Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Αυτά είναι τα «εκνευριστικά» λάθη στον αυτοκινητόδρομο

15/1/2020

Όλοι οδηγούμε συχνά σε αυτοκινητόδρομους είτε πρόκειται για μια εκδρομή είτε για τις μεγάλες οδούς της πόλης. Πόσοι όμως ξέρουμε να αποφεύγουμε τα λάθη σε αυτούς?

Οι μεγάλες ταχύτητες, οι μακρινές αποστάσεις η ΛΕΑ και οι πολλές λωρίδες κάνουν τους αυτοκινητόδρομους να ξεχωρίζουν και να δίνουν μια αίσθηση ελευθερίας και σιγουριάς στους οδηγούς. Όλο αυτό όμως πρέπει να γίνεται με την απόλυτη προσοχή καθώς υπάρχουν λάθη που μπορεί να περιπλέξουν την κατάσταση.

Είμαι στη σωστή λωρίδα;
Είσαι στον αυτοκινητόδρομο, μόνος σου, κινείσαι με την επιτρεπόμενη ταχύτητα και έχεις να «διαλέξεις» ανάμεσα σε 3 λωρίδες σε ποιαν πρέπει να κινηθείς; Μα φυσικά στην δεξιά, για όσο δεν χρειάζεται να προσπεράσεις κάποιον.  Η απάντηση ενώ είναι απολύτως απλή εφαρμόζεται δυστυχώς από πολύ λίγους. Οι πλείστοι οδηγοί επιλέγουν τη μεσαία λωρίδα για την κίνησή τους θεωρώντας πως η δεξιά είναι μόνο για τα πολύ αργά οχήματα ενώ σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε και οχήματα που απλά κινούνται στην αριστερή λωρίδα χωρίς να προσπερνάνε οχήματα στις δύο δεξιότερές τους λωρίδες.

Ακολουθώ τα όρια ταχύτητας;
Στρογγυλή πινακίδα, κόκκινο περίγραμμα, μαύρος αριθμός και λευκό φόντο. Όλοι ξέρουμε τι είναι... Πόσοι όμως την ακολουθούμε; Τα όρια ταχύτητας δεν βρίσκονται τυχαία στους δρόμους. Αντίθετα έχουν πολύ σοβαρό λόγο ύπαρξης και αυτός δεν είναι άλλος από την ασφάλεια τη δική μας και των υπολοίπων οδηγών. Η υπερβολική ταχύτητα έχει αποτελέσει πολλές φορές αιτία τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων. 

Η Λ.Ε.Α είναι μόνο για έκτακτη ανάγκη
Όσο σημαντικό κι αν είναι για σας να φτάσετε χωρίς καθυστέρηση στον προορισμό σας είναι ακόμα σημαντικότερο να φτάσει στον προορισμό του ένα ασθενοφόρο, ένα πυροσβεστικό όχημα ή ένα περιπολικό. Πιο πρόσφατο και τραγικό παράδειγμα λανθασμένης χρήσης της Λ.Ε.Α είναι φυσικά οι εικόνες που κυκλοφόρησαν κατά τις ώρες των φονικών πυρκαγιών της Αττικής. Μπορεί λοιπόν να φτάσετε με μεγαλύτερη καθυστέρηση στον προορισμό σας αλλά σίγουρα δεν θα κινδυνέψει κάποιος εξαιτίας σας.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις