Ποια ήταν η κοπέλα που έδωσε το όνομα της σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες αυτοκινήτου στον κόσμο, και πως τελικά επιλέχτηκε αυτό το όνομα, που πλέον γνωρίζει όλος ο κόσμος?
autoagora Team
Πλέον, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην γνωρίζει την Γερμανική βιομηχανία της Mercedes, αφού είναι ένα από τα μεγαλύτερα brand σε όλο τον πλανήτη. Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από την ονομασία της αυτοκινητοβιομηχανίας των premium Ευρωπαϊκών αυτοκινήτων?
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Κάρλ Μπενζ τελείωσε το πανεπιστήμιο και αποφάσισε να κατασκευάσει ένα όχημα που δεν θα είχε την ανάγκη αλόγων για να το κινήσουν, αλλά θα εφοδιαζόταν με έναν κινητήρα. Στο εργαστήριο του, έτρωγε μερόνυχτα μέχρι να καταφέρει να τελειοποιήσει τον δίχρονο κινητήρα που θα κινούσε το όχημα του. Μετά από πολλές προσπάθειες, το πρώτο μηχανοκίνητο όχημα του Μπενζ ήταν γεγονός, με το δίχρονο όχημα των 1.000 κυβικών να παίρνει το όνομα Benz Patent Motorwagen. Το πρώτο αυτοκινούμενο όχημα του Κάρλ πουλήθηκε το 1888. Η πορεία των πωλήσεων μαζί με τις εξαγωγές ήταν εξωπραγματική, αφού μέσα στα πρώτα 15 χρόνια, πουλήθηκαν πολλά περισσότερα από 10.000 οχήματα.
Τα χρόνια περνούσαν και η εταιρεία άρχισε να παίρνει διαστάσεις γίγαντα, αλλά η οικονομική κρίση του 1926, ανάγκασε τον Κάρλ να συνεργαστεί με τον Γκότλιμπ Νταίμλερ. Ο Ντάιμλερ είχε την δική του εταιρεία οχημάτων, όπου τα πιο γνωστά μοντέλα του είχαν το όνομα Mercedes. Τα μοντέλα αυτά είχαν κατασκευαστεί με αποκλειστική ονομασία για το επιχειρηματία Εμίλ Γέλινεκ. Ο Αυστριακός επιχειρηματίας παράγγειλε 36 αυτοκίνητα, με σκοπό να τα πουλήσει στην Ευρωπαϊκή αγορά, αλλά έθεσε όρο στον Ντάιμλερ τα αυτοκίνητα να έχουν το όνομα Mercedes, δηλαδή το όνομα της 3ης κόρης του. Έτσι λοιπόν, δημιουργήθηκε το πρώτο Mercedes το 1902, το Mercedes Simplex. Μέσω αυτής της περίεργης διαδρομής καταλήξαμε να έχουμε το τελικό πάντρεμα και να δημιουργηθεί το όνομα Mercedes-Benz.
Μερσέντες Γέλινεκ
Ο Εμίλ Γέλινεκ ήταν ένας μεγαλοαστός επιχειρηματίας που αγαπούσε τα αυτοκίνητα. Η Mερσέντες ήταν η 3η κόρη του, στην οποία έδειχνε μεγάλη αδυναμία και στην έκθεση αυτοκινήτων του Παρισιού το 1901 είχε τοποθετήσει μια μεγάλη φωτογραφία της, δίπλα από τα αυτοκίνητα. Το ξέσπασμα του Α Παγκοσμίου πολέμου κατέστρεψε οικονομικά τον Εμίλ, αφού κατηγορήθηκε ως κατάσκοπος των Γερμανών, και κατασχέθηκε όλη του η περιουσία. Η κόρη του η Μερσέντες πέθανε πάμφτωχη σε ηλικία 39 ετών από καρκίνο, ενώ έμελλε το όνομα της να γίνει σύμβολο της Παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.