Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Αντιολισθητικές αλυσίδες: Ποιες και πώς να τις βάλω σωστά!

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Ποιες και πώς να τις βάλω σωστά!

20/12/2021

Απλές, «αράχνη», μιας χρήσης και κουβέρτες είναι τα πιο συνηθισμένα είδη αντιολισθητικών αλυσίδων. Σε χιονισμένους δρόμους μπορούν να σε σώσουν από ατυχήματα κι ώρες εγκλωβισμού! Εσύ ξέρεις τι ταιριάζει στο αυτοκίνητο σου και πως χρησιμοποιούνται σωστά?

Με τα πρώτα χιόνια να έχουν ήδη σκάσει μύτη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, οι αλυσίδες έχουν αρχίσει να βγαίνουν από τις αποθήκες και  παίρνουν τη θέση τους εντός των αυτοκινήτων. Αν έχεις, τσέκαρε ότι είναι σε καλή κατάσταση, αν δεν έχεις ήρθε η ώρα να κάνεις μια σωτήρια επένδυση.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Υπάρχουν διαφορετικά είδη αλυσίδας, όπως απλές, κουβέρτες, αράχνη και μιας χρήσης

Οι αλυσίδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι διαφορετικών ειδών, με την καθέμια από αυτές να έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Οι πιο συνηθισμένες και συνήθως πιο οικονομικές είναι οι συμβατικές με το συρματόσχοινο. Αρκετά αξιόπιστες, κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το μέγεθος των κρίκων που φέρει κάθε σετ (12mm, 10mm, 9mm). Όσο πιο μεγάλο το μέγεθος, τόσο πιο βαθιά η διείσδυση στο χιόνι, με τα μικρά μεγέθη να είναι κατάλληλα για πιο χαμηλωμένα αυτοκίνητα. Μειονέκτημα τους ο θόρυβος και η φθορά των ελαστικών αν δεν τοποθετηθούν σωστά. Στην αγορά υπάρχουν επίσης και οι χιονοκουβέρτες, που φέρουν ύφασμα ειδικής σχεδίασης, το οποίο αυξάνει την πρόσφυση στο χιόνι και στο πάγο. Είναι εύκολες στην τοποθέτηση τους κι ενδείκνυνται για πιο sport οχήματα, αλλά φθείρονται και σκίζονται γρήγορα, ειδικά αν πατήσουν σε «καθαρή» άσφαλτο. Μια ακόμη επιλογή είναι οι αλυσίδες τύπου «αράχνη», που συνδυάζει τα πλεονέκτημα των παραπάνω αλυσίδων, αλλά είναι πιο ακριβές, ογκώδεις και θέλουν μια ειδική προεργασία για να τοποθετηθούν, αφού συνήθως κουμπώνουν στη ζάντα με ειδικό μπουλόνι. Τέλος υπάρχουν και πλαστικές αλυσίδες χιονιού μιας χρήσης που μοιάζουν σαν Tire-Ups, με τη χρήση τους να ενδείκνυται μόνο για πολύ μικρές αποστάσεις, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να φτάσουν την αποτελεσματικότητα των συμβατικών.
 

Τις τοποθετείς πάντα στο τροχό που δίνει κίνηση στο αυτοκίνητο

Οι αλυσίδες τοποθετούνται πάντα στον άξονα που δίνει την κίνηση. Άρα σε μπροστοκίνητα μοντέλα, μπαίνει μπροστά και σε πισωκίνητα, πίσω. Στα τετρακίνητα, αν έχουμε μόνο ένα ζευγάρι, τις τοποθετούμε στον εμπρός άξονα, λόγω του τιμονιού. Αν κι αυτός είναι ο κύριος κανόνας, για να είναι ο οδηγός 100% σίγουρος θα πρέπει να ελέγξει τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή του αυτοκινήτου.
 

Μέχρι 30χλμ/ώρα αν φοράς αλυσίδες, μην πας σε καθαρή άσφαλτο θα χαλάσεις τα ελαστικά σου

Μέχρι 30χλμ/ώρα αν φοράς αλυσίδες, μην πας σε καθαρή άσφαλτο θα χαλάσεις τα ελαστικά σου
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να αναφέρει πότε πρέπει να τοποθετούμε στα ελαστικά μας αντιολισθητικές αλυσίδες. Τις βάζουμε στο αυτοκίνητο όταν το χιόνι έχει καλύψει την άσφαλτο, το οδόστρωμα έχει αρχίσει να γίνεται ολισθηρό και υπάρχει κίνδυνος να έχει δημιουργηθεί πάγος. Όταν λοιπόν φοράμε αλυσίδες δεν κινούμαστε με ταχύτητα πάνω από 30 χλμ/ώρα κι έχουμε πάντα το νου μας στο δρόμο, για να αποφεύγουμε λακκούβες που μπορεί να τις καταστρέψουν, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε κι έτοιμοι να σταματήσουμε όταν βγούμε σε «καθαρή» άσφαλτο, ώστε να τις αφαιρέσουμε για να μην προκαλέσουμε φθορές στα ελαστικά. 

Στοιχίζουν από 20 ευρώ

Το κόστος για ένα σετ απλών αλυσίδων ξεκινάει από τα 20 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 500 ευρώ για πιο εξειδικευμένες. Σίγουρα πάντως η τιμή τους δεν είναι απαγορευτική, αν αναλογιστείς από τα προβλήματα που μπορεί να σε σώσει.
 
Ένα ακόμα tip είναι να έχεις μέσα στο αυτοκίνητο ένα ζευγάρι λεπτά υφασμάτινα γάντια, ώστε να κρατήσεις τα δάχτυλα σου ζεστά όσο θα βάζεις τις αλυσίδες. Επιπλέον μην ξεχνάς το τρίγωνο, alarm και γιλέκο για να προειδοποιήσεις τους πίσω οδηγούς. Πριν πας σε μέρος όπου υπάρχει η πιθανότητα να βάλεις αλυσίδες, κάνε μια πρόβα τοποθέτησης σε ασφαλές μέρος. Τέλος μετά από κάθε χρήση θα πρέπει να τις καθαρίζεις με ζεστό νερό και σαπούνι για να μην σκουριάσουν.
 
Πως να βάλεις σωστά τις συμβατικές αλυσίδες!

  1. Απλωσε τις αλυσίδες στο δρόμο και πέρασε το βασικό συρματόσχοινο από την εσωτερική πλευρά του ελαστικού.
  2. Τράβα τις δύο άκρες του συρματόσχοινου προς τα πάνω αγκαλιάζοντας με την αλυσίδα το λάστιχο και ένωσε στο σημείο επαφής.
  3. Στην συνέχεια φέρε όλα τα μέρη τις αλυσίδας εμπρός κι ένωσε τις άκρες μεταξύ τους (με το κίτρινο χρώμα).
  4. Τέλος, τέντωσε τις αλυσίδες περνώντας την μία άκρη τους σε αντικριστή πλευρά και στη συνέχεια σφίξτην απέναντι από εκείνη.

Υπάρχουν αλυσίδες ακόμα και μιας χρήσης
Χιονοκουβέρτες για πιο «χαμηλωμένα» αυτοκίνητα, «αράχνες» για πιο ογκώδη οχήματα
Μόλις αρχίζεις να γλιστράς στο χιόνι είναι η στιγμή να τις τοποθετήσεις
Βάλε τις αλυσίδες στον κινητήριο άξονα, μπροστά αν έχεις τετρακίνητο και πήγαινε μέχρι 30χλμ/ώρα
Βγάλτες αν δεν έχει χιόνι, γιατί θα χαλάσεις τα ελαστικά σου
Από 20 
ευρώ κόστος, δεν αξίζει να μην έχεις
Εσύ έχεις αλυσίδες ή πιστεύεις ότι το αυτοκίνητο σου πάει παντού?  Σε έχουν σώσει ποτέ από αποκλεισμό
?
 
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε