Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Το «ελληνικό» Hyundai Coupe S145
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Το «ελληνικό» Hyundai Coupe S145

Διαβάστηκε από 8176 αναγνώστες - 5/11/2023

Μπορεί στις περισσότερες χώρες το Hyundai Coupe να προσφέρθηκε αποκλειστικά με ατμοσφαιρικούς κινητήρες, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την αγορά της Ελλάδας και όχι μόνο. Το αυξημένο φορολογικό καθεστώς βάσει κυβικών εκατοστών, οδήγησε στο λανσάρισμα και μίας έκδοσης με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1,6 λτ. Ο λόγος για το Hyundai Coupe S145, όπως ονομάστηκε, το οποίο εξοπλίστηκε με σύστημα υπερπλήρωσης της Garrett. Ταυτόχρονα, τοποθετήθηκε ένα intecooler ώστε να προσφέρει την απαιτούμενη ψύξη, παράλληλος εγκέφαλος, ενώ από την εξαγωγή αλλάχθηκε μόνο το τελικό. Το αποτέλεσμα των αλλαγών ήταν 145 ίπποι, με το turbo ρυθμισμένο με πίεση 0,28 bar. Τέλος, ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι η ελληνική αντιπροσωπεία προσέφερε το κιτ αναβάθμισης και για όσους είχαν προβεί σε αγορά της έκδοσης με τον ατμοσφαιρικό 1.600άρη κινητήρα, έναντι του ποσού των 4.000 ευρώ.

Στο αισθητικό επίπεδο, οι αλλαγές συγκριτικά με τις ατμοσφαιρικές εκδόσεις ήταν ελάχιστες. Εξωτερικά υπήρχε μόνο μία αεροτομή στο πίσω μέρος που διαφοροποιούσε την ισχυρή έκδοση. Βέβαια στο εσωτερικό είχαν τοποθετηθεί μεταλλικά πεντάλ και μία ταμπέλα που ανέγραφε «S145».



Γιατί «αμφιλεγόμενος» Κορεάτης;
Το Hyundai Coupe αγαπήθηκε από αρκετούς λάτρεις της αυτοκίνησης λόγω της «sportive» αισθητικής του. Μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα ισχυρό, αλλά δεν έπαψε να χαρίζει οδηγικές συγκινήσεις. Στην υπεροτροφοδοτούμενη έκδοσή του, όμως, κάποια μειονεκτήματα έγιναν αρκετά πιο έντονα. Η αυξημένη ισχύς του κινητήρα έφερε στην επιφάνεια την μέτρια απόδοση της ανάρτησης, ενώ το σύστημα διεύθυνσης δεν έδινε την πληροφόρηση που απαιτεί κανείς από ένα «sportive» αυτοκίνητο σαν το Hyundai Coupe. Όπως και να χει, έμεινε στην ιστορία σαν ένας στόχος που έβαλε η κορεάτικη φίρμα με τον εαυτό της και το μόνο σίγουρο είναι τον πέτυχε. 

Σελ.
1
Hyundai Coupe: Ο «αμφιλεγόμενος» Κορεάτης
Σελ.
2
Το «ελληνικό» Hyundai Coupe S145