Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
3 φωτογραφίες »

Έρχονται τίτλοι τέλους για τους θερμικούς κινητήρες της Fiat

7/6/2021

Στροφή στην οικολογία! Η Fiat θα καταργήσει τους συμβατικούς κινητήρες και από το 2030 θα διαθέτει αποκλειστικά ηλεκτρικά μοντέλα, ακολουθώντας τη στρατηγική και άλλων εταιρειών. Θα «πεθάνουν» τόσο εύκολα τα θερμικά μοτέρ;

Η Fiat ανακοίνωσε πως μέχρι το 2030 θα έχει σταματήσει να παράγει θερμικούς κινητήρες και θα έχει δημιουργήσει μία αμιγώς ηλεκτρική γκάμα μοντέλων, ακολουθώντας την στρατηγική και άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών. Η κατάργηση των συμβατικών μοτέρ της ιταλικής εταιρείας θα γίνει σταδιακά και θα ξεκινήσει το 2025.

Προπομπός αυτής της κίνησης ήταν η απόφαση της διάθεσης του νέου 500 αποκλειστικά με ηλεκτρικό κινητήρα, αρκετά πριν την πανδημία. Όπως ανέφερε ο CEO της Fiat, Oliver Francois, «η απόφαση να κυκλοφορήσει το νέο 500 μόνο ως ηλεκτρικό είχε ληφθεί πριν τον Covid-19. Ακόμα και τότε, είχαμε επίγνωση πως ο κόσμος δεν μπορούσε να δεχθεί άλλους «συμβιβασμούς». Στην πραγματικότητα, το lockdown ήταν η τελευταία από τις προειδοποιήσεις που λάβαμε».

Παράλληλα, η εταιρεία έχει σκοπό να κάνει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο προσιτά. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, εξελίσσει περαιτέρω την τεχνολογία των μπαταριών και την υποδομή φόρτισης. Θεωρητικά, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα EV οχήματα να κοστίζουν το ίδιο με τα αντίστοιχα μοντέλα με θερμικούς κινητήρες, και παράλληλα να έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο γρήγορης φόρτισης, το οποίο θα είναι εύκολα προσβάσιμο, ανεξαρτήτως περιοχής. Η Fiat δείχνει πεπεισμένη πως θα πετύχει αυτό το δύσκολο έργο.



Εκτός από τη στροφή προς τους ηλεκτρικούς κινητήρες, η ιταλική εταιρεία θα κάνει άλλη μία «πράσινη» κίνηση: Θα μετατρέψει την οροφή του θρυλικού εργοστασίου στην περιοχή Lingotto του Τορίνο στον μεγαλύτερο κρεμαστό κήπο της Ευρώπης. Το εργοστάσιο, που ξεκίνησε να χτίζεται το 1916 και εγκαινιάστηκε το 1923, διέθετε μία πίστα δοκιμών στην ταράτσα, η οποία έχει διατηρηθεί έως σήμερα και θεωρείται μνημείο της αυτοκινητικής κουλτούρας.

Η πίστα, και ένα κομμάτι της μηχανοκίνητης ιστορίας, θα δώσει τη θέση της σε πάνω από 28.000 φυτά. Με αυτή την πράξη, η Fiat θεωρεί πως θα κάνει την πόλη πιο όμορφη, ενώ παράλληλα τα φυτά θα απορροφούν ρύπους, θα συντελέσουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και της θερμότητας του αστικού περιβάλλοντος, ενώ θα αυξήσουν την βιοποικιλότητα των ζωντανών ειδών.  
 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις