Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Seat Leon Cupra R: Όταν ο 20VT έγραψε ιστορία
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Seat Leon Cupra R: Όταν ο 20VT έγραψε ιστορία

Διαβάστηκε από 8405 αναγνώστες - 30/11/2021

Πίσω στο 2002, η Seat επιδίωξε να δημιουργήσει την κορυφαία εκδοχή του Leon πρώτης γενιάς και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Ας θυμηθούμε το Leon Cupra R με τον ονειρικό υπερτροφοδοτούμενο 20VΤ των 210 και 225 ίππων.

Η συνταγή ήταν γνωστή από την αρχή, μιας και υπήρχε το εξαιρετικό πλαίσιο, αλλά και ο «αλεξίσφαιρος» 20VT. Κάπως έτσι γεννήθηκε το κορυφαίο Seat Leon Cupra R, ένα αυτοκίνητο που απογείωσε τη φήμη της ισπανικής φίρμας και την τοποθέτησε ανάμεσα στα κορυφαία ισχυρά μικρομεσαία. Ας θυμηθούμε την κορυφαία εκδοχή του Seat Leon Cupra πρώτης γενιάς, που άγγιζε τους 225 ίππους.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »


Το εν λόγω μοντέλο αποκαλύφθηκε το 1999 και βασίστηκε στην πλατφόρμα του Golf, αν και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε σχεδιαστική ομοιότητα. Οι 20βάλβιδοι κινητήρες του Group προστέθηκαν άμεσα στη «φαρέτρα» του μοντέλου και η «απλή» έκδοση έφτανε στους 180 ίππους, ενώ λίγο αργότερα υπήρξε και τετρακίνητο Seat Leon 20VT 4 με σύστημα haldex. Μπορεί η ισχύς να μην αυξανόταν σε μεγάλο βαθμό, αλλά ο συνδυασμός πολλαπλών συνδέσμων στον πίσω άξονα και τετρακίνησης έκανε τη διαφορά. Το κοινό της Seat όμως «διψούσε» για μία ισχυρή έκδοση, κάτι που έγινε πραγματικότητα το 2002 με την αποκάλυψη του Leon Cupra R.

Εξωτερικά τοποθετήθηκαν νέοι προφυλακτήρες τόσο στο εμπρός, όσο και στο πίσω μέρος, ενώ μέρος του bodykit ήταν και οι πλευρικές ποδιές. Βέβαια, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της εξωτερικής εμφάνισης ήταν οι μεγάλες ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών που «φιλοξενούσαν» κόκκινες δαγκάνες της Brembo. Στο πίσω μέρος, η κορυφαία έκδοση ξεχώριζε από το σχετικό λογότυπο, αλλά και την οβάλ εξάτμιση. Το αποτέλεσμα ήταν άκρως δυναμικό και παραμένει «φρέσκο» μέχρι σήμερα.



Στο ίδιο μοτίβο βρισκόταν και το εσωτερικό του Seat Leon Cupra R, με τα αλουμινένια πεντάλ και τα καθίσματα της Recaro να «μαρτυρούν» ότι πρόκειται για μία ειδική περίσταση. Μάλιστα, θετικό στοιχείο ήταν και ο πλούσιος εξοπλισμός δεδομένης της εποχής, μιας και το Seat Leon Cupra R προσέφερε όλες τις ανέσεις, όπως ο ηλεκτρονικός κλιματισμός, το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης και το CD Player έξι δίσκων.

1.8T-20V: Ένας κορυφαίος κινητήρας 225 ίππων

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε