Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Ο Gurney ήταν αυτός που άνοιξε σαμπάνια και καθιέρωσε τον πανηγυρισμό αυτό μέχρι και τις μέρες μας.

Η ομάδα του σταμάτησε από την F1 το 1968 λόγω έλλειψης χρημάτων.

Aπεβίωσε ο Dan Gurney

15/1/2018

O Dan Gurney, ένας από τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν τον μηχανοκίνητο αθλητισμό στην μορφή που τον ξέρουμε σήμερα, πέθανε στην ηλικία των 86 ετών. Διαβάστε τι κατάφερε στην μεγάλη καριέρα του.

O Gurney θεωρείται ο δεύτερος πιο επιτυχημένος Αμερικάνος οδηγός πίσω από τον Mario Αndretti και παρά το γεγονός ότι νίκησε σε μόνο 4 grand prix, θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους οδηγούς όλων των εποχών δίπλα σε ονόματα όπως του Jim Clark, Graham Hill και John Surtees.
H καριέρα του στην F1 ξεκίνησε με την Ferrari το 1959 αλλά στη συνέχεια μετακόμισε στην Porsche όπου το 1962 πήρε την πρώτη νίκη για αυτόν αλλά και για την Porsche. Στη συνέχεια, ακολούθησε το παράδειγμα του Jack Brabham και έφτιαξε την δική του ομάδα. Το 1967 νίκησε με τον AJ Foyt στο Le Mans ενώ λίγο αργότερα νίκησε στο Spa-Francorchamps με το δικό του αυτοκίνητο Eagle.

Σε εκείνο τον αγώνα του Le Mans, o Gurney ήταν αυτός που άνοιξε μια σαμπάνια για την νίκη του και καθιέρωσε τον πανηγυρισμό αυτό μέχρι και τις μέρες μας.

Η ομάδα του σταμάτησε από την F1 το 1968 λόγω έλλειψης χρημάτων με τον ίδιο να μετακομίζει στην ΜcLaren πριν αποσυρθεί από το άθλημα όταν ο Bruce McLaren πέθανε λόγω ατυχήματος.

Μακριά από την F1, o Gurney σημείωσε πολλές επιτυχίες στο Indy 500, το Nascar και σε άλλα πρωταθλήματα με 51 νίκες και 47 podium σε 312 συμμετοχές. Μάλιστα, στα Indy εφηύρε το επονομαζόμενο «πτερύγιο Gurney»  που του προσέφερε περισσότερη κάθετη δύναμη και από τότε διαδόθηκε στην πλειοψηφία των μηχανοκίνητων αγώνων.

Η ομάδα του στα Indy κέρδισε τρεις φορές, πριν αποσυρθεί την δεκαετία του 1980 και επιστρέψει την επόμενη δεκαετία.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις