Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
8 φωτογραφίες »

6+1 συμβουλές για εξοικονόμηση καυσίμου

8/12/2020

Η οδήγηση αυτοκινήτου για πολλούς είναι μια καθημερινή αναγκαιότητα, για άλλους απλά απόλαυση και για μερικούς, και τα δύο. Ωστόσο, η οδήγηση είναι ένα ακριβό σπορ σε γενικές γραμμές αλλά υπάρχουν 7 απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να εξοικονομήσετε καύσιμα.

Αρχικά, όλα τα αυτοκίνητα δεν είναι το ίδιο αποδοτικά ως προς τα καύσιμα όπως άλλα και είναι γεγονός ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν υιοθετήσει τελευταία πολλές τεχνολογίες με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και των ρύπων. Παρόλα αυτά όλα ξεκινάνε και τελειώνουν με πρωταγωνιστή τον οδηγό, ο οποίος είναι καθοριστικός παράγοντας εξοικονόμησης καυσίμων. Πάμε να τα πάρουμε ένα ένα:


Οδηγούμε ήρεμα και σταθερά

Η νευρικότητα στο τιμόνι δεν οδήγησε πουθενά, η ήρεμη και σταθερή οδήγηση είναι σημαντική πρώτα πρώτα για λόγους ασφάλειας. Η διατήρηση μιας σχετικά αργής και σταθερής ταχύτητας θα μας βοηθήσει επίσης να ενισχύσουμε την οικονομία καυσίμου του αυτοκινήτου μας. Από την άλλη οι απότομες επιταχύνσεις και τα περίσσεια φρεναρίσματα  , θα αυξήσουν δραματικά την κατανάλωση καυσίμου. Οδηγώντας με σταθερό ρυθμό, είμαστε πιο ασφαλείς και εξοικονομούμε χρήματα.



Διατηρούμε πάντα τα λάστιχα μας φουσκωμένα

Όλα είναι μια συνήθεια, έτσι είναι και ο μηνιαίος έλεγχος προβλεπόμενης πίεσης αέρα. Η οδήγηση με όχι τόσο φουσκωμένα λάστιχα είναι κύριος λόγος αυξημένης κατανάλωσης καυσίμου, καθώς όταν τα ελαστικά έχουν χαμηλή πίεση, αυξάνεται η αντίσταση του αέρα. 


Δεν υπερφορτώνουμε το πορτμπαγκάζ

Η οδήγηση με περισσότερο από το επιτρεπόμενο βάρος ανάλογα κάθε αυτοκινήτου εκτός ότι προκαλεί φθορές στο αυτοκίνητο αυξάνει κατακόρυφα την κατανάλωση. Επίσης η κατανάλωση καυσίμου ανά 100 χιλιόμετρα αυξάνεται κατά το ήμισυ για κάθε 100 κιλά έξτρα βάρους.


Προγραμματίζουμε από πριν τις διαδρομές μας

Πολλές φορές τυχαίνει να οδηγούμε προς μια διαδρομή την οποία δε γνωρίζουμε καλά με αποτέλεσμα να χάνουμε χρόνο και καύσιμο καθώς ενδέχεται να πέσουμε σε μποτιλιάρισμα ή ακόμα και να βρεθούμε σε εντελώς λάθος δρόμο. Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα είναι μια και φυσικά δε θα μπορούσε να ναι άλλη από το σύστημα πλοήγησης GPS. Τα περισσότερα συστήματα πλοήγησης πλέον, λαμβάνουν υπόψη την κίνηση στους δρόμους και προτείνουν βέλτιστες διαδρομές ξεκουράζοντας τόσο εσάς όσο και τον κινητήρα σας.



Αποφεύγουμε το πολύωρο ρελαντί

Το υπερβολικό ρελαντί οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση καυσίμου. Φανταστείτε πως για κάθε 10 λεπτά που βρισκόμαστε σταματημένοι σε φανάρι ή παρκαρισμένοι και με τη μηχανή ανοιχτή καίμε περίπου μισό λίτρο. Επομένως η λύση για εξοικονόμηση καυσίμου στη προκειμένη περίπτωση είναι είτε σβήνοντας τη μηχανή όσο είστε σταματημένοι και ξαναβάζοντας μπρος όταν είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε, είτε αν έχουμε αυτοκίνητο που υποστηρίζει την τεχνολογία start-stop.



Τηρούμε ευλαβικά τα service

Η συντήρηση του αυτοκίνητου μας συνδέεται άμεσα με την κατανάλωση καυσίμου. Αν τα service γίνονται στην ώρα τους δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα. Όταν ο κινητήρας είναι σωστά ρυθμισμένος καταναλώνει λιγότερο καύσιμο και όταν η αλλαγή φίλτρων τηρείται στα service τότε ο κινητήρας λειτουργεί καλύτερα, με αποτέλεσμα να αποδίδει ομαλότερη κατανάλωση.


Παρακολουθούμε τακτικά τη μέση κατανάλωση του αυτοκινήτου μας

Πολλά νέα μοντέλα διαθέτουν υπολογιστή ταξιδιού ο οποίος καταγράφει και υπολογίζει τιμές όπως η απόσταση, η κατανάλωση καυσίμου και η μέση ταχύτητα κατά την οδήγηση. Αυτό μας βοηθάει αν ρίχνουμε καμιά ματιά που και που, να υπολογίζουμε την μέση κατανάλωση του αυτοκινήτου μας και έτσι οδηγούμε πιο οικονομικά.
 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις