Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Έτσι θα το πείσεις να κάτσει στο παιδικό κάθισμα

17/4/2018

Μερικοί γονείς είναι τυχεροί και τα παιδιά τους, μόλις καθίσουν στο παιδικό κάθισμα κοιμούνται. Μερικοί όμως πριν από κάθε μετακίνηση προετοιμάζονται για μάχη, κλάματα και ζαβολιές με σκοπό να πείσουν τα παιδιά να καθίσουν. Σας παρουσιάζουμε 5 τρόπους για να τα…ξεγελάσετε.

Είτε πρόκειται για μετακίνηση λίγων μέτρων, είτε για πολύωρο ταξίδι, κανένα παιδί κάτω από 12 ετών δεν πρέπει να κάθεται σε οποιαδήποτε θέση, πέρα από το δικό του παιδικό καθισματάκι. Φυσικά για τους ενήλικες αυτό είναι κάτι αυτονόητο μιας και γνωρίζουν τους κινδύνους της οδήγησης. Οι μικροί μας φίλοι όμως, χαρούμενοι και ευτυχισμένοι στην άγνοια τους, αντιμετωπίζουν το κάθισμα σας τιμωρία ή βασανιστήριο. Και εκεί έρχονται τα κλάματα, οι φωνές και αντίσταση με χαρακτηριστικό ζήλο, ώστε να αποφευχθεί το δέσιμο. Για να μην μεταφράζεται κάθε βόλτα σε γκρίνια, σας παρουσιάζουμε 5 τρόπους που θα πείσουν και το πιο άτακτο παιδί να καθίσει φρόνιμα και να απολαύσει μία υπέροχη βόλτα.  Και εσείς την ησυχία σας.

1. Προκαλέστε το να καθίσει μόνο του
Μία πρόταση η οποία, όσο και να ακουστεί περίεργη, τυχαίνει να λειτουργεί πιο συχνά από όσο φαντάζεστε, είναι η θεμιτή πρόκληση. Χρησιμοποιήστε φράσεις που θα το προκαλέσουν να αποδείξει ότι έχει μεγαλώσει αρκετά και θα καθίσει στο κάθισμα επειδή εκείνο μπορεί και όχι επειδή του το επιβάλλεται. «Για να δούμε εάν είσαι αρκετά μεγάλος» ή «Δείξε μου πως γίνεται μιας και είσαι μεγάλο παιδί» είναι φράσεις που μπορεί και να σας ξελασπώσουν βάζοντας το παιδί στη λογική πως θέλει και το ίδιο να καθίσει.

2. Δωροδοκήστε το
Μπορεί να ακούγεται κλισέ, μα δεν είναι. Υποσχεθείτε του πως εάν καθίσει φρόνιμα και ήσυχα στο κάθισμα του θα του κάνετε κάποιο δώρο, ή κάποιο παγωτό ή οτιδήποτε του αρέσει. Φυσικά δεν χρειάζεται να το κάνετε πράξη μετά, μα θα λειτουργήσει μερικές φορές. Η αλήθεια είναι πως τις πρώτες φορές πραγματοποιήστε το για να δει και το ίδιο ότι η ησυχία του ανταμείβεται και σταδιακά αλλάξτε στρατηγική μιας και κανένα παιδί δεν είναι χαζό.

3. Φίλος αυτοκινήτου
Μπορείτε να έχετε κάποιο αρκουδάκι, κάποιο παιχνίδι που θα κάνει φίλο το παιδί σας, το οποίο θα ζει αποκλειστικά στο αυτοκίνητο. Δίνοντας του την ευκαιρία να παίξει μαζί του μόνο κατά τη διάρκεια ταξιδιών με το αυτοκίνητο, σίγουρα θα ανυπομονεί. Να του το δίνετε μονάχα και εφόσον έχει κάτσει στο παιδικό καθισμάτακι, έχει δεθεί και είναι ήσυχο. Ακόμη μπορείτε να έχετε κάποια playlist με τραγούδια που του αρέσουν και θα παίζουν μόνο εάν κάθεται ήσυχο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Εάν καταφέρετε να συνδυάσετε όμορφες εικόνες και ήχους με το ταξίδι, η συμπεριφορά του παιδιού θα αλλάξει αστραπιαία.

4. Δουλειά από το σπίτι
Πολύ καλή και εγγυημένη λύση είναι να παίρνετε το παιδικό κάθισμα στο σπίτι, όπου ο μικρός μας φίλος θα μπορεί να παίζει, να εξοικειωθεί ακόμα και να προσδένει δικά του αρκουδάκια. Έτσι θα συμφιλιωθεί και όταν έρθει η ώρα για επιβίβαση δεν θα το αντιμετωπίσει σαν αγγαρεία. Αφήστε το να πάρει μαζί και το πιθανό παιχνίδι που του αρέσει να δένει στην ειδική θέση, δώστε του λίγο χρόνο και θα δείτε σίγουρα αλλαγές.

5.Επίκκληση στο συναίσθημα
Εάν έχετε χρόνο και το κουράγιο, μπορείτε να του μιλήσετε και να του εξηγήσετε πως καταλαβαίνετε πως νιώθει.  Πείτε πως το κάνετε για το καλό του και για να είναι ασφαλές, ότι ξέρετε πως δεν του αρέσει αλλά είναι καθαρά από θέμα αγάπης. Αυτό τις πρώτες φορές μπορεί να μην μειώσει αισθητά τα κλάματα και τις φωνές, μα σε βάθος χρόνου θα έχει σπουδαία αποτελέσματα.  


Στατιστικά στοιχεία
Το εντυπωσιακό 83% των παιδιών που χρησιμοποιούν παιδικό κάθισμα, δεν παθαίνουν το παραμικρό σε περίπτωση ατυχήματος. Τα στοιχεία από την έρευνα του Μετσόβιου πολυτεχνείου δείχνουν πως στις ηλικίες 0 έως 2 ετών όλοι τοποθετούν τα νήπια τους σε ειδικά καθίσματα, με το πόσο να πέφτει στο 52% στις ηλικίες 3-8 ετών.
 
 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις