Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
5 φωτογραφίες »

Αudi e-tron: Σε ποια χώρα βγήκε πρώτο σε πωλήσεις;

14/1/2021

Τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα κερδίζουν συνεχώς μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει, όμως, μία χώρα στην οποία το Audi e-tron κατάφερε να γίνει το απόλυτο «best-seller», ξεπερνώντας κάθε άλλο αυτοκίνητο, ηλεκτρικό και μη, με συνολικές πωλήσεις 9.227 μονάδων.

Η στροφή στην ηλεκτροκίνηση γίνεται όλο και πιο έντονη, με τη Νορβηγία να είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως στην οποία τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατάφεραν να περάσουν σε πωλήσεις τα συμβατικά τη χρονιά που μας πέρασε. Σε αυτή την αγορά, η Audi πέτυχε ένα μοναδικό επίτευγμα, με το αμιγώς ηλεκτρικό της e-tron να σκαρφαλώνει στην πρώτη θέση των συνολικών πωλήσεων.

Η αγορά της Νορβηγίας είναι ιδιαίτερα δυναμική παρά τα μόλις 5,4 εκατ. κατοίκους, με τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων τη χρονιά που μας πέρασε να φτάνουν τις 140.000. Από αυτά τα νέα αυτοκίνητα, τα σχεδόν 77.000 ήταν αμιγώς ηλεκτρικά και η Audi κατάφερε να πουλήσει 9.227 αντίτυπα του e-tron.  Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Νορβηγία το 2020 αποτέλεσαν το 54,3% των συνολικών ταξινομήσεων, ενώ το 2019 αντιπροσώπευαν το 42,4% και μία δεκαετία πριν, μόλις το 1%! Αξίζει να αναφερθεί ότι τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα, που το 2011 αποτελούσαν το 75,7% των συνολικών πωλήσεων, το 2020 περιορίστηκαν μόλις στο 8,6%.



Οι πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Νορβηγία αυξάνονται συνεχώς τους τελευταίους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον προηγούμενο μήνα, τελευταίο του 2020, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανήλθαν στο 66,7% της συνολικής αγοράς, κορυφαία επίδοση των τελευταίων χρόνων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις για τη νορβηγική αγορά αυτοκινήτου, οι πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο και αναμένεται να αποτελέσουν περισσότερο από το 65% της αγοράς, το 2021.

Η Νορβηγία, που ας σημειωθεί είναι μία πετρελαιοπαραγωγός χώρα, φιλοδοξεί μέχρι το 2025 να γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα σταματήσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, με την αγορά αυτοκινήτου να μετασχηματίζεται μέχρι τότε σε αποκλειστικά ηλεκτρικών οχημάτων. Για τον λόγο αυτό, τα ηλεκτρικά οχήματα στη Νορβηγία απολαμβάνουν γενναίων φορολογικών απαλλαγών, ενώ πλέον, με τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης να είναι τόσο ισχυρή, σταδιακά αποσύρονται κίνητρα που είχαν θεσπιστεί ειδικά για τη διάδοση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως η απαλλαγή από την πληρωμή διοδίων στους αυτοκινητόδρομους ή η δωρεάν στάθμευση σε θέσεις που κανονικά είναι επί πληρωμή. 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις