Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
7 φωτογραφίες »

Γνωρίζετε την πιο σπάνια BMW M3 e36;

24/5/2021

Για πολλούς είναι η πιο άσχημη BMW στην ιστορία της εταιρείας! Η μία και μοναδική BMW M3 e36 Compact κατασκευάστηκε δοκιμαστικά αλλά δεν πέρασε ποτέ στην παραγωγή. Καλά έκαναν οι Γερμανοί και δεν έδωσαν το «πράσινο φως»;

H BMW M3 είναι το δημοφιλέστερο μοντέλο στην ιστορία της βαυαρικής εταιρείας και έχει προσφερθεί σε όλες της τις γενιές σε εκδόσεις αμαξώματος coupe, sedan, αλλά και Convertible. Υπάρχει όμως και ακόμα μία έκδοση αμαξώματος για την γενιά e36, η οποία ωστόσο δεν πέρασε ποτέ στην παραγωγή. Ονομάζεται M3 Compact E36 και δημιουργήθηκε σε μόλις ένα αντίτυπο, αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες!

Οι «Compact» εκδόσεις δεν είναι κάτι το άγνωστο, αφού τέτοιο αμάξωμα έχουμε δει στις απλές εκδόσεις των e36 και e46. Μάλιστα, από μία μεγάλη μερίδα των οπαδών της εταιρείας, τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα θεωρούνται τα πιο άσχημα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Από άλλους, όμως, ενδεχομένως η BMW M3 Compact να θεωρηθεί ως ο πρόγονος των BMW Σειρά 1 M Coupe και η BMW M2.



Το εικονιζόμενο μοντέλο κατασκευάστηκε το 1996 και εξωτερικά δανειζόταν πολλά στοιχεία από το coupe μοντέλο, όπως για παράδειγμα το bodykit, τις ζάντες αλουμινίου και ασφαλώς τον κινητήρα. Και σε αυτή την περίπτωση, κάτω από το καπό βρίσκεται ο γνωστός εξακύλινδρος κινητήρας με κωδική ονομασία S50B32, του οποίου η χωρητικότητα αγγίζει τα 3,2 λτ. και η ισχύς τους 321 ίππους.



Όσον αφορά στο αμάξωμα, η μία και μοναδική BMW M3 Compact ήταν κατά 23 εκατοστά μικρότερη από την coupe, με θετικό αντίκτυπο και στο βάρος που ήταν μειωμένο κατά 150 κιλά. Βέβαια, αυτή η διαφορά προέκυψε και από την επιλογή των μηχανικών της βαυαρικής φίρμας να τοποθετήσουν ελαφριά καθίσματα της Recaro και επενδύσεις alcantara.

Το αν θα είχε επιτυχία ένα αμάξωμα αυτού του είδους δεν το γνωρίζουμε. Το μόνο σίγουρο, βέβαια, είναι ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας γνήσιος πρόγονος της BMW M2 του σήμερα. 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις