Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
7 φωτογραφίες »

4+1 συμβουλές για σωστή συντήρηση φρένων

23/10/2020

Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του αυτοκινήτου είναι το σύστημα πέδησης και αν «αυτοκινητιστικά» το γκάζι είναι η «επίθεση» τότε το φρένο είναι η «άμυνα» και όπως λέει η παροιμία, «η καλύτερη επίθεση... είναι η άμυνα». Παρακάτω θα βρείτε 4+1 συμβουλές για σωστή συντήρηση φρένων.

Όσο χειμωνιάζει, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στους δρόμους λόγω βροχής, χιονιού και πάγου και ακριβώς επειδή τα φρένα του αυτοκινήτου σας είναι η «ασπίδα προστασίας» σας, η διασφάλιση της σωστής λειτουργίας τους είναι απαραίτητη. Η κακή συντήρηση των φρένων, όχι μόνο μειώνει τη μακροζωία και την απόδοση του αυτοκινήτου σας, αλλά συμβάλλει επίσης σε ατυχήματα, τραυματισμούς, καθώς και σε θανάτους από τροχαία.



Μπορεί το σύστημα πέδησης του αυτοκινήτου σας να είναι περίπλοκο, αλλά όσον αφορά τη συντήρηση του είναι εξαιρετικά απλό. Είναι σημαντικό να ελέγχετε και να κάνετε τις απαραίτητες επισκευές σε κάθε εξάρτημα για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα ανταλλακτικά λειτουργούν σωστά. Στην ουσία το σύστημα φρένων αποτελείται από την αντλία, τις γραμμές φρένων (που περιλαμβάνουν και τα σωληνάκια), τα τακάκια, τις δαγκάνες και τους δίσκους. Το αυτοκίνητό σας πρέπει επίσης να συνοδεύεται από ένα προτεινόμενο πρόγραμμα συντήρησης φρένων στο εγχειρίδιο σας. Ένα καλό κατάστημα ανταλλακτικών, θα είναι πάντα σε θέση να  καθορίσει τα σωστά φρένα για το αυτοκίνητο σας και να εκτελέσει οποιαδήποτε άλλη πιο περίπλοκη συντήρηση και επισκευές που απαιτούνται.



Ελέγξτε τα τακάκια και τους δίσκους

Τα τακάκια και οι δίσκοι φρένων είναι τα σημεία επαφής μεταξύ του συστήματος πέδησης και των ελαστικών σας. Τα συγκεκριμένα εξαρτήματα φθείρονται πιο εύκολα από άλλα και απαιτούν συχνότερη συντήρηση. Ένας καλός κανόνας συντήρησης, είναι να ελέγχετε τα τακάκια φρένων σας κάθε 15.000 χιλιόμετρα. Η τριβή μεταξύ των ελαστικών και των τακακιών φρένων παράγει θερμότητα και αυτή η θερμότητα φθείρει το τακάκι. Είναι σημαντικό να ελέγξετε την ποιότητα και το πάχος της πάστας των τακακιών για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής τριβή. Εάν παρατηρήσετε ότι πρέπει να πιέσετε περαιτέρω το πεντάλ φρένου ή σας μυρίζει καμμένο ή η απόσταση που χρειάζεται για να σταματήσετε αυξάνεται δραστικά, ίσως είναι καιρός να ελέγξετε και να αντικαταστήσετε τα τακάκια και τους δίσκους των φρένων σας. Για τους μερακλήδες που θέλουν να ελέγξουν τα τακάκια φρένων και τους δίσκους στο σπίτι τους, αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να αφαιρέσουν μόνο το ελαστικό για να αξιολογήσουν τη φθορά. Εάν παρατηρήσετε φθορά ή ζημιά, αντικαταστήστε τα αμέσως ή μεταφέρετέ τα σε ένα κατάστημα αυτοκινήτων για service των φρένων.



Αλλάξτε τα υγρά φρένων 

Όταν πιέζετε το πεντάλ φρένου, αυξάνεται η πίεση και μεταφέρεται μέσω του υγρού φρένων από την κεντρική αντλία, μέσω των γραμμών φρένων στις δαγκάνες, οι οποίες μεταφέρουν αυτή την πίεση στα τακάκια και τους δίσκους φρένων. Δυστυχώς, το υγρό φρένων προσελκύει υγρασία, η οποία μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο σύστημα πέδησης. Η υγρασία στο υγρό φρένων προκαλεί διάβρωση των μεταλλικών εξαρτημάτων των φρένων και μειώνει το σημείο βρασμού του υγρού επηρεάζοντας την αποτελεσματικότητα των φρένων. Το υγρό φρένων πρέπει να ελέγχεται και να αλλάζει κάθε 30.000 χιλιόμετρα. 


Εξαερώστε τις γραμμές φρένων

Εκτός από το καθαρισμό των γραμμών φρένων για την αλλαγή του υγρού τους, είναι επίσης καλή ιδέα να εξαερώσετε τη γραμμή φρένων για να αφαιρέσετε τον υπερβολικό (περίσσιο) αέρα. Όταν μικρές ποσότητες αέρα παγιδεύονται μέσα στη γραμμή φρένων, μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος πέδησης. Η εξαέρωση του συστήματος αφαιρεί τον αέρα από τη γραμμή φρένων πιέζοντας το πεντάλ φρένου ενώ ρυθμίζετε τη βαλβίδα εξαέρωσης, και αυτό πρέπει να γίνεται κάθε 2-3 χρόνια. Αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια ενός προγραμματισμένου service φρένων. 



Αντικατάσταση ή αναβάθμιση εξαρτημάτων φρένων

Μερικές φορές μπορεί να είναι απαραίτητο να αντικαταστήσετε ορισμένα εξαρτήματα στο σύστημα πέδησης και αυτό μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία για αναβάθμιση σε υψηλότερες επιδόσεις ή σε πιο εξειδικευμένα εξαρτήματα. Δημοφιλείς αναβαθμίσεις αφορούν εξαρτήματα όπως τα τρυπητά δισκόφρενα  που είναι πιο ανθεκτικά στη θερμότητα ή τα κεραμικά τακάκια, τα οποία είναι πιο αθόρυβα και παράγουν λιγότερη σκόνη φρένων. Η αναβάθμιση και η αντικατάσταση ανταλλακτικών φρένων όταν είναι απαραίτητη θα βελτιώσει κατά πολύ τη διάρκεια ζωής και την απόδοση του συστήματος πέδησης του αυτοκινήτου σας.


Ατομική συντήρηση συστήματος πέδησης

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να εξασφαλίσετε την απόδοση των φρένων σας είναι να τα φροντίζετε όσο μπορείτε μόνοι σας. Υπάρχουν πολλοί εξωτερικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη φθορά των φρένων σας, όπως το υπερβολικό βάρος, το περιττό φρενάρισμα, και ο υγρός καιρός. Η αποφυγή αυτών και άλλων καταστάσεων που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση πέδησης όπου είναι δυνατόν, θα διατηρήσει την απόδοση των φρένων σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα μειώσει την πιθανότητα ατυχημάτων που σχετίζονται... «με κακά φρένα».
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις