Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
205 GTI: Το πρώτο hot hatch της Peugeot
8 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

205 GTI: Το πρώτο hot hatch της Peugeot

14/8/2022

Η Peugeot έχει μία σχέση αγάπης με τα hot hatchbacks. Η αρχή έγινε το 1984, με το θρυλικό 205 GTI. Κάνουμε αναδρομή στην ιστορία του πολεμικού Λέοντα, που έστρωσε το δρόμο για το μέλλον.

Τα καυτά μικρά μοντέλα της Peugeot έχουν γραφτεί στα βιβλία της ιστορίας, και είναι ορισμένα από τα πιο εμβληματικά αυτοκίνητα της κατηγορίας που ονομάζεται hot hatch και αποτελείται από γρήγορα πυραυλάκια, που βασίζονται σε αυτοκίνητα πόλης.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Η πρώτη απόπειρα της Peugeot να δημιουργήσει ένα τέτοιο όχημα αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη, αφού το 205 GTI αγαπήθηκε άμεσα, πέρασε στη σφαίρα του θρύλου και θεωρείται ένα από τα καλύτερα hot hatchbacks των εποχών.

Η ιστορία του Peugeot 205 ξεκίνησε το 1983, όταν η εταιρεία παρουσίασε τον διάδοχο του 104. Μέχρι τότε, η μάρκα με σήμα το Λιοντάρι θεωρούταν η πιο «συντηρητική» από τις 3 γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες, αφού ήταν γνωστή για τα μεγάλα sedan της. Το μοντέρνο hatchback σημείωσε από την αρχή μεγάλη επιτυχία. Ο σχεδιασμός του, παρόλο που αποδίδεται στον Pininfarina, ήταν στην πραγματικότητα έργο της ίδιας της Peugeot, με επικεφαλής τον Gérard Welter. Ο φημισμένος Ιταλός σχεδιαστής ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία της cabrio έκδοσης.



Ο Welter, εργαζόταν στην Peugeot από την ηλικία των 18 ετών, και ήταν 41 όταν κυκλοφόρησε το 205. Το hobby του, ήταν οι αγώνες αυτοκινήτων, αφού παράλληλα είχε τη δική του αγωνιστική ομάδα. Δεν είναι διόλου παράξενο λοιπόν, που την αμέσως επόμενη χρονιά, η Peugeot δημιούργησε μία γρήγορη έκδοση του νέου, μικρού μοντέλου, που έφερε τα 3 θρυλικά γράμματα: GTI.

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε