Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τι κερδίζεις και τι χάνεις

4/9/2018

Σκέφτεσαι να μπεις κι εσύ στην μπρίζα αγοράζοντας ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο; Πριν το κάνεις αξίζει αν μάθεις τι κερδίζεις και τι χάνεις.

Όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες λανσάρουν τα δικά τους ηλεκτροκίνητα οχήματα προ(σ)καλώντας τους αγοραστές να τα επιλέξουν και να αρχίσουν να λειτουργούν «με ρεύμα».  Σε ένα άτυπο ντιμπέιτ «βενζινικών» και  «ηλεκτρικών» θα ακούγαμε τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών οχημάτων που έρχονται για να αποκαθηλώσουν όσα κινούνται με συμβατικά καύσιμα.

Πλεονεκτήματα:
«Αγαπιούνται» με το περιβάλλον
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα «αγαπούν» το περιβάλλον φροντίζοντας να μην παράγουν κανενός είδους ρύπο εξάτμισης. Παράλληλα η ρύπανση που προκαλούν σε μακροχρόνια βάση, αν το ρεύμα τους παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι σχεδόν μηδενικό.

Ξέχνα την «ηχορύπανση»
Τα οχήματα «εσωτερικής καύσης» παράγουν πολύ περισσότερο θόρυβο συγκρίσει με τα σχεδόν αθόρυβα ηλεκτρικά. (αυτό βέβαια για κάποιους μπορεί να αποτελεί και μειονέκτημα, αν είναι λατρεύουν τους ήχους του αυτοκινήτου).

Χαμηλό κόστος με την πάροδο των ετών
Το γεγονός ότι η τιμή της κινητήριας δύναμής τους δεν επηρεάζεται άμεσα από εξωγενείς παράγοντες τα καθιστά πιο οικονομικά σε βάθος χρόνου ενώ παράλληλα δεν χρειάζονται και τη συντήρηση που ένα συμβατικό όχημα εσωτερικής καύσης χρειάζεται. (αλλαγή λαδιών, πιστόνια, σύστημα ανάφλεξης κτλ)

Μειονεκτήματα:
Τα πληρώνεις ακριβά
Η κατασκευή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κοστίζει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές τους, στις πλείστες περιπτώσεις να είναι τσιμπημένες. Μπορεί λοιπόν η οικονομία που φέρνει σε βάθος χρόνου να είναι ελκυστική η τιμή αγοράς του είναι σε αρκετές περιπτώσεις αποθαρρύντική.

Μικρή αυτονομία
Η μεγαλύτερη απόσταση - αυτονομία που έχει καταγραφεί σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι τα 504 χιλιόμετρα που διήνυσε ένα Tesla Roadster. Παρ όλα αυτά η αυτονομία  των μέσων ηλεκτρικών αυτοκινήτων πόλης δεν ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα κάτι που ενδέχεται να ταλαιπωρεί αρκετά όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρικό τους αυτοκίνητο σε ταξίδι.

Αντέχουν οι μπαταρίες;
Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι το κομμάτι που ταλαιπωρείται περισσότερο και όπως είναι λογικό αναμένεται να είναι αυτό που χρειάζεται πιο συχνά αλλαγή με τις δοκιμές να αναφέρουν συνήθως 3-5 χρόνια. Παρόλα αυτά ο αμερικανικός κολοσσός General Motors φέρεται να δίνει εγγύηση 8 ετών ή 160.000 χιλιομέτρων για τις μπαταρίες.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις