Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Δεύτερο ταχύτερο τετράπορτο του πλανήτη

Δεύτερο ταχύτερο τετράπορτο του πλανήτη

Διαβάστηκε από 16696 αναγνώστες - 3/11/2023

Τα 0-100 χλμ./ώρα ήταν υπόθεση μόλις 5,1 δλ., ενώ η τελική ταχύτητα έφτασε τα ξεπέρασε τα 285 χλμ./ώρα. Η τελευταία επίδοση ήταν αρκετή εκείνα τα χρόνια ώστε να κατατάξει το Opel Lotus Omega στη δεύτερη θέση της λίστα των ταχύτερων τετράπορτων του πλανήτη. Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι στην πρώτη θέση βρισκόταν η Alpina B10 Bi-Turbo των 360 ίππων, η οποία ήταν ικανή να αναπτύξει ταχύτητα της τάξης των 288 χλμ./ώρα.  

Εννοείται πως η αύξηση της ισχύος προϋπέθετε και βελτιωμένη δυναμική συμπεριφορά, με τη Lotus Engineering να δίνει έμφαση στην αναβάθμιση του ήδη κορυφαίου συστήματος ανάρτησης του Opel Omega με υλοποίηση πολλαπλών συνδέσμων στον πίσω άξονα. Οι ζάντες αλουμινίου ήταν ακόμα μία προσθήκη. Προέρχονταν από τη γερμανική εταιρεία Ronal και «φιλοξενούσαν» φρένα της AP Racing με τετραπίστονες δαγκάνες στον εμπρός άξονα.



Η παραγωγή του Opel Lotus Omega περιορίστηκε στα μόλις 950 αντίτυπα, εκ των οποίων τα 630 ήταν αριστεροτίμονα. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των Opel και Lotus ήταν τόσο γρήγορο που υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από την βρετανική κυβέρνηση. Μάλιστα, εκφράστηκε και η άποψη να απαγορευτεί η χρήση του σε δημόσιους δρόμους, ωστόσο η εν λόγω εκστρατεία απέτυχε.

Για το τέλος αφήνουμε και μία μικρή ιστορία με το δημοφιλέστερο Opel Lotus Omega, αυτό με την χαρακτηριστική πινακίδα 40RA. Το συγκεκριμένο μοντέλο πέρασε στη σφαίρα του θρύλου το 1993, όταν εκλάπη από ένα σπίτι στα West Midlands της Αγγλίας. Τους επόμενους μήνες το αυτοκίνητο χρησιμοποιήθηκε για ληστείες σε μαγαζιά, ένα εκ των οποίων πολύ κοντά σε αστυνομικό τμήμα. Τα περιπολικά δεν μπορούσαν να το πιάσουν, και το Carlton με την πινακίδα 40RA δεν βρέθηκε ποτέ. Ο αστικός θρύλος λέει μάλιστα πως ήταν τόσο γρήγορο, που ούτε το ελικόπτερο της αστυνομίας δεν μπορούσε να το ακολουθήσει.

Σελ.
1
Lotus Omega: Το Opel που κινδύνευσε να απαγορευθεί
Σελ.
2
Δεύτερο ταχύτερο τετράπορτο του πλανήτη