε πρέπει να γίνει αντικατάσταση;

Πότε πρέπει να γίνει αντικατάσταση;

Όπως ήδη αναφέραμε, ο έλεγχος της κατάστασης των αμορτισέρ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οπτικά σημάδια που μαρτυρούν ότι επιβάλλεται άμεση αντικατάσταση είναι μόνο η διαρροή λαδιού. Σε τέτοια περίπτωση, ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση αντικατάσταση. Αν όμως δεν υπάρχει διαρροή, τότε μόνο η αλλαγή στη συμπεριφορά του οχήματος δείχνει ότι πρέπει να γίνει αντικατάσταση. Για παράδειγμα, η εμφάνιση έντονων κλίσεων του αμαξώματος στη διάρκεια μίας στροφής είναι ένδειξη ότι πρέπει να γίνει αλλαγή των αμορτισέρ. Παρομοίως, αν ο οδηγός αντιληφθεί ότι μετά το πέρασμα από λακκούβα ή σαμαράκι το αυτοκίνητο συνεχίζει να αναπηδά και δεν σταθεροποιείται, σημαίνει ότι έχει επέλθει κόπωση στα αμορτισέρ και πρέπει να αλλαχθούν. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε και τη δυνατότητα ελέγχου στο αμορτισερόμετρο. Είναι ένα μηχάνημα που μπορεί να βρει κανείς σε εταιρείες όπως η Mr. ΚΤΕΟ. Κάπου εδώ, όμως, αξίζει να τονίσουμε ότι το αμορτισερόμετρο είναι ένα μηχάνημα από το οποίο δε θα μάθουμε με ακρίβεια την απόδοση του αμορτισέρ, αλλά τη διαφορά της απόδοσης των αμορτισέρ του ίδιου άξονα. Αν για παράδειγμα υπάρξει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο πίσω αμορτισέρ, τότε η αντικατάσταση είναι απαραίτητη.



Χρήσιμες συμβουλές
Όπως ήδη θα έχετε διαπιστώσει διαβάζοντας το κείμενό μας, η επιλογή της αντικατάστασης των αμορτισέρ απαιτεί πολλές φορές εμπειρία και γνώση της συμπεριφοράς του αυτοκινήτου, ώστε να διαπιστωθεί ότι έχει αλλάξει η συμπεριφορά του. Ακριβής κανόνας για την ώρα που πρέπει να γίνει αντικατάσταση δεν υπάρχει, αλλά ένα διάστημα έξι ετών ή  80.000 χλμ. είναι περίπου ο μέσος χρόνος που τα αμορτισέρ παραμένουν αποτελεσματικά. Ασφαλώς, η τιμή αυτή μεταβάλλεται ανάλογα με τη χρήση και τις καταπονήσεις. Αν οι περισσότερες διαδρομές γίνονται στην πόλη, η ώρα της αντικατάστασης έρχεται ταχύτερα, ενώ στον αυτοκινητόδρομο οι καταπονήσεις των αμορτισέρ είναι ελάχιστες. Προτείνουμε να γίνεται πάντα αντικατάσταση και των τεσσάρων αμορτισέρ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής του οχήματος. Η διαδικασία πρέπει να γίνεται σε ειδικευμένα καταστήματα, ενώ με την ολοκλήρωση της αντικατάστασης επιβάλλεται πάντα ευθυγράμμιση του οχήματος.

Ο κανόνας λέει 80,000 χλμ ή 6 χρόνια.
Έντονες κλίσεις και μικρή απόσβεση σε λακκούβες
Το αμορτισέρ έχει λάδια
Τα ΚΤΕΟ τα ελέγχουν αλλά κάθε 2 χρόνια
80.000 χλμ για αλλαγή είναι νωρίς; Εσεις κάθε πότε τα αλλάζετε;

 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε