Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Πως επιλέγουμε το κατάλληλο συνεργείο?

Διαβάστηκε από 23258 αναγνώστες - 28/9/2020

Η τεχνογνωσία ενός συνεργείου, ο σύγχρονος εξοπλισμός και το ανταγωνιστικό πακέτο των υπηρεσιών που παρέχει, το καθιστά ως το κατάλληλο μέρος για τη συντήρηση του αυτοκινήτου σας.

Η εύρυθμη λειτουργία του αυτοκινήτου μας, εκτός από βασικό παράγοντα μακροζωίας αποτελεί και ζήτημα ευθύνης αφού σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια μας. Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή επιλογή ενός συνεργείου που θα αναλάβει υπεύθυνα και αξιόπιστα τη συντήρηση του οχήματος μας. 
 
Tips για την επιλογή σωστού συνεργείου
Αρχικά, ρίξε μια ματιά στον χώρο που στεγάζεται το συνεργείο. Η καθαριότητα και η τάξη είναι μια ένδειξη του τρόπου που λειτουργεί. Ένα καλό συνεργείο είναι κατασκευασμένο βάσει αυστηρών προδιαγραφών ασφάλειας και χωροταξίας, όπως αυτές ορίζονται από την άδεια λειτουργίας. Μια πρώτη επαφή με το προσωπικό είναι αρκετή για να καταλάβεις το πάθος, την όρεξη για δουλειά και ίσως τις γνώσεις ενός μηχανικού.
 
Διάβασε κριτικές στο internet για το συνεργείο που σκοπεύεις να επισκεφθείς,  εκείνους που το έχουν δοκιμάσει στο παρελθόν. Κάνε μια επίσκεψη στο συνεργείο και μίλησε σε κάποιον από τους μηχανικούς ώστε να πάρεις μια γεύση του ενθουσιασμού και των γνώσεων του προσωπικού εκεί, καθώς και του επιπέδου των υπηρεσιών. Για τα συνεργεία που σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις, διάβασε επίσης κριτικές από πελάτες, τις οποίες μπορείς συνήθως να βρεις στο διαδίκτυο. Η φήμη είναι πολύ σημαντική και είναι συχνά καλύτερο να πληρώσεις κάτι παραπάνω για να πας το αυτοκίνητό σου σε ένα συνεργείο με αποδεδειγμένα καλή φήμη.



Ένα σωστό συνεργείο χρησιμοποιεί επώνυμα ανταλλακτικά. Αυτά είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής, οπότε η αποτελεσματικότητά τους είναι αδιαμφισβήτητη. Επίσης, είναι απολύτως συμβατά με το αυτοκίνητο και δεν χρειάζονται τροποποιήσεις ή πατέντες για να τοποθετηθούν. Το σωστό συνεργείο σε ενημερώνει από την αρχή για το κόστος των ανταλλακτικών και των εργασιών για να έχεις ξεκάθαρη εικόνα. Απαντήσεις του τύπου «ξεκινάμε και θα σε ενημερώσω για ότι βγάλει στην πορεία» είναι λίγο ύποπτες.
 
Γιατί επιλέγω τους ειδικούς?
Τα εξειδικευμένα συνεργεία έχουν εξελιχθεί σε σύγχρονες επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν με όρους αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι ανταγωνιστικά και να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στην καλύτερη δυνατή τιμή. Με τιμές – προσφορές που αφαιρούν κάθε δικαιολογία αναβολής του απαραίτητου ελέγχου, τα εξειδικευμένα συνεργεία μπορούν να φροντίσουν για την ολοκληρωμένη συντήρηση του αυτοκινήτου σας. Είναι γεγονός πως όλοι προσπαθούμε να κόψουμε έξοδα από παντού. Ακόμη και από το αυτοκίνητο.

Για παράδειγμα, κινούμαστε λιγότερο, σύμφωνα με τους κανόνες οικονομικής οδήγησης και όταν έρθει η ώρα του service κάποιοι προτιμούν τα OEM, ιμιτασιόν ή τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά. Αλλοι, μάλιστα, καθυστερούν τα διαστήματα των service, κάτι που επηρεάζει την ασφάλεια στο δρόμο, ενώ ως προς το συνεργείο που επιλέγεται, πέρα από τα εξουσιοδοτημένα, άνθιση έχουν αρχίσει να γνωρίζουν και τα εξειδικευμένα συνεργεία. Σε κάθε περίπτωση ένα πράγμα είναι το σημαντικότερο. Όποια λύση και αν επιλέξετε για να μειώσετε το κόστος συντήρησης του αυτοκινήτου, δεν πρέπει να κάνετε εκπτώσεις στην οδική ασφάλεια, αφού η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανεκτίμητη.


 
Τι να πρέπει να προσέξεις πριν καταλήξεις?
Πριν επιλέξεις ανάμεσα σε κάποιο συνεργείο, καλό θα ήταν να κάνεις μια έρευνα αγοράς. Όπως είπαμε και λίγο πιο πάνω τσεκάρουμε τους χώρους του συνεργείου, το φόρτο εργασίας, τις γνώσεις των μηχανικών, την ταχύτητα και δυνατότητα εύρεσης ανταλλακτικών και την εξυπηρέτηση πελατών. Η προβολή αρκετών επαγγελματιών του κλάδου σε ειδικά μέσα μπορεί να σου δώσει μία πρώτη καλή εικόνα ακόμη και αν δεν έχεις επισκεφθεί δια ζώσης τις εγκαταστάσεις του. Επίσης αρκετά club αυτοκίνησης, ανεβάζουν συζητήσεις ως προς όλα τα χαρακτηριστικά των συνεργείων σε σχετικά forums στο internet. Πολλά από αυτά τα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν με μια απλή σας επίσκεψη στο συνεργείο. Τέλος, δεν θα πρέπει να παραμελείς, αφήνοντας εκτός επισκευής ή αλλαγής, σημαντικούς τομείς της οδικής σας ασφάλειας. Τα συστήματα φρένων, οι αλλαγές λαδιών, ελαστικών, τα ψαλίδια και οι αναρτήσεις σας, είναι ζωτικά στοιχεία του οχήματος σας και παίζουν καίριο ρόλο στην οδική σας ασφάλεια. 



Όσον αφορά το θέμα της εγγύησης, από την 1η Ιουλίου 2010, έχει τεθεί σε ισχύ Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία προβλέπει ότι ο καταναλωτής θα μπορεί να απευθύνεται σε εξειδικευμένα – ανεξάρτητα συνεργεία για εργασίες συντήρησης, χωρίς να χάνει το δικαίωμα της εγγύησης. Σκοπός αυτής της οδηγίας ήταν να μειωθεί το κόστος επισκευής και συντήρησης και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια Ευρωπαϊκή Οδηγία οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να παρέχουν σε ανεξάρτητα συνεργεία αυτοκινήτων όλες τις τεχνικές πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την επισκευή και τη συντήρηση τους. Αρα, πηγαίνοντας για service σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο, δεν χάνεις την εγγύηση, εφόσον βέβαια ακολουθήσεις τις εντολές του κατασκευαστή αναφορικά με τα διαστήματα των service, των εργασιών και των προδιαγραφών στα χρησιμοποιούμενα ανταλλακτικά.

Τι πλεονεκτήματα απολαμβάνω με το service στο συνεργείο?
Η επίσκεψη σε κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου έχει οφέλη που μπορεί να μην τα έχεις καν φανταστεί. Τόσο οικονομικά, όσο και για την ίδια σου την ζωή, αφού ένα σωστό και πλήρες service δεν βάζει σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια. Πιο αναλυτικά, τα οφέλη από το service στο συνεργείο είναι πολλά. Για παράδειγμα, ένα ενημερωμένο βιβλίο συντήρησης είναι το καλύτερο χαρτί στην πώληση του αυτοκινήτου σου όταν έρθει η στιγμή να περάσει σε δεύτερο χέρι. Είναι αυτό που θα κρατήσει την τιμή του πιο ψηλά από κάθε είδος επιπλέον εξοπλισμού που μπορεί να έχεις πληρώσει για να έχει το αυτοκίνητό σου. Το βιβλίο συντήρησης είναι το πρώτο πράγμα που ζητάνε οι αγοραστές μεταχειρισμένου, και όχι άδικα αφού σε αυτό φαίνεται όλο το ιστορικό συντήρησης και άρα η μεταχείριση που είχε από τον πρώτο ιδιοκτήτη του. Αν στο βιβλίο συντήρησης δεν φαίνεται πουθενά ότι έχουν αλλαχτεί τα τακάκια, ή ο συμπλέκτης και τα αμορτισέρ τι θα υποθέσει ο υποψήφιος αγοραστής? 



Φυσικά, ακόμη και στην περίπτωση που δεν σας ενδιαφέρει η μεταπώληση του οχήματός σου, η επιλογή ενός εξειδικευμένου συνεργείου έχει επιπλέον προτερήματα. Πρώτα από όλα χρησιμοποιούνται γνήσια ανταλλακτικά ή aftermarket ανταλλακτικά τα οποία είναι φτιαγμένα και «υπογεγραμμένα» από τον κατασκευαστή και τα οποία θα «κουμπώσουν» όπως πρέπει στο αυτοκίνητό σου. Ανταλλακτικά δηλαδή, που έχουν εξελιχθεί από τους τεχνικούς που εξέλιξαν το ίδιο το αυτοκίνητό σου. Ανταλλακτικά που πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Ανταλλακτικά που συνοδεύονται από επίσημη εγγύηση. Τέλος, η επισκευή ενός οχήματος σε εξειδικευμένο συνεργείο γίνεται από τεχνίτες που έχουν μεγάλη εμπειρία, όπου από τα χέρια των μαστόρων έχει περάσει πληθώρα μοντέλων. 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις