Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
2 φωτογραφίες »

Skoda: Έξτρα άνεση και ασφάλεια με τις φωτιζόμενες πόρπες ζώνης

9/11/2020

Το αποκλειστικό δικαίωμα κατασκευής φωτιζόμενων πορπών ζώνης ασφαλείας κατοχύρωσε η Skoda, που λανσάρει ένα έξυπνο σύστημα το οποίο προσαρμόζεται με το εάν είμαστε δεμένοι ή όχι.

Στην κατάθεση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για να κατοχυρώσει την πατέντα των φωτιζόμενων υποδοχών της ζώνης στο αυτοκίνητο προχώρησε η Skoda. Η τσεχική μάρκα θέλει μελλοντικά να εξοπλίσει τα μοντέλα της με τον συγκεκριμένο εξοπλισμό, ώστε αφενός να διευκολύνει οδηγό και επιβάτες, παράλληλα δε στοχεύει να ενισχύσει και την αίσθηση ασφάλειας που παρέχει.
 
Ουσιαστικά, οι νέοι υποδοχείς της ζώνης ασφαλείας λάμπουν στο σκοτάδι και δείχνουν αν είμαστε αγκιστρωμένοι ή όχι. Αντί του συνηθισμένου κόκκινου πλαστικού κουμπιού στο περίβλημα, η Skoda κατοχύρωσε το αποκλειστικό δικαίωμα τοποθέτησης ενός διάφανου υλικού, κάτω από το οποίο υπάρχει σύνδεση με διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις LED. Οι εσωτερικές αυτές λυχνίες φωτίζουν την πόρπη και μεταβάλλονται με το αν έχουμε δεθεί ή όχι στο κάθισμα, κάτω από μία συγκεκριμένη ακολουθία κινήσεων. Το αρχικό λευκό χρώμα γίνεται κόκκινο χάρη σε έναν εγκατεστημένο αισθητήρα βάρους που ενεργοποιείται όταν κάποιος καθίσει στην θέση. Αν δέσουμε σωστά την ζώνη στην κλειδαριά, η πόρπη πρασινίζει και η δουλειά μας ολοκληρώνεται.
 
Στόχος της Skoda είναι με τις νέες χρωματιζόμενες κλειδαριές της ζώνης να κάνει πιο εύκολη την ζωή κυρίως των γονέων. Πόσες φορές έχουμε γυρίσει πίσω να κοιτάξουμε τα παιδιά μας και δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν η ζώνη τους είναι δεμένη ή όχι; Πλέον, ακόμη και στο σκοτάδι, όταν δεν έχουμε ορατότητα για την υποδοχή της κλειδαριάς, οι διαφορετικές αποχρώσεις LED μας κατευθύνουν.


 
Η έξυπνη πόρπη ζώνης ασφαλείας είναι ένα από τα πολλά features που έχει δημιουργήσει η Skoda στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Simply Clever, φιλοσοφία διαμορφωμένη για να κάνει «τη ζωή ευκολότερη, ασφαλέστερη και πιο ευχάριστη για τους ιδιοκτήτες και τους οδηγούς». Το 2019, η εταιρεία υπέβαλε 94 αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας - περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στην Τσεχία - και ο αριθμός αυξάνεται εδώ και αρκετά χρόνια.
 
Ο κατάλογος των καινοτομιών Skoda που προστατεύονται τώρα από διπλώματα ευρεσιτεχνίας έχει διογκωθεί ώστε να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και χαλάκια αυτοκινήτου κατασκευασμένα από ειδικό υλικό πολυεστέρα, τα οποία καθαρίζουν ευκολότερα και κρύβουν τυχόν βρωμιές. Βέβαια, οι πατέντες δεν περιορίζονται αποκλειστικά για χρήση στο εσωτερικό του αυτοκινήτου παρά περιλαμβάνουν και συγκεκριμένες διαδικασίες εργαστηριακής επεξεργασίας. Ενδεικτικό παράδειγμα, σύστημα με κάμερες που θα υπολογίζει με ταχύτητα και ακρίβεια την θέση που πρέπει να μπουν συγκεκριμένα εξαρτήματα του αυτοκινήτου κατά την συγκόλληση.
 
Σε σχέση πάντως με την πατέντα της φωτισμένης υποδοχής για την ζώνη, από την Skoda σημειώνουν: «Η έξυπνη φωτιζόμενη πόρπη ζώνης ασφαλείας είναι μία από τις πολλές χαρακτηριστικές υπηρεσίες που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν αποκλειστικά από την Skoda», και καταλήγει. «Κάθε χρόνο, η μάρκα υποβάλλει πολλές αιτήσεις ευρεσιτεχνίας για ιδέες και συστήματα για να κάνει τη ζωή ευκολότερη, ασφαλέστερη και πιο ευχάριστη για τους ιδιοκτήτες και τους οδηγούς».
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις