Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
7 φωτογραφίες »

Συμβουλές συντήρησης κινητήρα για τις κρύες μέρες του χειμώνα

25/11/2020

Οι ψυχρές καιρικές συνθήκες είναι βασικός παράγοντας πρόκλησης προβλημάτων στο αυτοκίνητο σας. Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές σχετικά με την πρόληψη πιθανών βλαβών του οχήματός σας κατά τις κρύες μέρες του χρόνου.

Είτε ζείτε στην Αθήνα, είτε στη Θεσσαλονίκη, αν ο χειμώνας πλησιάζει είναι γνωστό ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο κινητήρα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Αρχικά οι μπαταρίες αυτοκινήτων έχουν πρόβλημα να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα σε πιο ψυχρό καιρό. Το λάδι μέσα στο αυτοκίνητό σας θα γίνει επίσης πιο παχύρευστο και εάν οι σωλήνες παροχής καυσίμου έχουν νερό μέσα τους, μπορεί να σχηματιστεί πάγος και να εμποδίσει τη σωστή ροή του καυσίμου. 

 
Ελέγξτε την μπαταρία
 
Ένας από τους βασικότερους λόγους βλάβης που μπορεί να υποστεί κατά την εκκίνηση του αυτοκινήτου σας την περίοδο των ψυχρότερων ημερών είναι η αποφορτισμένη μπαταρία. Βεβαιωθείτε ότι η μπαταρία σας είναι σε καλή κατάσταση και διαθέτει αρκετούς ενισχυτές ψυχρής εκκίνησης. Διατηρώντας την μπαταρία του αυτοκινήτου σας ζεστή, μπορεί να εξασφαλίσετε πολύ περισσότερη ισχύ στον κινητήρα σας. Ελέγξτε τα καλώδια και τους σφιγκτήρες της μπαταρίας για φθορά ή διάβρωση. Εάν υπάρχει μια λευκού χρώματος σκόνη γύρω από τους σφιγκτήρες, αυτό είναι διάβρωση από το οξύ της μπαταρίας. Επίσης η μπαταρία σας περιέχει έναν υγρό ηλεκτρολύτη, ο οποίος μπορεί να εξατμιστεί και να χυθεί, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχει αρκετή ποσότητα εσωτερικά. Οι περισσότερες μπαταρίες έχουν καπάκια στην κορυφή και μπορείτε να ελέγξετε το επίπεδο αφαιρώντας τα καπάκια. Εάν είναι χαμηλή, γεμίστε τις οπές με αποσταγμένο νερό. Επιπρόσθετα, το προσδόκιμο ζωής μιας μπαταρίας είναι μεταξύ 3 με 5 χρόνων.


 
Κρατήστε το αυτοκίνητο σας προστατευμένο
 
Κρατήστε το αυτοκίνητό σας προστατευμένο σε γκαράζ. Εάν δεν έχετε γκαράζ, η στάθμευση κάτω από ένα δέντρο ή δίπλα σε ένα κτίριο μπορεί να παρέχει ένα μέτρο προστασίας.


 
Κρατήστε το λάδι σε ροή
 
Σε κρύες περιόδους, το λάδι πυκνώνει και δεν ρέει γρήγορα σε ζωτικά μέρη του κινητήρα που χρειάζονται λίπανση. Ένα χαμηλής πυκνότητας, χειμερινό λάδι ρέει ευκολότερα σε κρύες καιρικές συνθήκες και αυξάνει την οικονομία καυσίμου. Ελέγξτε το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας για να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το σωστό λάδι κινητήρα. Η χρήση του σωστού λαδιού διασφαλίζει ότι θα ρέει ελεύθερα σε όλα τα κρίσιμα μέρη του κινητήρα σας. Οι περισσότεροι τύποι λαδιών ταυτίζονται με δύο αριθμούς, όπως 10W-40 ή 5W-20. Το 10W χρησιμοποιείται συνήθως σε ψυχρότερες θερμοκρασίες.

 
Κρατήστε το νερό απέξω

Χρησιμοποιήστε απορροφητικό νερού γραμμής καυσίμου. Το απορροφητικό νερού, επίσης γνωστό ως dry fuel, είναι μια χημική ουσία που εμποδίσει την ψύξη των γραμμών. Εάν η γραμμή καυσίμου σας παγώσει, το αυτοκίνητό σας δεν θα μπορεί να ξεκινήσει έως ότου ξεπαγώσει. Η τοποθέτηση πρόσθετου ξηρού αερίου στη δεξαμενή καυσίμου βοηθά στην απομάκρυνση του νερού από τη βενζίνη για να αποφευχθεί η ψύξη των γραμμών καυσίμου.


 
Προθερμάνετε σωστά τον κινητήρα
 
Έχουμε πάντα ως γνώμονα πως η σωστή προθέρμανση στα σύγχρονα αυτοκίνητα γίνεται με το αυτοκίνητο εν κινήσει. Αντίστοιχα τα παλαιότερα μοντέλα χρειάζονται λίγα λεπτά με τη μηχανή στο ρελαντί ώστε να αποδώσει χωρίς προβλήματα ο κινητήρας. Για να πετύχουμε σωστή προθέρμανση του κινητήρα ξεκινούμε ομαλά αποφεύγοντας περιττά  μαρσαρίσματα, κινούμαστε χαμηλόστροφα με σταθερή ταχύτητα και χωρίς απότομες και νευρικές επιταχύνσεις.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις