Test Συνεργείων
Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
Τι καταστρέφει το χρώμα του αυτοκινήτου μας;

Τι καταστρέφει το χρώμα του αυτοκινήτου μας;

Διαβάστηκε από 3534 αναγνώστες - 11/3/2023

Με το αυτοκίνητο μας να είναι έρμαιο των καιρικών συνθηκών και των εξωτερικών παραγόντων, το πρώτο πράγμα που καταστρέφεται είναι το χρώμα του. Δες ποιοι είναι οι παράγοντες που επισπεύσουν αυτή την καταστροφή και πως μπορούμε να το γλυτώσουμε!

Καιρικές συνθήκες Οι χαμηλές θερμοκρασίες, το χιόνι και οι όξινες βροχές τον χειμώνα. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία το καλοκαίρι. Φθείρουν το χρώμα και αλλοιώνεται η λεία επιφάνεια του. 

Κοινοποίησέ το »


- Περιττώματα πουλιών
Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, που η λαμαρίνα καίει, αν έχουν επικαθίσει περιττώματα πουλιών ψήνονται μαζί με το βερνίκι και το χρώμα του οχήματος. Μένουν στάμπες και η επιφάνεια γίνεται θολή. 
Ανάλογα την περίπτωση, μπορεί να επισκευάσουμε το σημείο με επισκευαστικό γυάλισμα ή μπορεί να χρειαστεί και βάψιμο.

- Ρετσίνι δένδρων
Ακόμη μια απειλή που προκαλεί εξίσου σοβαρή ζημιά, μιας και οι στάμπες από ρετσίνι θολώνουν το χρώμα και μετά απαιτείται επισκευή. 

- Έντομα
Αναπόφευκτα οδηγώντας το όχημα μας προσκρούουμε πάνω σε έντομα. Αυτά είναι ιδιαίτερα όξινα και αφήνουν σημάδια.

- Απορρυπαντικά
Δεν πλένουμε ποτέ το αυτοκίνητο μας με κάθε λογής απορρυπαντικό (πιάτων, ρούχων, χλωρίνη κλπ.) Είναι καυστικά.

- Σφουγγάρια/Πανιά
Δεν πλένουμε ποτέ το αυτοκίνητο με ακατάλληλα σφουγγάρια ή πανιά (σκληρά, βρώμικα κλπ) Προκαλούμε περισσότερη φθορά, παρά καθαριότητα.
 
 
Tips: 

Πλύσιμο οχήματος
Να πλένετε το αυτοκίνητο σας συχνά, με τα σωστά υλικά και προϊόντα για το πλύσιμο και την προστασία του χρώματος. 

Συντήρηση
Η απλούστερη συντήρηση είναι το κέρωμα. Πρέπει να κερώνετε το όχημα σας τουλάχιστον δύο με τρεις φορές τον χρόνο. Με πολύ προσεχτική χρήση μπορείτε να προστατέψετε ως ένα βαθμό το αυτοκίνητο σας για μερικούς μήνες. Το κόστος εφαρμογής είναι ανάλογο με το μέγεθος του οχήματος και την μάρκα κεριού που θα χρησιμοποιήσει ο επαγγελματίας.

Επισκευή Χρώματος
Αν έχετε γρατσουνιές, διάφορα σημαδάκια, θαμπάδα στο χρώμα κλπ., τότε θα πρέπει να γυαλίσετε το όχημα σας και ενδεχομένως να κάνετε επαναφορά χρώματος. Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε επαγγελματία. Το γυάλισμα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο τεχνικός πρέπει να είναι να είναι γνώστης του αντικειμένου. Να μην αφήσει στρογγυλάδες, γυαλάδες και ολογράμματα. Πριν παραλάβετε το αυτοκίνητο σας, να ζητήσετε να ανάψουν τους προβολείς ή να το βγάλουν έξω να το ελέγξετε με το φως του ήλιου. Μόνο έτσι θα δείτε αν υπάρχουν «ατέλειες» στην ποιότητα της δουλειάς του. Το κόστος εργασίας εξαρτάται από την κατάσταση του χρώματος και το μέγεθος του οχήματος. Δεν συνίσταται να γυαλίζετε το όχημα σας περισσότερο από 3 φορές κατά μέσο όρο σε μια δεκαετία. Κέρωμα μπορείτε να κάνετε όσες φορές θέλετε. 


Πως επιλέγω το σωστό φανοποιείο
Εφόσον όλες οι εργασίες του φανοποιείου επηρεάζουν την ασφάλεια και την μεταπωλητική αξία του αυτοκινήτου, είναι προφανές ότι πρέπει να προσέξουμε πολύ σε ποιόν επαγγελματία του χώρου θα απευθυνθούμε. Είναι σοφό να κάνουμε μια καλή έρευνα αγοράς, να λαβαίνουμε υπόψη τη φήμη ενός συνεργείου και να επιλέγουμε συνεργεία που αποδεδειγμένα μπορούν να μας δώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Πολλά φανοποιεία έχουν πλέον και επίσημα websites στα οποία παραθέτουν δείγματα της εργασίας τους. Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε μια έρευνα και να δούμε ποιο δείγμα εργασίας ικανοποιεί καλύτερα τις ανάγκες μας.Τι να περιμένετε από ένα καλό φανοποιείο
Απευθείας είσπραξη από τις ασφαλιστικές εταιρείες
Σε περίπτωση τρακαρίσματος που δεν ευθύνεστε, πολλά φανοποιεία δέχονται-αναλαμβάνουν, η πληρωμή να πραγματοποιείται από την ασφαλιστική σας εταιρία, χωρίς δηλαδή να εκταμιεύσετε χρήματα και απαλλάσσοντάς σας έτσι από τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την αποζημίωσή σας. 
 
Παροχή δωρεάν αυτοκινήτου αντικατάστασης
Κάποιοι επισκευαστές φανοποιείας παρέχουν σε περίπτωση που το αυτοκίνητο προς επισκευή πρέπει να παραμείνει παραπάνω από μία ημέρα στο συνεργείο, αυτοκίνητο αντικατάστασης, λύνοντάς σας έτσι τα χέρια για το πώς θα μετακινηθείτε.
 
Δυνατότητα παραλαβής αυτοκινήτου από το χώρο σας
Εφόσον ο διαθέσιμος χρόνος σας είναι περιορισμένος, υπάρχουν πλέον και επισκευαστές φανοποιείας οι οποίοι μπορούν να σας διευκολύνουν παραλαμβάνοντας το αυτοκίνητό σας από το χώρο σας. Αν αυτό δεν αναγράφετε στη διαφήμιση τους, ρωτήστε το τηλεφωνικά πριν τους επισκεφθείτε.
 
Επιπλέον εργασίες:
Πέραν των κλασικών εργασιών φανοποιείας κάποιοι επισκευαστές προσφέρουν έξτρα υπηρεσίες όπως, το ξεθάμπωμα των φαναριών, το γυάλισμα του εξωτερικού χρώματος και την επισκευή μικρών βαθουλωμάτων.
 
Ξεθάμπωμα φαναριών
Τα εμπρός φανάρια του οχήματός σας μετά από μερικά χρόνια κιτρινίζουν και δεν αποδίδουν το 100% της φωτεινότητάς τους.
Επειδή λοιπόν το κόστος της αντικατάστασής τους με νέα φανάρια είναι πολλές φορές υπερβολικό, ειδικά στα φανάρια νέας τεχνολογίας Xenon - Bi-Xenon, η συντήρηση των φαναριών είναι μια οικονομική λύση που επιπλέον βελτιώνει την εξωτερική εμφάνιση του αυτοκινήτου σας και αυξάνει την μεταπωλητική του αξία.
 
Paintless Dent removal (P.D.R.)
P.D.R. είναι τα αρχικά της αγγλικής φράσης Paintless Dent removal, όπου ουσιαστικά πρόκειται για την επισκευή βαθουλωμάτων χωρίς να χρειαστεί εκ νέου βαφή του αυτοκινήτου. Είναι κατάλληλο κυρίως σε περιπτώσεις βαθουλωμάτων μετά από μία ισχυρή χαλαζόπτωση ή από παρκάρισμα.
Για την επισκευή χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία από εκπαιδευμένους τεχνίτες, οι οποίοι εξαφανίζουν τη λακκούβα μέσα σε λίγο χρόνο. 
 


Bonus: Θαμπωμένα φανάρια
Τα εμπρός φανάρια του οχήματός σας ταλαιπωρούνται από τον ήλιο, τη θερμότητα που αποβάλουν όταν είναι αναμμένα, τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος και την υγρασία, με αποτέλεσμα να χάνουν τη φωτεινότητά τους και να μη λειτουργούν στο 100%. Λύσεις όμως υπάρχουν και μάλιστα εύκολες και οικονομικές, καθώς το ξεθάμπωμα των φαναριών και η επαναφορά της αρχικής φωτεινότητά τους είναι κάτι που μπορείς να κάνεις και μόνος σου.

Μετά από μερικά χρόνια τα φανάρια κιτρινίζουν και δεν αποδίδουν το 100% της φωτεινότητάς τους.
Η οδήγηση κατά τις νυχτερινές ώρες ή σε συνθήκες με περιορισμένη ορατότητα γίνεται ανασφαλής και υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος, όταν τα φανάρια είναι θαμπωμένα.
Η πιο φτηνή λύση αλλά με περιορισμένη διάρκεια και αποτέλεσμα, είναι το τρίψιμο του φαναριού με οδοντόκρεμα.
Μια οικονομική μέθοδος που μπορεί να φέρει έστω προσωρινά αποτελέσματα, είναι κι ο καθαρισμός με εντομοκτόνο.
Η πιο αξιόπιστη λύση είναι να χρησιμοποιηθεί ένα τριβείο και ένα ειδικό σετ επιδιόρθωσης φαναριών, το κόστος των οποίων κυμαίνεται κοντά στα 20 ευρώ.
 
 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις