Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Οδηγός Ενοικίασης Αυτοκινήτου

3/7/2019

Σκέφτεσαι να νοικιάσεις αυτοκίνητο; Μην νοικιάσεις αυτοκίνητο αν δεν διαβάσεις εδώ. Δες τι πρέπει να προσέξεις κατά την επιλογή, στο συμβόλαιο αλλά και κατά την παραλαβή.

Αρκετοί οδηγοί χρησιμοποιούν νοικιασμένο αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια των διακοπών και όχι μόνο. Αλλά η ενοικίαση κρύβει παγίδες και εμείς είμαστε εδώ για να σας γλυτώσουμε από αυτές. Με μερικά απλά βήματα, θα είστε πλήρως καλυμμένοι.

Για αρχή η επιλογή του γραφείου ενοικίασης.
Επειδή υπάρχουν πάρα πολλά, είναι φυσικό να κάνετε πρώτα μία μικρή έρευνα. Επιλέξτε αυτό που με μια πρώτη ματιά να σας εμπνέει εμπιστοσύνη. Τα αυτοκίνητα να είναι καθαρά και να δείχνουν τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως φροντισμένα. Για να είστε 100% εξασφαλισμένοι θα πρέπει το κατάστημα να φέρει το ειδικό σήμα ΕΟΤ!


Χρόνος ενοικίασης
Αφού επιλέξουμε το μοντέλο που επιθυμούμε, πρέπει να γνωρίζουμε από πριν, τις ημερομηνίες που θα το χρειαστούμε ακριβώς.  Πολλά πρακτορεία για ενοικιάσεις άνω των 5 ημερών παρέχουν προσφορές και εκπτώσεις, φυσικά πάντα και ανάλογα με την περίοδο. Όπως καταλαβαίνετε, είναι απόλυτα λογικό τους καλοκαιρινούς μήνες να ανεβαίνει η ζήτηση, άρα και οι τιμές, σε συνάρτηση πάντα με το μοντέλο.

«Χαρτούρα»
Πριν τη παραλαβή του αυτοκινήτου θα χρειαστεί να υπογράψετε ένα συμβόλαιο και να έχετε μαζί σας κάποια επίσημα έγγραφα. Για αρχή θα πρέπει να έχετε εύκαιρα: ταυτότητα, ( και διαβατήριο σε περίπτωση εξωτερικού), πιστωτική κάρτα, μετρητά και φυσικά το δίπλωμα σας. Διαβάζουμε προσεκτικά όλες τις σελίδες του συμβολαίου για να ενημερωθούμε για όλες τις λεπτομέρειες καθώς και για να εντοπίσουμε πιθανές παραλείψεις που πρέπει να διευκρινιστούν. Γενικοί όροι αλλά και «ψιλά» γράμματα θέλουν τη προσοχή σας, ενώ να απαιτήσετε αντίγραφο της σύμβασης. Συμπληρώστε με μεγάλη προσοχή τα στοιχεία σας, και δώστε ιδιαίτερη σημασία στην ασφαλιστική κάλυψη. Αν μπορείτε, πληρώστε για πλήρη ασφαλιστική κάλυψη που σας προστατεύει από κάθε είδους κίνδυνο και σίγουρα θα σας γλυτώσει από πολύ ταλαιπωρία σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Έλεγχος αυτοκινήτου
Ένας σύντομος έλεγχος δεν μπορεί να αποκαλύψει τα προβλήματα που πιθανώς έχει το αυτοκίνητο που θα ενοικιάσετε, προσέχοντας όμως τα βασικά σημεία που σας προτείνουμε θα έχετε μια σχετική γνώση της κατάστασης του οχήματος.
Για να μην βρεθείτε προ απροόπτου ψάξτε σχολαστικά όλο το αυτοκίνητο (εσωτερικά και εξωτερικά) για φθορές και χτυπήματα. Αναφέρετε την ύπαρξή τους στον μισθωτή. Κοιτάξτε την κατάσταση των ελαστικών αλλά και της ρεζέρβας. Πολύ "φαγωμένο" πέλμα, γδαρσίματα, μπαλώματα, ή σκισίματα μπορεί να οδηγήσουν σε κλατάρισμα. Μην ξεχνάτε πως η κατάσταση των ελαστικών επηρεάζει άμεσα την οδική συμπεριφορά. Ελέγχουμε το σύστημα διεύθυνσης. Σε επίπεδο δρόμο αφήνουμε το τιμόνι (για λίγο) και προσέχουμε αν το αυτοκίνητο "τραβάει" αριστερά ή δεξιά.  Η κατάσταση των φρένων είναι πολύ σημαντική. Έντονοι μεταλλικοί θόρυβοι υποδηλώνουν φθαρμένα τακάκια και πρόβλημα στους δίσκους. Βεβαιωθείτε ότι το χειρόφρενο δουλεύει σωστά. Σε κάποια ανηφόρα ή κατηφόρα τραβήξτε μέχρι το τέλος της διαδρομής και σιγουρευτείτε ότι ακινητοποιεί το αυτοκίνητο.  Τέλος δώστε ιδιαίτερη σημασία στην κατάσταση του συμπλέκτη. Αν διακρίνετε ότι το αυτοκίνητο αργεί να επιταχύνει ακόμα και όταν πατάτε έντονα το γκάζι ή αρνείται να ξεκινήσει το όχημα με αρκετό φορτίο, τότε πλησιάζει το τέλος της ζωής του.
 
Κόστος
Για να ενοικιάσετε ένα αυτοκίνητο πρέπει να είστε κάτοχος διπλώματος τουλάχιστον για δύο χρόνια ενώ μερικά γραφεία δεν επιτρέπουν την ενοικίαση σε άτομα κάτω των 23 ετών. Στα περισσότερα πρακτορεία  θα απαιτήσουν τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας εν είδει εγγύησης. Αν δεν έχετε πιστωτική, η εγγύηση για ένα μικρό αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει τα 300 ευρώ. Για ένα πενθήμερο ενοικίασης, ένα μικρό αυτοκίνητο θα σας στοιχίσει περίπου 50 ευρώ την ημέρα, ένα μεσαίο των 1,6 λίτρων θα υπερβεί πιθανόν τα 100 ευρώ.
 
 
Μικρές συμβουλές
  • Να επιστρέψετε το αυτοκίνητο με ακριβώς την ίδια ποσότητα βενζίνης που το παραλάβατε.
  • Να ελέγξετε εάν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία περί ασφάλειας .(π.χ. γρύλος, ρεζέρβα, τρίγωνο κτλ.)
  • Να γίνει επιστροφή την καθορισμένη ώρα καθώς μπορεί να υπάρξουν έξτρα χρεώσεις.
  • Εάν κατά τον έλεγχο αντιληφθείτε κάποια ζημιά στο αυτοκίνητο( πριν τη παραλαβή) ενημερώστε και φωτογραφίστε το σημείο.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις